Ontdek historisch Nederland tijdens een bezoek aan de Hanzesteden

23 december 2020
651
Hanzesteden

Wat hebben Nijmegen, Harderwijk, Elburg en Venlo met elkaar gemeen? Het zijn stuk voor stuk aantrekkelijke steden en echte aanraders voor een bezoek. Iets wat onder meer komt doordat het alle vier Hanzesteden zijn. Wil je een leuk uitstapje maken en de Nederlandse geschiedenis beter leren kennen? Bezoek dan één van de in totaal 22 Nederlandse Hanzesteden.

Hanzesteden, hoe zit dat ook alweer?

Zegt de naam Hanzesteden je even niets? Dit zijn steden die in de late Middeleeuwen een handelsverbond sloten. In Nederland, maar ook in andere Noord(oost) Europese landen. Door dit verbond ontstond tussen 12e en 16e eeuw een heel netwerk aan handelsroutes waarover onder andere vis, wijn, bier, zout, hout en graan werden verhandeld. Dankzij deze samenwerking kon er door de handelaars buitengewoon goed handel worden gedreven, waardoor deze steden floreerden. Op het hoogtepunt waren er zo’n 200 steden lid van de Hanze.

Hanzesteden

De oude Hanzehaven van Elburg © Niels Bosman/Unsplash

Hanzesteden

Deventer © Bart Ros Earl/Unsplash

Nederlandse Hanzesteden

In het huidige Nederland kennen we in totaal 22 steden die worden gerekend als lid van dit voormalige Hanzeverbond. Doordat de handel deze steden welvaart bracht, zijn het aantrekkelijke plaatsen om te zien, met historische binnensteden vol prachtige panden. Ook vandaag de dag is daar nog volop van te genieten. Waarschijnlijk ben je zonder er erg in te hebben al eens in een Hanzestad geweest. Deze steden zitten echter vol historische verhalen en wanneer je met die in gedachten door de steden wandelt, is er nog een hele hoop te ontdekken.

Lees ook:  Alles voor een onvergetelijk verblijf in Valencia

Sightseeing langs de Hanzeroutes

De meeste Hanzesteden zijn gelegen in het oosten van het land, waar mooie routes zijn uitgestippeld om je kennis te laten maken met de geschiedenis van deze ooit zo machtige handelscentra. Zo kom je langs de negen parels Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen, Zutphen en Zwolle. De historische binnensteden, hanzehavens en monumentale panden vertellen hier het verhaal van de eeuwenoude Nederlandse handelsgeest. Op de website Visit Hanzesteden vind je meer informatie over de Hanzegeschiedenis van elk van deze negen steden.

Hanzesteden

Nijmegen © Liam Read/Unsplash

Alle 22 Hanzesteden in Nederland op een rijtje:
1. Arnhem
2. Bolsward
3. Deventer
4. Doesburg
5. Elburg
6. Groningen
7. Harderwijk
8. Hasselt
9. Hattem
10. Kampen
11. Maasbommel
12. Nijmegen
13. Oldenzaal
14. Ommen
15. Rijssen
16. Roermond
17. Stavoren
18. Tiel
19. Venlo
20. Zaltbommel
21. Zutphen
22. Zwolle

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

5 manieren om de klantervaring te verbeteren

Rouw in diverse culturen

Zó moet het: het plannen van je volgende zomervakantie

De mooiste scooterroutes van Nederland

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down