Uit onderzoek blijkt: poëzie brengt rust en prikkelt onze zelfreflectie

10 april 2018
698

Poëzie blijkt veel te weeg te brengen in ons brein. Uit een Brits onderzoek is gebleken dat het lezen van poëzie een bijzondere uitwerking heeft op je hersenen: het geeft rust en prikkelt zelfreflectie. Vergelijkbaar met menselijke reacties op muziek!

Poëzie en het brein

Wetenschappers zijn al jaren geïnteresseerd in de mogelijke connectie tussen de mens, wetenschap en kunst: wat doet kunst nou precies met een mens? In 2013 ontstond een mooie samenwerking tussen het Geneeskunde, Psychologie en het Engels departement aan de universiteit van Exeter (UK). De onderzoekers waren geïnteresseerd in de manieren waarop de hersenen reageren op poëzie in vergelijking tot andere soorten tekst. De resultaten waren veelbelovend!

De proefpersonen lazen verschillende soorten teksten terwijl er een MRI-scan van ze werd gemaakt. Hierdoor kregen de onderzoekers inzicht in de delen van de hersenen die geactiveerd werden tijdens deze verschillende taken. De teksten varieerden van CV-ketel handleidingen, romans en sonnetten tot bekende en onbekende poëzie.

Emotionele reacties op gedichten

Tijdens alle taken bleek een soortgelijke activiteit plaat te vinden in het "lees netwerk" van de hersenen. Wat echter opviel, en wat later de belangrijkste bevinding van dit onderzoek bleek, was dat het lezen van poëzie aanzienlijk meer te weeg bracht dan het lezen over verwarmingselementen. De belangrijkste MRI-resultaten lieten zien dat er bij het lezen van poëzie, en met name bij deelnemers' lievelingsgedichten, ook hersenactiviteit buiten het "lees netwerk" plaatsvond.

Gebieden van de hersenen die geassocieerd worden met geheugen, herkenning, en introspectie werden sterk geactiveerd door deze poëzie, delen die voorheen alleen nog maar geassocieerd werden met een krachtige emotionele reactie op muziek. De welbekende en rustgevende "kippenvel" momenten, die we allemaal wel eens ervaren, en waar al veel wetenschappelijk onderzoek aan gewijd is. In de woorden van de beroemde neuroloog Oliver Sacks:

Muziek kan ons naar de hoogten en diepten van emotie brengen (...) maar de kracht van muziek gaat veel, veel verder. Muziek is zelfs doordrongen in meer gebieden van onze hersenen dan taal - mensen zijn een muzikaal wezen

Het positieve effect van kunst op de mens

Het onderzoek in Exeter kan daarom worden gezien als een mooie stap in de uitbreiding van studies naar het effect van kunst op de mens. De bevindingen zijn een bijzondere indicatie dat naast het beluisteren van muziek ook het lezen van poëzie kan leiden tot rust en zelfreflectie.

Lees ook:  Liesbeth Lists mooiste liedje over het leven

Ook behoefte aan rust en zelfreflectie? Klik hier door voor een overzicht van al onze prachtige Nederlandse gedichten. Geïnteresseerd in meer onderzoek naar het effect van muziek op mens? Vind hier de prachtige boeken van neuroloog Oliver Sacks en neurobioloog Dick Swaab over dit fascinerende onderwerp. 

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De rol van orakels in de Griekse mythologie: Voorspellingen en raadplegingen

Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down