Ontdek historisch Nederland tijdens een bezoek aan de Hanzesteden

1856 VIEWS
Ontdek historisch Nederland tijdens een bezoek aan de Hanzesteden

Wat hebben Nijmegen, Harderwijk, Elburg en Venlo met elkaar gemeen? Het zijn stuk voor stuk aantrekkelijke steden en echte aanraders voor een bezoek. Iets wat onder meer komt doordat het alle vier Hanzesteden zijn. Wil je een leuk uitstapje maken en de Nederlandse geschiedenis beter leren kennen? Bezoek dan één van de in totaal 22 Nederlandse Hanzesteden.

Hanzesteden, hoe zit dat ook alweer?

Zegt de naam Hanzesteden je even niets? Dit zijn steden die in de late Middeleeuwen een handelsverbond sloten. In Nederland, maar ook in andere Noord(oost) Europese landen. Door dit verbond ontstond tussen 12e en 16e eeuw een heel netwerk aan handelsroutes waarover onder andere vis, wijn, bier, zout, hout en graan werden verhandeld. Dankzij deze samenwerking kon er door de handelaars buitengewoon goed handel worden gedreven, waardoor deze steden floreerden. Op het hoogtepunt waren er zo’n 200 steden lid van de Hanze.

Hanzesteden
De oude Hanzehaven van Elburg © Niels Bosman/Unsplash
Hanzesteden
Deventer © Bart Ros Earl/Unsplash

Nederlandse Hanzesteden

In het huidige Nederland kennen we in totaal 22 steden die worden gerekend als lid van dit voormalige Hanzeverbond. Doordat de handel deze steden welvaart bracht, zijn het aantrekkelijke plaatsen om te zien, met historische binnensteden vol prachtige panden. Ook vandaag de dag is daar nog volop van te genieten. Waarschijnlijk ben je zonder er erg in te hebben al eens in een Hanzestad geweest. Deze steden zitten echter vol historische verhalen en wanneer je met die in gedachten door de steden wandelt, is er nog een hele hoop te ontdekken.

Lees ook:  Schoenen uit! Vier blotevoetenpaden om deze zomer te ontdekken

Sightseeing langs de Hanzeroutes

De meeste Hanzesteden zijn gelegen in het oosten van het land, waar mooie routes zijn uitgestippeld om je kennis te laten maken met de geschiedenis van deze ooit zo machtige handelscentra. Zo kom je langs de negen parels Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen, Zutphen en Zwolle. De historische binnensteden, hanzehavens en monumentale panden vertellen hier het verhaal van de eeuwenoude Nederlandse handelsgeest. Op de website Visit Hanzesteden vind je meer informatie over de Hanzegeschiedenis van elk van deze negen steden.

Hanzesteden
Nijmegen © Liam Read/Unsplash

Alle 22 Hanzesteden in Nederland op een rijtje:
1. Arnhem
2. Bolsward
3. Deventer
4. Doesburg
5. Elburg
6. Groningen
7. Harderwijk
8. Hasselt
9. Hattem
10. Kampen
11. Maasbommel
12. Nijmegen
13. Oldenzaal
14. Ommen
15. Rijssen
16. Roermond
17. Stavoren
18. Tiel
19. Venlo
20. Zaltbommel
21. Zutphen
22. Zwolle

MEER INSPIRATIE

De mooiste bezienswaardigheden van Zuid-Limburg
Unieke plekken om te gaan uiteten in Nederland
Hier vind je de gezelligste terrasjes van Nederland
Een roadtrip over de Zuid-Limburgse Mergellandroute