Ga deze zomer op ontdekkingsreis tijdens de Vredesexpositie in Münster

27 juli 2018
182

Ga deze zomer op ontdekkingsreis in het Duitse grensgebied, in de historische stad Münster. De "Stad van de Vrede" is dichterbij dan je denktIn deze stad werd in 1648 de Vrede van Münster getekend: het verdrag dat het einde betekende van de Tachtigjarige Oorlog. Het hele jaar door is Münster aantrekkelijk om te bezoeken en hebben musea interessante tentoonstellingen te bieden. Dit jaar is een bezoek aan de stad helemaal de moeite waard.

Tot 2 september kun je er namelijk gedurende de Vredesexpositie in Münster een bijzondere en unieke expositie tocht maken. Vijf musea, waaronder het Kunstmuseum Picasso, werken samen en onderzoeken vragen rondom de vrede. Dit alles ter gelegenheid van het Europese Erfgoedjaar 2018. De Vredesexpositie in Münster is een unieke gelegenheid om de sfeervolle stad te ontdekken én tegelijkertijd te beleven hoe erfgoed mensen verbindt. 

Münster - een goed bewaard geheim over de grens

Münster is wat ons betreft een goed bewaard geheim over de grens. Deze historische stad is maar 70 km van Enschede verwijderd en wordt omgeven door een fiets- en wandelpromenade waar menig stad jaloers op kan zijn. Münster is bovendien een ontmoetingsplek van kunst en cultuur met een gezellige sfeer, mede dankzij de vele terrassen. Er zijn talloze manieren om de stad te ontdekken. De Vredesexpositie is daar een goede aanleiding voor, hieronder vind je een aantal tips om je museumroute af te wisselen met andere bijzondere plekken in de stad!

1. Vredesexpositie

Ter gelegenheid van het Europese Erfgoedjaar werken deze zomer vijf musea in Münster samen aan het project "Vrede.Europa". Tijdens deze grote expositiesamenwerking wordt de vraag beantwoord waarom mensen naar vrede streven, maar desondanks vrede nooit duurzaam is gebleven. In de vorm van foto’s, symbolen, gebaren en rituelen van de vrede, kunnen de bezoekers op zoek naar de antwoorden. 

Lees ook:  8x de mooiste kunstwerken van Karel Appel

De volgende vijf musea nemen deel aan de Vredesexpositie: Het LWL-Museum voor Kunst en Cultuur, het Kunstmuseum Pablo Picasso Münster, het Archeologisch Museum van de Westfaalse Wilhelms-universiteit (WWU), het bisdom Münster en het Stadsmuseum Münster.

Laat je langs de vijf bestaande musea leiden door een levendige stad en geniet onderweg van al het moois dat de stad te bieden heeft: 

2. De Prinzipalmarkt

Vredesexpositie Münster Prinzipalmarkt

Een mooi startpunt voor je bezoek aan Münster is de schitterende Prinzipalmarkt. Dit plein vormt het hart van het historisch centrum en is een perfecte plek om je onder te dompelen in het stadsleven. Strijk neer op een gezellig terras en geniet van het uitzicht over karakteristieke patriciërshuizen met hun middeleeuwse arcaden. Je vindt aan dit plein ook het Stadwijnhuis. In dit vroegere Raadhuis werd op 15 mei 1648 de vrede getekend. De Friedenssaal in het Raadhuis is nog steeds te bezoeken en zeker de moeite waard. In het stadhuis van Münster kun je tijdens de Vredesexpositie de geschiedenis van de impact van de vrede onderzoeken.

3. Bezoek het Pablo Picasso Museum in Münster

Aan de Prinzipalmarkt ontkom je niet aan de Sint-Lambertuskerk, volgens velen het mooiste gebouw in de stad. Om jezelf een energieboost te geven voordat je aan de museumtocht begint, ga je naar Roestbar. Dit koffietentje ligt verscholen in een pittoresk zijstraatje, niet ver van de kathedraal. Van daaruit vervolg je je weg richting het Kunstmuseum Picasso.

Pablo Picasso Museum Münster

Dit museum gelegen aan de Picassoplatz van Münster heeft een van de grootste Picassoverzamelingen ter wereld, en de enige in Duitsland. De vaste collectie toont een complete verzameling van met name het grafische werk van Picasso en is vrij uniek. Tot 2 september 2018 wordt in een speciale tentoonstelling het thema vrede belicht. Mooi is om vervolgens door het oude stadscentrum je weg te vervolgen naar het Stadtmuseum Münster.

Lees ook:  Hoe kun je nog meer van het leven genieten?

4. Hotspots in Münster - Kreativkai en Botanische Garten

Münster Kreativkai

Nog verder richting het Oosten, op een paar minuten van het station, vind je een wijk in opkomst, het Kreativkai. Aan deze voormalige haven aan de rand van de stad zijn vele galeries, ateliers en gezellige cafeetjes. Voor een hapje of een drankje aan het water ga je naar LuMina. Wil je juist liever ontsnappen aan de drukte van de stad, dan is een bezoekje aan de De Botanische Garten een absolute aanrader. Dit romantische paradijsje ligt aan het Schlossplatz, het voormalige prins bisschoppelijke residentie. Je kunt hier ook neerstrijken in het Schlossgarten Café voor een lekkere kop koffie, koud biertje of simpele lunch.

 Botanische Garten Münster

5. Overnachten in Münster

Na een dagje de stad te hebben verkend, is het natuurlijk heerlijk als je kan overnachten. Het Factory Hotel in Münster is een goede mogelijkheid. Dit hotel ligt niet ver van het stadscentrum en heeft een zeer bijzondere charme. Het hotel is modern en stijlvol ingericht en biedt tevens een extra cultureel aanbod, waarin de entree voor verschillende musea in Münster is geïntegreerd.

Meer weten? Op Geheim over de Grens lees je meer over deze expositie én ontdek je wat je nog meer in deze historische stad kunt beleven.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings