Uit onderzoek blijkt: poëzie brengt rust en prikkelt onze zelfreflectie

1052 VIEWS
Uit onderzoek blijkt: poëzie brengt rust en prikkelt onze zelfreflectie

Poëzie blijkt veel te weeg te brengen in ons brein. Uit een Brits onderzoek is gebleken dat het lezen van poëzie een bijzondere uitwerking heeft op je hersenen: het geeft rust en prikkelt zelfreflectie. Vergelijkbaar met menselijke reacties op muziek!

Poëzie en het brein

Wetenschappers zijn al jaren geïnteresseerd in de mogelijke connectie tussen de mens, wetenschap en kunst: wat doet kunst nou precies met een mens? In 2013 ontstond een mooie samenwerking tussen het Geneeskunde, Psychologie en het Engels departement aan de universiteit van Exeter (UK). De onderzoekers waren geïnteresseerd in de manieren waarop de hersenen reageren op poëzie in vergelijking tot andere soorten tekst. De resultaten waren veelbelovend!

De proefpersonen lazen verschillende soorten teksten terwijl er een MRI-scan van ze werd gemaakt. Hierdoor kregen de onderzoekers inzicht in de delen van de hersenen die geactiveerd werden tijdens deze verschillende taken. De teksten varieerden van CV-ketel handleidingen, romans en sonnetten tot bekende en onbekende poëzie.

Emotionele reacties op gedichten

Tijdens alle taken bleek een soortgelijke activiteit plaat te vinden in het “lees netwerk” van de hersenen. Wat echter opviel, en wat later de belangrijkste bevinding van dit onderzoek bleek, was dat het lezen van poëzie aanzienlijk meer te weeg bracht dan het lezen over verwarmingselementen. De belangrijkste MRI-resultaten lieten zien dat er bij het lezen van poëzie, en met name bij deelnemers’ lievelingsgedichten, ook hersenactiviteit buiten het “lees netwerk” plaatsvond.

Lees ook:  Deze kunstenaar brengt jeugdherinneringen tot leven in levensechte miniaturen

Gebieden van de hersenen die geassocieerd worden met geheugen, herkenning, en introspectie werden sterk geactiveerd door deze poëzie, delen die voorheen alleen nog maar geassocieerd werden met een krachtige emotionele reactie op muziek. De welbekende en rustgevende “kippenvel” momenten, die we allemaal wel eens ervaren, en waar al veel wetenschappelijk onderzoek aan gewijd is. In de woorden van de beroemde neuroloog Oliver Sacks:

Muziek kan ons naar de hoogten en diepten van emotie brengen (…) maar de kracht van muziek gaat veel, veel verder. Muziek is zelfs doordrongen in meer gebieden van onze hersenen dan taal – mensen zijn een muzikaal wezen

Het positieve effect van kunst op de mens

Het onderzoek in Exeter kan daarom worden gezien als een mooie stap in de uitbreiding van studies naar het effect van kunst op de mens. De bevindingen zijn een bijzondere indicatie dat naast het beluisteren van muziek ook het lezen van poëzie kan leiden tot rust en zelfreflectie.

Ook behoefte aan rust en zelfreflectie? Klik hier door voor een overzicht van al onze prachtige Nederlandse gedichten. Geïnteresseerd in meer onderzoek naar het effect van muziek op mens? Vind hier de prachtige boeken van neuroloog Oliver Sacks en neurobioloog Dick Swaab over dit fascinerende onderwerp. 

 

MEER INSPIRATIE

In deze biologische supermarkt shop je volledig plasticvrij
Bijen spelen een cruciale rol bij de ontwikkeling van het internet
Doris Jones (91) helpt samen met haar 2 katten bij het ontdekken van archeologische sites
Hollands eerste theeplantage vind je in…het Brabantse Zundert