Op deze takken lopen honderden kleine mensen van papier

12 januari 2018
168

 

Van veraf lijkt dit kunstwerk het meest op een wirwar van takjes, maar hoe dichterbij je komt hoe meer het verhaal achter de figuren in die wirwar in beeld komt. Het fragiele project Citizen van kunstenares Anita Groener is gemaakt van takjes en papier en behandelt een van de meest urgente onderwerpen van deze tijd: de vluchtelingencrisis en hoe wij daar op reageren.

In de voetstappen van..

Anita Groener, geboren in Nederland maar woonachtig in Ierland, maakt schilderijen, tekeningen en videokunst en exposeert over de hele wereld. Ze werkt vanuit een transcultureel perspectief en haar proces van denken, ontwikkelen en maken is gebaseerd op de vraag wat het is om mens te zijn in de geopolitieke werkelijkheid van deze tijd. Haar meest recente werk brengt het vraagstuk van de vluchtelingencrisis op een bijzondere en kwetsbare manier in beeld.

In het project Citizen bewegen mensen zich - als bevroren - langs talloze takjes die in een muur gestoken zijn. De takjes vormen samen een minimalistisch bos. Toeschouwers worden meegenomen in de voetstappen van een menigte anonieme mensen in beweging, mensen zonder land en zonder huis. Een imaginaire reis tussen hier - de geografische, sociale en culturele locatie van de toeschouwer - en daar - de plek van het trauma.

Artikel gaat verder onder de afbeeldingen

Citizen PAN

CITIZEN3

CITIZEN4

Citizen5

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Schermafbeelding 2018-01-11 om 14.13.44

FLAG1

SCREEN_How_Fragile_We_Are1

STATE1

Kwetsbaar

De fragiele middelen die de kunstenares gebruikt voor haar werk - takjes, papier, naalden en gouacheverf - benadrukken de kwetsbaarheid van het leven en de maatschappij in het licht van de vluchtelingencrisis. Mensen op de vlucht zoeken veiligheid, maar willen uiteindelijk het liefst naar hun eigen thuis. Citizen roept vragen op over toekijken, reageren en hoe te handelen.

Lees ook:  Een bevroren kunstwerk van bloemen

Lees ook dit mooie artikel over het initiatief van Moving People dat, door middel van het plaatsen van meer dan 10.000 beeldjes in Amsterdam en Den Haag, het verhaal vertelt over mensen op de vlucht.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Chakra kleuren: ontdek de verbanden en betekenissen

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Palo Santo: de magische krachten van dit heilige hout

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings