Ontdek de kleurrijke patio's en historische gebouwen van het zonnige Córdoba

10 december 2020
271

Córdoba is een stad gelegen in het Spaanse Andalusië. Hoewel de verwachting is dat de Spaanse cultuur en gebouwen hier de overhand hebben, is dit nagenoeg in geen enkel gedeelte van de stad het geval. Córdoba is namelijk in alles een stad waar de Islamitische en Romeinse invloeden vanuit de geschiedenis overal naar voren komen. De wereldberoemde kathedraal, de oude stadswijk en een aantal schitterende pleinen maken Córdoba tot een indrukwekkende en tegelijkertijd unieke bestemming in het zuiden van Spanje.

Bovendien is het grote aantal hoogtepunten niet onopgemerkt gebleven. De met bloemen versierde patio's en de pittoreske steegjes van de oude stad Córdoba – ze staan beiden op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook is de stad jaarlijks de thuisbasis van een aantal geweldige feesten en festivals.

Maar de grootste aantrekkingskracht van Córdoba ligt in de algehele sfeer en de uitstraling. Bij aankomst in de stad lijkt het al direct alsof je in verschillende delen van de geschiedenis terecht bent gekomen. Iberiërs, Romeinen, Arabieren en katholieke monarchen: ze hebben allemaal hun invloed gehad op de stad en hierbij hun sporen achtergelaten.

Wij hebben een aantal van de meest bijzondere hoogtepunten, de bereikbaarheid en de beste reistijd voor een bezoek aan Córdoba voor je op een rij gezet.

https://pixabay.com/photos/cordoba-andalusia-spain-cathedral-4139398/

De Mezquita

Mezquita is Spaans voor moskee en het is tegelijkertijd de naam van kathedraal van Córdoba. Het historische centrum, inclusief de kathedraal, is opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO – en dat is zeker niet voor niets. De Mezquita werd gebouwd in de 8e eeuw en is een meesterwerk van de islamitische architectuur. Het wordt beschouwd als een van de meest opmerkelijke monumenten van het Moorse Spanje.

De naam van de kathedraal komt in eerste instantie nogal verwarrend over. De naam betekent immers ‘moskee’, maar het gebouw is officieel een kathedraal. Het verhaal hierachter is de kathedraal in het verleden jarenlang de functie van moskee heeft vervuld. De moskee werd in de 16e eeuw door de katholieke vorsten vervolgens omgebouwd tot een kathedraal. Het heiligdom van de kathedraal werd in het midden van de moskee geplaatst, waardoor het basiskader van de islamitische architectuur behouden bleef. De verbouwing van de moskee tot een kathedraal is eigenlijk vrij onsamenhangend verlopen. Op veel delen van de kathedraal lopen de stijlen nog altijd in elkaar over, en dit toont de multiculturele invloeden die ook op veel andere plaatsen in de stad zijn terug te zien.

Bezoekers komen binnen door de Puerta del Perdón, die leidt naar de schitterende Patio de los Naranjos. De naam ‘Naranjos’ doet al vermoeden dat je hier een groot aantal heerlijk ruikende sinaasappelbomen zult ontdekken. Via de poort word je vervolgens naar de kathedraal toe geleid. Binnen in de kathedraal zijn de grote pilaren en de kleurrijke schilderingen de eerste aspecten die direct zullen opvallen. Dit in combinatie met de enorme afmetingen maken het tot een van de meest indrukwekkende gebouwen van Andalusië.

https://pixabay.com/photos/architecture-spain-cordoba-mezquita-756151/

Wandelen op de Romeinse brug

Van het ene bijzondere bouwwerk gaan we direct door naar een ander indrukwekkend meesterwerk. Want zoals gezegd, niet alleen de Iberiërs en Arabieren hebben hun invloeden achtergelaten in de stad – ook de Romeinen zijn verantwoordelijk voor een aantal hoogtepunten als het aankomt op architectuur.

