Deze vrouw plant wilde tuinen van tulpen in het Nederlandse landschap

23 april 2018
227

In de tweede helft van november 2013 begon Birthe Leemeijer samen met tientallen vrijwilligers uit Diepenheim met de aanleg van de onbegrensde tuinen. Ze verspreidden niet de tulpen die we allemaal kennen; strak naast elkaar in de kleurrijke bollenvelden, maar juist wild en vrij.

Birthe Leemeijer, geboren 1972 in Amsterdam, woont en werkt in Haarlem. Na de Rietveld Academie (1995) in Amsterdam  ging ze naar het Sandberg Instituut (1996). In 1997 won zij de basisprijs Prix de Rome Kunst en de Publieke Ruimte. In 2001 won ze een prijs voor haar Bosontwerp in het Museumbos Almere.

Oorsprong van de tulp

"Nadat ik eerder in een urbane omgeving een besloten tuin(bos) realiseerde, ben heb in de niet-urbane omgeving een ontwerp gemaakt voor zijn tegenhanger: De onbegrensde tuin. Daarbij ga ik op zoek naar de oorsprong van de tulp.

Deze tulp wil ik in het Nederlandse landschap introduceren in haar oorspronkelijke wilde gedaante: vrijgelaten uit het strakke grid van de bollenvelden zoek hij zich een weg de ruimte in, op zoek naar waar hij zich het meest thuis voelt.

Het is op de oude buitenplaatsen geweest waar de bolgewassen ooit tot verwildering kwamen, zoals in Diepenheim.", zegt Birthe.

De tekst gaat verder onder de foto's

tulpen

tulpen

tulpen

tulpen

Verschillende soorten

Je kunt niet zomaar elke tulp gebruiken voor zo'n project als dit. De ene tulp komt eerder in bloei dan de andere tulp. Birthe moest dus goed nadenken welke soort ze zou kiezen. Ze kreeg hulp van Jacqueline van de Kloet, een tuinarchitecte die onder andere veel onderzoek heeft gedaan naar de permanente aanplant van tulpen. Uiteindelijk heeft Birthe gekozen voor tulpen die in verschillende periodes tot bloei komen en geschikt zijn voor verwildering.

Lees ook:  Deze geheime tuin bestaat volledig uit spijkerstof

De tekst gaat verder onder de foto's

tulpen

tulpen

tulpen

70.000 tulpen

Eind november in 2013 heeft Birthe veel vrijwilligers gevraagd om haar te helpen bij het verspreiden van alle tulpenbollen. Nu begon de aanleg van de onbegrensde tuinen dus echt. In totaal zijn er wel 70.000 tulpenbollen geplant! Waar de tulpenbollen op de grond vielen, groeven de vrijwilligers een gat om ze in de grond te stoppen. Het zag er meteen kleurrijk uit door de witte en oranje bollen die opvielen in het grijze en grauwe winterlandschap.

De tekst gaat verder onder de foto's

tulpen

tulpen

tulpen

Haar onderzoek richt zich op een aspect dat de politiek-maatschappelijke kant van de bloemen, inclusief de tulp, centraal stelt. Het concept van de onbegrensde tuinen komt voort uit het besef dat planten net als mensen migranten zijn. Als het project slaagt, steken mogelijk verwilderde tulpen straks in heel Nederland de kop op.

aldus Peter Sonderen, curator Non Urban Garden/ tuinen van de 21e eeuw

Diepenheim

Op verschillende plekken in Diepenheim – een moestuin, een fruitboomgaard, landgoed Nijenhuis, landgoed Westerflier, de entree van kasteel Warmelo, een begraafplaats en de tuin van de Kunstvereniging – zijn bollen uitgestrooid en de grond in gegaan. De vrijwilligers kregen zelf ook bollen mee voor in hun tuin.

De tekst gaat verder onder de foto's

tulpen

tulpen

Vind jij tulpen ook zo bijzonder? Bekijk deze 3 heerlijk kleurrijke wandelroutes door de bollenstreek. Zo kan je de prachtige tulpen in al hun glorie bewonderen!

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings