Ontdek de betoverende sterrenhemel van Alqueva

30 september 2020
465

Wil jij je geliefde verrassen met een originele vakantie? Wat te denken van samen deelnemen aan een wijnproeverij onder een schitterende sterrenhemel? Daarvoor hoef je niet eens erg ver te reizen. Voor een donkere hemel, met ontzaglijk veel sterren, moet je namelijk in Portugal zijn. Het gebied rondom het Alqueva-stuwmeer werd in 2011, als eerste ter wereld, benoemd tot 'Dark Sky Reserve’ of ‘Starlight Tourism Destination'.

Gemiddeld 286 heldere nachten per jaar

In Nederland zijn de nachten bijna nooit helemaal donker. De kans is zelfs aanwezig dat je onze Melkweg, door de vele lichtvervuiling, nog nooit hebt waargenomen. Rondom het stuwmeer van Alqueva is dat wél goed mogelijk, zelfs met het blote oog. Het landelijke gebied van Alentejo is dunbevolkt en er is daardoor nauwelijks lichtvervuiling. Denk bij deze regio aan uitgestrekte kurk- en olijfgaarden, gele velden met zonnebloemen, weidse vergezichten en talrijke wijngaarden. Hier kun je rekenen op een gemiddelde van 286 heldere nachten per jaar. Helder, donker én onbewolkt; voortreffelijke omstandigheden om sterren en planeten te bekijken.

Dark Sky Alqueva beslaat oppervlakte van 10.000 km2

Het project ging van start met 3.000 km2 aan Portugees grondgebied. Tegenwoordig beslaat de Dark Sky Alqueva een gebied van 10.000 km2. Er zijn inmiddels Portugese gemeenten bijgekomen en ook een Spaanse streek maakt nu deel uit van het internationaal gecertificeerde gebied. Welke Portugese gemeenten behoren tot Dark Sky Alqueva? Concreet hebben we het dan over: Moura, Alandroal, Barrancos, Mourão, Redondo, Reguengos de Monsaraz, Portel, Serpa, Mértola en Évora. De nachtelijke verlichting blijft hier bewust minimaal.

Lees ook:  Slapen in een Finse Kota aan de oever van de Maas

Starlight Tourism Destination

De internationale erkenning komt van ´Starlight Foundation´ met support van UNESCO en de ´United Nations World Tourism Organization´ (UNWTO). Door de jaren heen heeft Dark Sky Alqueva verschillende prijzen gewonnen. Ze werkt nauw samen met lokale partijen om de astro-toeristen zoveel mogelijk tegemoet te komen. Prachtige accommodaties bieden je de gelegenheid om te overnachten. Talrijke nachtelijke activiteiten worden georganiseerd om je in contact te brengen met de fascinerende sterrenhemel. Zo kun je je aanmelden voor een nachtelijk ritje te paard, een wijnproeverij onder de sterren, een nachtelijke kanotocht over het stuwmeer, een wandeling door de natuur, een laat etentje aan de rand van het meer en een workshop astrofotografie. Nachtelijke bijeenkomsten met professionele gidsen - en inclusief verrekijkers! - zijn uiteraard mogelijk. Op speciale platformen staan grote telescopen om onder andere Saturnus en Jupiter te kunnen bewonderen.

Vanuit Lissabon of Faro in twee uur naar Alqueva

Het centrale deel van onze Melkweg staat het hoogst in de zomermaanden juni, juli en augustus. Dat zijn dan ook de beste maanden om deze regio met een bezoekje te vereren. Vanuit Lissabon of Faro is het ongeveer twee uur rijden naar Alqueva. Een vallende ster zal je niet zo snel raken, maar het is altijd verstandig om reisverzekering af te sluiten tegen ongelukjes in het buitenland. Ga je vaker dan één keer per jaar op vakantie? Dan kun je beter kiezen voor een doorlopende reisverzekering. Veel plezier onder de Portugese sterrenhemel!

 

 

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down