Toen de Romeinen de halve wereld veroverden, misten ze hierbij ook Córdoba niet. In de jaren van de Romeinse heerschappij werd Córdoba uitgerust met de Romeinse brug, de Puento Romano genaamd. De brug is bijna drie honderd meter lang en bestaat uit 16 grote bogen. De beste optie om de brug te ontdekken is door simpelweg een wandeling te maken. Onderweg kom je allerlei straatmuzikanten en verkopers tegen. Een wandeling heeft hiermee veel weg van een wandeling over de Karelsbrug in Praag.

Tijdens de wandeling zul je ook het standbeeld van Rafaël kunnen bewonderen en is het uitzicht over de rivier en de stad werkelijk prachtig te noemen. Ook is een wandeling in de donkere avonduren van de dag een aanrader. Hierbij worden de stad en de kathedraal namelijk op een prachtige wijze verlicht.

https://pixabay.com/photos/cordoba-spain-bridge-roman-1525789/

Juderia en de oude stad van Córdoba

Hoewel Córdoba vol staat met hoogtepunten, is de oude historische stad misschien wel de mooiste locatie te noemen. De historische oude stad van Córdoba is een van de grootste aaneengesloten oude steden van Europa en staat wederom op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. La Judería, de oude Joodse wijk van Córdoba, is het hart van de oude stad en een van de meest uiteenlopende en kleurrijke bezienswaardigheden van Córdoba.

Wandel door de smalle, betoverende straatjes en ontdek de kleine verborgen locaties in de wijk. Tijdens dit alles wordt je voorzien met een uitzicht op een groot aantal witgekleurde huizen met kleurrijke bloemen. Maar er zijn ook veel leuke winkels, restaurants en cafés om van te genieten.

Nergens anders in de stad kun je zoveel gebouwen en overblijfselen uit verschillende periodes en culturen zien: van de Romeinen en de Moren tot de Christenen en Joden – ook hier lopen allerlei invloeden en stijlen in elkaar over. Belangrijke bezienswaardigheden in dit gedeelte van de stad zijn onder andere de Mezquita-Catedral, de wijk San Basilio, de beroemde Patio van Córdoba, het Alcázar de los Reyes Cristianos en de Romeinse brug – welke net al ter sprake is gekomen.

Maar het zijn niet alleen de vele bezienswaardigheden van Córdoba die de Oude Stad en de Judería vormen. De charme van de stad ligt in de bijzondere sfeer, de goed bewaard gebleven historische woon- en handelsgebouwen, de kleurrijke inrichting van de straten en de aanwezigheid van de inwoners uit allerlei culturen.

Een bezoek aan Córdoba is dan ook eigenlijk niet compleet zonder een wandeling door de historische oude stad.

https://pixabay.com/photos/spain-cordoba-andalusia-4522809/

Patio’s van Córdoba

We hadden het net al even over de patio’s van Córdoba, en dat is zeker niet voor niets. De patio's van Córdoba geven de Andalusische stad haar magische en unieke sfeer. De patio’s zijn gelegen in de prachtige binnenplaatsen achter de stadsmuren. Overal creëren ze een unieke en kleurrijke uitstraling dankzij de zee van bloemen en mozaïeken. De Romeinen hebben deze bouwmethode geïntroduceerd en vandaag de dag zijn ze (gelukkig) nog altijd te bewonderen.

Lees ook:  Alles over een bezoek aan Florence

De patio’s komen vooral tot hun recht tijdens de warme zomermaanden. Tijdens deze periode van het jaar staan de vele bloemen en planten prachtig in bloei. Bovendien zijn de patio’s perfecte opties om even te ontsnappen van de drukte in de stad. Op veel plaatsen kun je namelijk heerlijk ontspannen en tegelijkertijd genieten van de kleurrijke huizen, winkels en gebouwen om je heen.

https://pixabay.com/photos/el-zoco-courtyard-flowers-artisan-1541626/

Alcázar de los Reyes Cristianos

Het Alcázar de los Reyes Cristianos is een paleiscomplex uit de middeleeuwen dat is gelegen in het historisch centrum van Córdoba. Hiermee is de locatie ook direct zonder al te veel moeite te bezoeken na een bezoek aan de kathedraal of de patio’s. Het prachtige complex van het kasteel Alcázar de los Reyes Cristianos is zonder twijfel een van de belangrijkste hoogtepunten van de stad.

