Ontspullen: alleen nog spullen waar je van houdt

210 VIEWS
Ontspullen: alleen nog spullen waar je van houdt

De trend van het minimalisme leeft de laatste tijd weer op. We zijn steeds bewuster van wat we kopen en hebben, want met meer spullen komt ook meer emotionele ballast. Gedurende de tijd verzamelen we veel spullen om ons heen die langzaamaan verdwijnen in een kast of la.

Misschien wel weer door het boek van Marie Kondo dat erg populair is, is ontspullen weer in de mode. Onder andere vanwege de volgende redenen is het hebben van minder spullen een goede ontwikkeling voor jezelf.

Ruimte in huis en hoofd

Minder spullen in huis hebben betekent dat je meer ruimte hebt. Dit geldt niet alleen in huis, maar ook in je hoofd. Je merkt bij jezelf waarschijnlijk hoe lekker het kan voelen om een vuilniszak met oude spullen de deur uit te doen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het hebben van te veel spullen niet goed is voor je focus en je mentale gesteldheid, des te meer reden om te ontspullen!

Extra zakcentje

Door op te ruimen en dingen weg te doen krijg je zicht op wat echt van waarde voor je is. Op het moment dat je begint met het wegdoen van spullen zul je merken dat je vooral producten bewaart die van goede kwaliteit zijn en echt iets voor je betekenen. Alles dat je niet gebruikt hoef je niet per se weg te gooien, je kan het ook verkopen op Marktplaats zodat je er geld aan overhoudt.

Lees ook:  Maak je huis nog gezelliger met inbouwspots: hier moet je op letten

Vind je dit te veel moeite? Geef het dan weg aan kennissen of breng het naar een kringloopwinkel. Waarschijnlijk maak je een ander blij met dingen waar jij niets meer aan hebt. Neem bijvoorbeeld afscheid van synthetische dekbedovertrekken en bewaar alleen je mooie linnen dekbedovertrek, uiteindelijk slaapt die toch het lekkerst.

Meer focus en hogere productiviteit

Door te veel rommel om je heen te hebben, kan een mens zich moeilijker focussen. Hoe minder spullen om je heen en in het zicht, hoe beter jouw focus en productiviteit wordt. Dit geldt niet alleen voor thuiswerken, maar voor alles is dit prettiger.

Minder opruimen en makkelijker schoonmaken

Een ander (voornamelijk praktisch) voordeel van ontspullen is dat je minder hoeft op te ruimen en minder hoeft schoon te maken. Scheelt weer tijd in het weekend 😉

Juich niet te vroeg, want hoe mooi deze voordelen ook klinken, het wegdoen van spullen kan emotioneel zwaarder vallen dan je van te voren verwacht. In de praktijk helpt het dus om een goede aanpak te kiezen en niet te veel in een keer te willen doen. Maar vergeet niet: als je goed opruimt en overbodige spullen weg doet, voel je je daarna stukken beter!

Evert Groot verkoopt prachtige linnen stoffen van Noord/West-Europese kwaliteit in honderden kleurtinten. Op zijn website vind je enorm veel inspiratie voor het gebruik van linnen in jouw interieur. Naast de meest exclusieve linnen voor de beste prijzen kan je in zijn winkel terecht voor interieuradvies.

MEER INSPIRATIE

Met deze tips maak je jouw eetkamer nog gezelliger
Zo word je altijd uitgerust wakker in je slaapkamer
7 simpele Feng Shui tips voor een woonkamer waar je écht blij van wordt
Zo combineer je eindeloos met verschillende vloerkleden