Deze vrouw plant wilde tuinen van tulpen in het Nederlandse landschap

1884 VIEWS
Deze vrouw plant wilde tuinen van tulpen in het Nederlandse landschap

In de tweede helft van november 2013 begon Birthe Leemeijer samen met tientallen vrijwilligers uit Diepenheim met de aanleg van de onbegrensde tuinen. Ze verspreidden niet de tulpen die we allemaal kennen; strak naast elkaar in de kleurrijke bollenvelden, maar juist wild en vrij.

Birthe Leemeijer, geboren 1972 in Amsterdam, woont en werkt in Haarlem. Na de Rietveld Academie (1995) in Amsterdam  ging ze naar het Sandberg Instituut (1996). In 1997 won zij de basisprijs Prix de Rome Kunst en de Publieke Ruimte. In 2001 won ze een prijs voor haar Bosontwerp in het Museumbos Almere.

Oorsprong van de tulp

“Nadat ik eerder in een urbane omgeving een besloten tuin(bos) realiseerde, ben heb in de niet-urbane omgeving een ontwerp gemaakt voor zijn tegenhanger: De onbegrensde tuin. Daarbij ga ik op zoek naar de oorsprong van de tulp.

Deze tulp wil ik in het Nederlandse landschap introduceren in haar oorspronkelijke wilde gedaante: vrijgelaten uit het strakke grid van de bollenvelden zoek hij zich een weg de ruimte in, op zoek naar waar hij zich het meest thuis voelt.

Het is op de oude buitenplaatsen geweest waar de bolgewassen ooit tot verwildering kwamen, zoals in Diepenheim.”, zegt Birthe.

Lees ook:  Vallende sterren kijken in Nederland | Zomerse meteorenregen

De tekst gaat verder onder de foto’s

tulpen

tulpen

tulpen

tulpen

Verschillende soorten

Je kunt niet zomaar elke tulp gebruiken voor zo’n project als dit. De ene tulp komt eerder in bloei dan de andere tulp. Birthe moest dus goed nadenken welke soort ze zou kiezen. Ze kreeg hulp van Jacqueline van de Kloet, een tuinarchitecte die onder andere veel onderzoek heeft gedaan naar de permanente aanplant van tulpen. Uiteindelijk heeft Birthe gekozen voor tulpen die in verschillende periodes tot bloei komen en geschikt zijn voor verwildering.

De tekst gaat verder onder de foto’s

tulpen

tulpen

tulpen

70.000 tulpen

Eind november in 2013 heeft Birthe veel vrijwilligers gevraagd om haar te helpen bij het verspreiden van alle tulpenbollen. Nu begon de aanleg van de onbegrensde tuinen dus echt. In totaal zijn er wel 70.000 tulpenbollen geplant! Waar de tulpenbollen op de grond vielen, groeven de vrijwilligers een gat om ze in de grond te stoppen. Het zag er meteen kleurrijk uit door de witte en oranje bollen die opvielen in het grijze en grauwe winterlandschap.

De tekst gaat verder onder de foto’s

tulpen

tulpen

tulpen

Haar onderzoek richt zich op een aspect dat de politiek-maatschappelijke kant van de bloemen, inclusief de tulp, centraal stelt. Het concept van de onbegrensde tuinen komt voort uit het besef dat planten net als mensen migranten zijn. Als het project slaagt, steken mogelijk verwilderde tulpen straks in heel Nederland de kop op.

aldus Peter Sonderen, curator Non Urban Garden/ tuinen van de 21e eeuw

Lees ook:  Bloemenkunst waar je wild(enthousiast) van wordt

Diepenheim

Op verschillende plekken in Diepenheim – een moestuin, een fruitboomgaard, landgoed Nijenhuis, landgoed Westerflier, de entree van kasteel Warmelo, een begraafplaats en de tuin van de Kunstvereniging – zijn bollen uitgestrooid en de grond in gegaan. De vrijwilligers kregen zelf ook bollen mee voor in hun tuin.

De tekst gaat verder onder de foto’s

tulpen

tulpen

Vind jij tulpen ook zo bijzonder? Bekijk deze 3 heerlijk kleurrijke wandelroutes door de bollenstreek. Zo kan je de prachtige tulpen in al hun glorie bewonderen!

 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Vuurwerk van bloemen
Lekker genieten van tuinplanten voor iedereen
Het paradijs voor tuinliefhebbers: Landesgartenschau Bad Iburg 2018
Bewonder deze mooie foto’s van bloemen die gemaakt zijn met UV straling