Tijdens een bezoek kun je een indrukwekkend gebied verwachten dat vol staat met prachtige binnenplaatsen, imposante torens en kleurrijke tuinen. Binnen de oude muren van het Alcázarpark zijn er prachtige tuinen in Arabische stijl met siervijvers, hagen en decoratieve fonteinen. Van het voorjaar tot de herfst bloeien kleurrijke bloemen in het hele park en op de zomeravonden zijn de fonteinen verlicht.

Als je de behoefte hebt om een paar uur te ontspannen en tegelijkertijd iets meer te leren over de culturele diversiteit van de stad, dan ben je op deze plek aan het juiste adres. Het is een van de bezienswaardigheden die symbool staat voor de stad. De verschillende invloeden geven het paleiscomplex een onvergelijkbare sfeer.

Na een wandeling door het park mag ook een bezoek aan de Arabische baden zeker niet ontbreken. Natuurliefhebbers en iedereen die de kunstgeschiedenis van dichtbij willen bekijken zullen hier ongetwijfeld aangenaam verrast worden.

https://pixabay.com/photos/spain-cordoba-europe-old-exterior-2027611/

Azahara Medina

Van de kleurrijke bezienswaardigheden in de stad zelf gaan we door naar een iets minder kleurrijk - maar zeker niet minder indrukwekkend - hoogtepunt dat net buiten de stad is gelegen. Op ongeveer acht kilometer vanaf Córdoba is namelijk de Medina Azahara te vinden. De Medina Azahara zijn de ruïnes van een grote ommuurde Arabische stad.

De stad Zahra was een van de belangrijkste steden in de Middeleeuwen onder Moorse heerschappij. Bij aankomst valt direct op dat de stad als enorm belangrijk werd beschouwd. Vooral de omvang en de prachtige bouwwerken maken het tot een imposante locatie. Hoewel er vandaag de dag alleen maar ruïnes zijn om te bewonderen, kan er toch een redelijk goede inschatting worden gemaakt van hoe de stad er vroeger uit heeft gezien.

Oorspronkelijk werd de stad rond het jaar 950 gebouwd. Opvallend is dat de Zahra in een korte tijd is gebouwd en al na 70 jaar werd vernietigd tijdens de christelijke herovering van Spanje. Tot nu toe is slechts tien procent van de stad opgegraven, maar zijn er al een groot aantal details te aanschouwen. De typische Moorse bouwstijl, ondersteund door zuilen, ronde bogen, mozaïeken, uitgebreide muurdecoraties en prachtig ontworpen tuinen – het is allemaal onderdeel van een bezoek.

Daarnaast word je ook nog getrakteerd op een prachtig uitzicht. Het uitzicht vanaf de heuvel over de zachte bergen, de huizen en kerken van Córdoba en de omliggende palmbomen is schitterend te noemen. Een bezoek aan de Azahara Medina is mede hierdoor niet alleen een perfecte locatie voor liefhebbers van cultuur of historie, maar eigenlijk voor alle reizigers en vakantiegangers.

Overigens zijn de sluitingstijden afhankelijk van het seizoen. In de maanden april tot aan juni is een bezoek mogelijk tot 9 uur in de avond. In de warmere maanden juli en augustus zijn de ruïnes tot 15:00 geopend voor het grote publiek. Het is goed om vooraf rekening te houden met deze wisselende openingstijden, want een kijkje in de inmiddels vervlogen tijden van deze overweldigende stad mag je eigenlijk niet missen tijdens een verblijf in Córdoba.

Torre de Calahorra

Zoals inmiddels wel is duidelijk geworden staat de historische oude stad van Córdoba garant voor een groot aantal hoogtepunten. Naast de kathedraal, de patio’s en de Alcázar de los Reyes Cristianos, is ook de Torre de Calahorra hier te vinden. De versterkte poort is onderdeel van de Romeinse brug en vormt een indrukwekkende scheiding met de rest van de stad.

De Arabische toren is een van de oudste vestingwerken van de stad en inspireert vandaag de dag niet alleen met zijn adembenemende uitzichten, maar ook met zijn spannende en informatieve museum.

Bij het vallen van de avond wordt een bezoek aan deze toren alleen nog maar specialer. Vooral tijdens de zonsondergang ontstaat er een prachtig aanzicht op de toren en de nabijgelegen stad.

https://pixabay.com/photos/cordoba-cathedral-urban-290456/

Palacio de Viana

Het Palacio de Viana is een aristocratisch paleis dat dateert uit de 15e eeuw. Het paleis is opengesteld voor het publiek als museum en is volledig gebouwd in de stijl van de vorige heersers die aanwezig zijn geweest in de stad. Hierdoor is een uniek aanbod aan meubelen, schilderijen en decoraties ontstaan.

Maar hoewel het interieur van het paleis prachtig te noemen is, is het vooral de buitenruimte die de aandacht op zich vestigt. De toegang tot de tuin loopt via een stenen poort. Eenmaal aangekomen in het park zijn er fonteinen, formele bloemperken en een aantal kiezelpaden om te ontdekken. Het park omvat 12 patio's in Andalusische stijl met decoratieve fonteinen en een geweldig landschap. Elke patio heeft hierbij weer een eigen unieke stijl. Overal kom je prachtige binnenplaatsen, sinaasappelbomen en portieken tegen - en dat allemaal in een 16e-eeuws decor.

Het Palacio de Viana en zijn patio's zijn het hele jaar door geopend voor het publiek, behalve op maandag en tijdens bepaalde feestdagen. Je betaalt een kleine entreeprijs, maar op woensdag kan het park gratis worden bezocht.

Barrio de San Basilio

We blijven nog even in het historische gedeelte van de stad. Direct naast het Alcazar de los Reyes Cristianos ligt namelijk de wijk San Basilio. De wijk is de woonplaats van veel studenten, gepensioneerden en gezinnen. Mede dankzij dit gegeven is een diverse en tegelijkertijd levendige wijk ontstaan. Maar niet alleen de sfeer in de wijk maakt een bezoek de moeite waard.

Lees ook:  7 dingen waar ik achter kwam toen ik na 32 jaar huwelijk voor het eerst alleen met vakantie ging

In San Basilio kan namelijk worden genoten van een groot aanbod aan geweldige restaurants, bruisende cafés en mooie winkels. En ook hier ontkom je niet aan de kleurrijke Patio’s. De Patio’s zijn het hele jaar door een populaire attractie in de wijk. Er vinden ook regelmatig rondleidingen plaats, waarbij je alles te weten komt over de wijk en de kleurrijke gebloemde omgeving.

Binnen het historische gedeelte van de oude stad is San Basilio dan ook zonder twijfel een van de mooiste en meest levendige wijken om een bezoek aan te brengen!

Plaza de las Tendillas

Het Plaza de las Tendillas ligt ten noorden van de historische oude stad Córdoba en is de thuisbasis van een turbulente en moderne zakenwijk. Het staat hiermee in groot contrast met vele andere gedeeltes van Córdoba, die overwegend historisch van aard zijn. Overal rondom het plein staan prachtige commerciële gebouwen, cafés en restaurants om van te genieten. En allemaal geven ze je tijdens een bezoek uitzicht op het prachtige nabijgelegen plein.

In de zomer zorgen de grote fontein voor een verfrissende afkoeling. Het hoogtepunt van het centrum van het plein wordt echter gevormd door het ruiterstandbeeld Gran Capitán in het midden van de fontein. Het moet een belangrijke Andalusische generaal vertegenwoordigen.

Andere hoogtepunten op dit levendige plein zijn de grote klok die op een van de huizen staat, de twee grote winkelstraten Córdobas Cruz Conde en Jesús María - die zijn gelegen in de buurt van het plein - en de overige vele winkels. Ook wordt jaarlijks de kerstmarkt op de Plaza de las Tendillas gehouden.

Romeinse tempel van Córdoba

De zogenaamde Templo Romano de Córdoba is gelegen in het centrum van de stad en betreft een Romeinse tempel waarvan slechts nog een aantal zuilen zijn overgebleven. Ondanks dat een groot gedeelte van de tempel niet meer te bewonderen is, geeft het nog altijd een goed inzicht van hoe dit meesterwerk er vroeger uit heeft gezien. Als je in de buurt van de Plaza de las Tendillas bevindt, is een stop bij deze tempel dan ook zeker een must.

In de jaren vijftig van de vorige eeuw vonden hier belangrijke ontdekkingen plaats in het kader van een reconstructieproject. De Romeinse opgravingen tonen hun grote belang en worden beschouwd als een van de meest invloedrijke gebouwen van die tijd in Córdoba. Het is vandaag de dag nog steeds duidelijk te zien dat de zuilen van dure materialen zijn gemaakt en met bijzondere vakkundigheid zijn gebouwd. Het gereconstrueerde tempelcomplex neemt je mee terug naar een belangrijk historisch verleden.

Het is dankzij dit alles een van de meest belangrijke historische gebouwen van de stad.

https://pixabay.com/photos/roman-temple-of-c%C3%B3rdoba-cordoba-1541642/

Het Culinaire Córdoba

Als je de dag doorbrengt met het verkennen van de stad, kun je 's avonds uitproberen wat de restaurants van deze historische stad te bieden hebben. Een gerecht dat zeker deel uitmaakt van de beste gerechten is de Iberische Serranoham. Iedereen die Andalusië bezoekt moet eigenlijk wel minstens één keer dit heerlijke lokale product uitproberen.

Maar het diner is zeker niet het enige hoogtepunt wat betreft eten en drinken in Córdoba. Zo kan er in de avonduren ook voluit genoten worden van de vele wijnbars. Ook het ontbijt in een van de vele bakkerijen is de moeite dubbel en dwars waard. Zo kun je heerlijk ontbijten met churros in de bakkerij Don Pepe op het Plaza de Las Tendillas.

Maar je kunt Córdoba ook op een authentieke manier ontdekken op de wekelijkse markt op de Mercado Victoria, waar je een breed scala aan originele Spaanse snacks en tapas vindt. Tot slot is voor alle stellen onder ons het Bodegas Campos een echte aanrader te noemen. Het restaurant wordt inmiddels overspoeld door toeristen, maar ondanks deze drukte is er nagenoeg geen romantischere plek in de stad te vinden!

Dagtrip Sevilla

Córdoba zelf beschikt over zo’n groot aantal hoogtepunten dat het vaak niet eens mogelijk is om alles tijdens een korte stedentrip te ontdekken. Voor wie echter langer in de stad verblijft, en inmiddels de meeste hoogtepunten wel heeft kunnen afvinken, is er nog de mogelijkheid om een dagtrip naar Sevilla te maken.

Sevilla is een uitstekende bestemming voor een dagtrip vanuit Córdoba. In de hoofdstad van Andalusië ontdek je alle rijkdom en schoonheid van deze regio. De stad biedt niet alleen een adembenemend uitzicht, maar heeft ook een kleurrijk en opwindend nachtleven. Het is de perfecte locatie voor iedereen die op zoek is naar prachtige gebouwen, grote pleinen en een levendige cultuur.

Vanuit het Koninklijk Paleis Alcázar, de kathedraal van Sevilla of de wijk Barrio Santa Cruz kun je een dag vol afwisseling beleven. Het is overigens een aanrader om een aantal dagen in Sevilla te verblijven, mits je hier natuurlijk de tijd voor hebt. Maar ook een eendaagse stedentrip vanuit Córdoba naar Sevilla is de moeite al waard. Waar je uiteindelijk ook voor kiest – het zal ongetwijfeld een ervaring worden die je niet snel meer zult vergeten.

https://pixabay.com/photos/city-cityscape-architecture-5164368/

Plaza de la Corredera

De Plaza de la Corredera is een van de belangrijkste toeristische attracties in Córdoba. Het behoort tot een van de vele grote pleinen van de stad. Zodra je dicht bij dit historische gedeelte van de stad komt, voel je al direct de bijzondere sfeer die er heerst.

