Ontspannen bevallen? Zo doe je dat!

15 december 2021
486
ontspannen bevallen

Een bevalling is één van de mooiste dingen die een vrouw kan overkomen. Hoe bijzonder is het, dat jij als vrouw een nieuw leven op aarde kan zetten? Iemand waar je een ongekende liefde voor gaat voelen en onvoorwaardelijk van gaat houden voor de rest van je leven? Toch zijn er veel vrouwen die opzien tegen de bevalling of stress en spanning ervaren. Door de wildste horrorverhalen die rond gaan wordt er wel eens een akelig beeld van een bevalling geschetst. Het gaat natuurlijk helaas ook niet altijd alleen maar over rozengeur en maneschijn. Er kunnen vreselijke complicaties optreden en dit maakt het allemaal extra eng. Dat een bevallig pijnlijk kan zijn, is een feit. Dat is ook niet gek, als je bedenkt dat er gewoon een klein mens uit je komt. Het is ook een feit dat een bevalling en alle verantwoordelijkheid die hierbij komt kijken erg stressvol kan zijn. Gaat alles wel goed? Is de baby gezond? Hoe pijnlijk en moeilijk het ook is, het is het uiteindelijk allemaal waard. Als alles goed gaat en je voor het eerst je baby vast kan houden, vergeet je alle negatieve emoties. Ben je naar dit bijzondere moment toe aan het werken? Of vind je het allemaal erg spannend en wil je jezelf graag helemaal voorbereiden? Dan geven we je graag wat tips voor een ontspannen bevalling. Zo kun je nog intenser genieten van dit prachtige moment. Want vergeet niet: het is de pijn dubbel en dwars waard.

zwangerschapscursus limburg

Een bevalling hoeft geen marteling te zijn

Laten we je vertellen: een bevalling hoeft écht geen marteling te zijn. Die enge verhalen die je op internet hebt gelezen of bij dat ene tv programma hebt gezien, hoeven niet meteen ook op jou van toepassing te zijn. Voor een ontspannen bevalling is het vooral belangrijk dat jij je op jezelf focust. Ben bezig met jouw eigen lichaam en met jouw gezondheid, kijk niet naar dat van een ander. Om zelf meer rust te creëren, is het volgen van een gezonde leefstijl belangrijk. Dit geldt natuurlijk voor iedereen, maar als je zwanger bent is dit éxtra belangrijk. Bij een gezonde leefstijl hoort genoeg beweging, gezonde voeding en voldoende vitamines en mineralen. Als zwangere vrouw kun je er voor kiezen om nog extra foliumzuur te slikken. Dit ondersteunt namelijk de groei van je baby in de eerste weken en het verkleint de kans op een aangeboren afwijking. Met een gezonde leefstijl kun je jezelf optimaal voorbereiden op de bevalling, je bent fit en gezond waardoor je hopelijk iets meer ontspannen de bevalling in kunt gaan.

Lees ook:  Waarom koud water goed voor je is

Als het zover is

Ben je er mentaal én fysiek klaar voor? Als de bevalling begint, kun je deze niet meer tegen houden. Het is een natuurlijk proces dat, in de meeste gevallen, onverwacht begint. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je wordt ingeleid, maar ook dan is het belangrijk om rustig te blijven. Als het zover is en je krijgt weeën, is de kans groot dat je pijn gaat ervaren. Op het moment dat de pijn van de weeën te heftig wordt, kun je ervoor kiezen om onder de douche of in bad te gaan liggen om te ontspannen. Let op! Zijn je vliezen gebroken, maar heb je nog geen weeën? Dan kun je beter niet in bad gaan liggen in verband met infectiegevaar. Als je vliezen zijn gebroken én je hebt weeën, dan kun je met een gerust hart in bad gaan. Zet de douche of bad op een temperatuur die voor jou prettig voelt. Het belangrijkste is dat jij even kunt ontspannen en dat de pijn wat afneemt.

bevalling

Let op de ademhaling

Jouw ademhaling kan een belangrijke rol spelen bij hoe ontspannen jij je voelt bij de bevalling. Er zijn diverse zwangerschapscursussen, zoals een zwangerschapscursus in Limburg, waar je kunt leren hoe je het beste kunt ademen. Het is dus handig om een cursus te bezoeken tijdens je zwangerschap, want hier zul je bij de bevalling profijt van hebben. Maar waarom is een juiste ademhaling zo belangrijk tijdens de bevalling? Een juiste ademhaling in combinatie met ontspanningsoefeningen kunnen bijdragen aan het verminderen van de pijn van weeën. De pijn wordt als het ware opgevangen door een rustige, gecontroleerde ademhaling en door ontspanningsoefeningen. Er zijn verschillende technieken die je aan kunt leren. Het doel is om je te concentreren op het wegzuchten van de weeën. Door in een bepaald ritme te komen, kan je lichaam endorfine aanmaken. Dit heeft een pijnstillend effect, waardoor je de weeën op een natuurlijke manier als minder pijnlijk kunt ervaren. Ook bij het volgen van een cursus over ademhalingstechnieken geldt dat je moet doen waar jij je zelf prettig bij voelt. Ga dus vooral op zoek naar wat werkt voor jou en luister naar je eigen lichaam.

Lees ook:  Alles over de Ayahuasca ceremonie

Steun van dierbaren

Wees niet bang om hulp te vragen aan dierbaren. Je partner, of misschien iemand anders die dichtbij je staat kan je door de bevalling heen slepen. Je kunt je partner of andere dierbare bijvoorbeeld betrekken bij de zwangerschapscursus. Zo kan de ander jou bijstaan tijdens de bevalling en helpen met op de juiste manier de ademhalingsoefeningen uit te voeren. Het is natuurlijk ook fijn om in iemands hand te kunnen knijpen en om te weten dat je er niet alleen voor staat. Zorg er dus voor dat je goed voorbereid weet en kies uit wie je bij de bevalling wil hebben. Dierbaren kunnen in sommige gevallen nét voor dat extra beetje ontspanning zorgen, waardoor jij iets relaxter kunt zijn tijdens de bevalling.

Ben jij je aan het voorbereiden op de bevalling? Met deze blog heb je kunnen lezen hoe je een ontspannen bevalling kunt ervaren. Natuurlijk is iedere bevalling anders en werken er voor jou misschien net weer andere dingen om te ontspannen dan voor de ander. Hoe dan ook, we kunnen niet vaak genoeg benadrukken dat hoe pijnlijk de bevalling ook is: het moment dat jij je kindje voor het eerst kunt vasthouden is zó bijzonder, dat je alles vergeet. Het is de bloed, zweet en tranen dubbel en dwars waard!

Meer weten over ontspannen? Lees dan ook onze blog over het verminderen van stress.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Met de auto door Oost-Europa reizen: wat je moet weten

Welke musical in New York moet je gezien hebben?

Akira Nakai San en zijn passie voor auto’s

Ruimte vrijhouden in je koffer? Zo doe je dat!

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down