Op deze takken lopen honderden kleine mensen van papier

1357 VIEWS
Op deze takken lopen honderden kleine mensen van papier

 

Van veraf lijkt dit kunstwerk het meest op een wirwar van takjes, maar hoe dichterbij je komt hoe meer het verhaal achter de figuren in die wirwar in beeld komt. Het fragiele project Citizen van kunstenares Anita Groener is gemaakt van takjes en papier en behandelt een van de meest urgente onderwerpen van deze tijd: de vluchtelingencrisis en hoe wij daar op reageren.

In de voetstappen van..

Anita Groener, geboren in Nederland maar woonachtig in Ierland, maakt schilderijen, tekeningen en videokunst en exposeert over de hele wereld. Ze werkt vanuit een transcultureel perspectief en haar proces van denken, ontwikkelen en maken is gebaseerd op de vraag wat het is om mens te zijn in de geopolitieke werkelijkheid van deze tijd. Haar meest recente werk brengt het vraagstuk van de vluchtelingencrisis op een bijzondere en kwetsbare manier in beeld.

In het project Citizen bewegen mensen zich – als bevroren – langs talloze takjes die in een muur gestoken zijn. De takjes vormen samen een minimalistisch bos. Toeschouwers worden meegenomen in de voetstappen van een menigte anonieme mensen in beweging, mensen zonder land en zonder huis. Een imaginaire reis tussen hier – de geografische, sociale en culturele locatie van de toeschouwer – en daar – de plek van het trauma.

Lees ook:  Zo moet het voelen als je dwars door de regenboog heen wandelt

Artikel gaat verder onder de afbeeldingen

Citizen PAN

CITIZEN3

CITIZEN4

Citizen5

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Schermafbeelding 2018-01-11 om 14.13.44

FLAG1

SCREEN_How_Fragile_We_Are1

STATE1

Kwetsbaar

De fragiele middelen die de kunstenares gebruikt voor haar werk – takjes, papier, naalden en gouacheverf – benadrukken de kwetsbaarheid van het leven en de maatschappij in het licht van de vluchtelingencrisis. Mensen op de vlucht zoeken veiligheid, maar willen uiteindelijk het liefst naar hun eigen thuis. Citizen roept vragen op over toekijken, reageren en hoe te handelen.

Lees ook dit mooie artikel over het initiatief van Moving People dat, door middel van het plaatsen van meer dan 10.000 beeldjes in Amsterdam en Den Haag, het verhaal vertelt over mensen op de vlucht.

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Een sprekende beeltenis van 1 enkel ijzerdraadje
Historische afbeeldingen in een nieuw, keramisch jasje
Schoonheid versterkt schoonheid
Een werk van meer dan 1000 kunstenaars