Het interieur van het plein is omgeven door indrukwekkende huizen die in de 17e eeuw zijn gebouwd. Het is nauwelijks te geloven dat in deze vier verdiepingen tellende gebouwen ooit een van de beroemdste hoedenfabrieken van Spanje was gevestigd.

Vandaag de dag is het plein, met zijn bars en cafés, een populaire ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking. Hier kun je de dag op een heerlijke wijze afsluiten tijdens een van de vele warme zomeravonden.

https://pixabay.com/photos/plaza-de-la-corredera-plaza-cordoba-1541638/

Archeologisch museum van Córdoba

Het Archeologisch museum van de stad is eigendom van de Spaanse staat en is een van de meest bijzondere musea in de stad. Het museum vertegenwoordigt een grote collectie Spaanse historische voorwerpen ter wereld, met maar liefst meer dan 30 duizend stuks in totaal. Tentoonstellingen omvatten prehistorische voorwerpen, oude Iberische voorwerpen, vondsten uit Medina Azahara, Moorse kunst en Romeinse oudheden.

Lees ook:  Pelgrimeren per fiets: de EuroVelo 3 van Trondheim naar Santiago de Compostella

Het museum bevindt zich in het Palacio de los Páez de Castillejo en heeft ook een archeologische site op het terrein. Bovendien is hier ook een origineel Romeins amfitheater, vele werkplaatsen en een aantal huizen te bewonderen. Kortom, een perfecte locatie voor liefhebbers van geschiedenis en cultuur.

Castillo de Almodóvar del Río

Naast een bezoek aan Sevilla is er nog een hoogtepunt buiten de stad gelegen die we je zeker niet willen onthouden. Op ongeveer een half uur van de historische stad ligt het prachtige kasteel Castillo de Almodóvar del Río. Het kasteel is al vanaf een grote afstand te zien en bij aankomst wordt direct duidelijk dat het niet zomaar om een inmiddels vervlogen kasteel gaat.

Als je het gelijknamige dorp nadert, steekt de troon van de vesting vanaf de daken al boven de zee uit. Het kasteel werd gebouwd in de Moorse periode en diende als wachtpost voor het scheepvaartverkeer. Na honderden jaren is het kasteel nog al zijn glorie te bewonderen. De kantelen, de wachttorens en de binnenplaats: ze verkeren allemaal in een nog nagenoeg perfecte staat.

Hoewel het kasteel vroeger dus diende als wachtpost, kan je vandaag de dag een museum bezoeken om meer te weten te komen over dit fascinerende verleden. Je kunt ook genieten van een adembenemend uitzicht en heerlijk eten in een restaurant. Een leuk detail voor de liefhebbers van Game of Thrones: het kasteel was meerdere keren het decor in verschillende scénes van deze wereldberoemde serie!

Jardín Botánico de Córdoba

De Botanische Tuin van Córdoba biedt een ontsnapping in de natuur in het hart van de stad. Maar het is niet alleen een plek waar je even heerlijk kunt ontspannen. De schitterende omgeving is namelijk gevuld met prachtige flora, ruime pleinen en fonteinen.

De tuin is beplant met inheemse soorten die typerend zijn voor de Middellandse Zee, zoals rozemarijnhagen en gesnoeide bessenplanten. Bovendien is het park opgedeeld in verschillende gebieden. Eén gebied is gewijd aan landbouwgewassen, waaronder aromatische planten, kruiden en fruitbomen.

Ook kan er een bezoek worden gebracht aan een kas in de buurt van het centrale plein van het park. Dit gebied is verdeeld in drie delen, die de soorten van specifieke plaatsen bevatten: de Canarische Eilanden, de Balearen en Andalusië. Van alle drie de gebieden kom je allerlei plantensoorten tegen. Het is echt uniek te noemen dat deze plantensoorten allemaal onder één dak te bewonderen zijn.

https://pixabay.com/photos/water-lily-flowers-pond-gardens-1260870/

Bereikbaarheid Córdoba

Córdoba is centraal gelegen aan de zuidkant van Spanje. De stad ligt in het binnenland en heeft hierdoor niet de beschikking over een strand, zoals bij veel populaire Spaanse bestemmingen wel het geval is. Ondanks dat is de stad vrij populair onder vakantiegangers, maar qua aantallen niet te vergelijken met steden als Barcelona, Valencia en Madrid. Een ander groot voordeel is dat de stad redelijk eenvoudig te bereiken is. De meest voor de hand liggende optie is hierbij het vliegtuig.

