Ontdek het Romeins verleden van Zuid-Limburg

2 november 2020
370

Wist je dat je in Zuid-Limburg een geweldig Romeins verleden kunt ontdekken? Treed er in de voetsporen van de Romeinen, zoals die steden als Mosae Trajectum (Maastricht) en Coriovallum (Heerlen) lieten uitgroeien tot bruisende centra voor de handel.

De Romeinse invloeden in Zuid-Limburg zijn nog goed terug te vinden. Zoals ze er ooit over de Via Belgica werden binnengebracht, als route dwars door dit mooie deel van de provincie.

Benieuwd wat er te ontdekken valt? We vertellen je over de mooiste plekken en een aantal unieke activiteiten. Om heerlijk te wandelen en te fietsen of om Romeins te gaan eten bij De Twee Gezusters.

 

Bezoek het Romeins Kwartier in Heerlen

Een stukje Romeins verleden in Zuid-Limburg dat je absoluut niet mag missen is het Romeins Kwartier in Heerlen. Het is de beste plek om verder te graven in het verleden, waardoor er tweeduizend jaar geschiedenis aan de oppervlakte verschijnt.

Maak er bijvoorbeeld de voettocht of doe er een spannende speurtocht met Geocache .

Bijzonder onderdeel van het Romeins Kwartier is het oudste gebouw van Nederland. Het is een Romeins badhuis in het Thermenmuseum, waar je ultiem kunt ontspannen.

 

Wandelen door Romeins Zuid-Limburg

En wil je het Romeins verleden van Zuid-Limburg op een meer actieve manier verkennen? Je hebt de keuze uit een aantal mooie wandelroutes:

 • Romeins landschap in Bocholtz
  Een bijzondere route door een gebied met de hoogste villadichtheid. Langs herenboerderijen, die je kennis laten maken met de grootschalige landbouw in dit bijzonder vruchtbare landschap.
 • Romeinse bedrijvigheid in Bocholtz
  Een wandeling door een gebied waar het Romeins verleden nog springlevend is. Met een bakker die Romeins brood bakt en een bank die het monetaire erfgoed daarvan in stand houd. Wandel langs de Romeinse boerenbedrijven, met villaresten als Romeins erfgoed dat ontzettend de moeite waard is.
 • Romeinse hoogtepunten in Simpelveld
  Wandel langs het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van de regio. Over het ‘dak van Nederland’, met een prachtig uitzicht over het gebied dat de Romeinen ontgonnen. En sta even stil bij een van de belangrijkste Romeinse vondsten in Nederland: de dame van Simpelveld (een sarcofaag).
 • Romeinse ronde in Valkenburg
  Bezoek de exacte replica van de ondergrondse Romeinse catacomben en kijk vanuit het letterlijke hoogtepunt uit over het Geuldal. Een afwisselende wandelroute, waarmee je wandelt over het tracé van de Via Belgica.

Tip: liever fietsen dan wandelen? Ontdek het fietsen door Romeins Simpelveld en Voerendaal

 

Lees ook:  Deze straatkunst vraagt je om even stil te staan bij wat, waarom en hoe je iets doet

Romeins eten bij De Twee Gezusters

Toe aan een hapje Romeins eten? Daarvoor kun je terecht bij De Twee Gezusters. Het is een karmelietessenklooster uit de jaren ’30, die lang geleden gold als een Romeinse hotspot.

Het was Lucius Ferenius die er woonde, die we kennen als eerste Heerlenaar bij naam. Hij was een inheems-Romeins pottenbakker, tot een van z’n ovens instortte en hij in de vergetelheid raakte. Tot in 1971, toen een kruik met het opschrift ‘Lucius Ferenius heeft voor Amaka deze kruik ge­maakt’ werd gevonden en in delen werd opgegraven. Een replica daarvan is te bewonderen in de kloostertuin van Luciushof.

Daar groeien bovendien allerlei Romeinse kruiden, die De Twee Gezusters gebruikt voor de traditionele Romeinse gerechten die er tot op de dag van vandaag worden geserveerd.

 

Drie Romeinse Goden in Zuid-Limburg

Bijzonder interessant zijn, ten slotte, de rollen van drie Romeinse goden die in Zuid-Limburg lijken te zijn neergestreken:

 • Verlies je in Venus: de godin van de liefde
  Zuid-Limburg ademt romantiek. Door te dineren bij kaarslicht en te slapen in een kasteelhotel of te picknicken met uitzicht op de glooiende heuvels.
 • Ervaar Mercurius: de god van de handel
  Handel en winkel als een Romeinse god. In Heerlen en de andere handelscentra die Zuid-Limburg rijk is. Van streekproducten tot een inspirerende nieuwe outfit.
 • Proef Bacchus: de god van de wijn
  Proef van de wereld van de wijn, bij de prijswinnende wijnhuizen die Zuid-Limburg rijk is.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down