Bezoekers die met het vliegtuig arriveren zijn over het algemeen snel in de stad: de internationale luchthavens van Madrid en Malaga liggen op iets meer dan twee uur afstand en het vliegveld van Sevilla ligt op iets meer dan een uur afstand. Córdoba beschikt zelf ook over een kleine luchthaven, maar deze is alleen geopend voor privévliegtuigen. De beste manier om Córdoba te bereiken is door te vliegen op de luchthaven van Sevilla en vervolgens met de taxi, bus of huurauto verder af te reizen naar de stad.

Ontdek Córdoba met de bus

Hoewel de luchthaven van Córdoba alleen bereikbaar is met een privévliegtuig, betekent de landing in Sevilla, Jerez, Malaga en Granada dat je gelukkig niet ver van de bestemming bent verwijderd. In minder dan drie uur van al deze vliegvelden kun je naar het station van Córdoba afreizen en een keuze maken uit de vele mogelijkheden om verder te reizen.

Eenmaal aangekomen op het station staat een goed aangesloten netwerken van bussen klaar om je niet alleen naar de grotere steden in de buurt te brengen, maar ook naar de kleinere dorpen van de Spaanse provincie. De vele bussen bieden zonder twijfel de beste mogelijkheden aan voor iedereen die met het vliegtuig is afgereisd.

Een bezoek met de auto

Córdoba ligt direct aan de grote autosnelweg van Andalusië, die ook direct de hoofdstad Madrid met Sevilla verbindt. Córdoba is hierdoor met de auto goed te bereiken vanuit verschillende grote steden in Spanje. Andere goed ontwikkelde nationale wegen lopen vanuit Malaga, Granada en Portugal. Een bezoek aan Córdoba kan hierdoor perfect worden gecombineerd met een verblijf in andere Spaanse en zelfs Portugese steden.

Het bovenstaande is vooral van toepassing als je al in Spanje bent aangekomen en met een (huur)auto verder wilt reizen naar Córdoba. Een direct bezoek aan Córdoba vanuit Nederland of België vraagt om een grotere inspanning. De afstand is ongeveer 2 duizend kilometer, waardoor een reis circa 22 uur zal duren. De autoreis is hiermee aanzienlijk langer dan bij een bezoek aan Barcelona of Valencia. Wel is het een uitstekende optie als je van plan bent om meerdere Franse, Spaanse of Portugese te bezoeken en hierbij op zoek bent naar zoveel mogelijk flexibiliteit.

https://pixabay.com/photos/spain-cordoba-andalusia-4527515/

Beste reistijd Córdoba

Córdoba heeft de beschikking over een mediterraan klimaat. De gemiddelde temperatuur ligt als gevolg in de zomermaanden rond de 36 graden. In de wintermaanden koelt het af naar gemiddeld 13 graden in de maand januari. De temperaturen zijn hiermee hoog en vooral in de lente- en herfstmaanden erg comfortabel te noemen.

De beste maanden voor een bezoek aan Córdoba zijn de maanden april tot oktober. In deze periode is er vaak sprake van aangename temperaturen – al kunnen de zomermaanden voor sommige reizigers wel als erg warm worden ervaren. Met name als je van plan bent om een stedentrip te maken is het een aanrader om een bezoek buiten het hoogseizoen te plannen. In deze maanden zijn er minder toeristen aanwezig en zijn de temperaturen iets lager. Hierdoor ontstaan er vaak ideale omstandigheden voor een bezoek aan het veelzijdige Córdoba!

https://pixabay.com/photos/andalusia-cordoba-tours-ramparts-1312788/

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Babykamer inrichten? Bekijk deze checklist!

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

Waarom koud water goed voor je is

Zo verzorg je de passiebloem!

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings