Steeds meer mensen dromen van een ander beroep. En dat is niet zo vreemd. De keuze voor je toekomst moet je al op jonge leeftijd maken. Op 15-jarige leeftijd moeten veel kinderen al een keuze maken welk beroep ze later willen gaan doen. En dat is natuurlijk niet altijd even realistisch. Want op die leeftijd weten veel mensen nog helemaal niet welk beroep bij ze past. En zo maak je dus snel de verkeerde keuze. Maar ook als je ooit de juiste keuze hebt gemaakt, kan het zijn dat je op latere leeftijd iets anders wilt gaan doen. Want dag in dag uit dezelfde rit maken naar hetzelfde kantoor en daar iedere dag dezelfde mensen zien, hetzelfde werk verrichten en dat nog vele jaren lang…. Op een gegeven moment komt er een moment dat je dit niet meer ziet zitten. Hier ben je echt niet in de enige in, want alsmaar meer mensen willen iets anders. Maar hoe pak je dit aan? Hoe gaat omscholen in zijn werk? En is het wel verstandig om de zekerheid van je huidige baan overboord te gooien en een heel nieuwe weg in te slaan? Twijfel je of omscholen wel wat voor jou is? Lees dan verder en ontdek wat er allemaal bij komt kijken.
Wat zou je willen?
Omscholen doe je niet zo maar. Je zult je moeten realiseren dat je veel tijd in je nieuwe opleiding zal moeten steken en dat dat de nodige energie gaat kosten. En natuurlijk je vrije tijd. Vaak duurt een nieuwe opleiding ook nog een aantal jaren, dus het is belangrijk dat je de juiste keuze maakt. Maar hoe doe je dat? Belangrijk is dat je jezelf een aantal vragen stelt. Waarom vind je je huidige baan niet meer interessant? Wil je niet meer de hele dag achter de computer zitten? Wil je meer contact met mensen? Of juist minder? Zijn er niet genoeg carrièrekansen in je huidige baan? Of zoek je meer uitdaging en variatie in je werk? En wat voor baan past eigenlijk bij je persoonlijkheid en bij je interesses? Dit zijn maar een aantal vragen die je voor jezelf moet beantwoorden. Schrijf dit allemaal op en kijk goed naar je antwoorden. Wat valt je op? Je kunt ook een loopbaanadviseur vragen om hulp. Je kunt er zelf een inschakelen of via het UWV om een adviseur vragen. Samen gaan jullie dan kijken naar welke baan bij jou past. Ook zal een beroepskeuzetest onderdeel hier van zijn. Maak je beslissing niet te overhaast. Het laatste dat je wilt, is nogmaals de verkeerde keuze maken. Want één keer omscholen is al zwaar, laat staan als je na een aantal jaren dit traject nogmaals wilt volgen.
Kansrijke beroepen
Om de zo veel tijd komt het UWV met een lijst van kansrijke beroepen. Dit zijn beroepen waar op dit moment veel vraag naar is. Omscholen naar een kansrijk beroep brengt een aantal voordelen met zich mee. De kans op een baan na je opleiding is vrij groot. Er zijn immers niet genoeg mensen. Een ander voordeel is dat bedrijven je graag intern opleiden. Dit betekent dat je opleiding betaalt gaat worden door je nieuwe werkgever. Je solliciteert dan op een leerling functie, vaak ook wel een traineeship genoemd. Dit kan vaak bij grote bedrijven als bijvoorbeeld Philips, ING of de overheid. Je wordt dus al aangenomen bij een bedrijf nog voor je je omscholingstraject bent begonnen. Je nieuwe werkgever gaat je dus opleiding én betaalt je vaak ook nog eens een startsalaris. Dit is een erg mooie manier voor mensen die zich graag willen omscholen, maar de kosten niet zelf kunnen dragen. Helaas biedt niet ieder bedrijf zo’n traject aan. Het UWV of een loopbaanadviseur zouden je hier bij kunnen helpen. Bij kansrijke beroepen is de kans redelijk groot dat je een bedrijf vind dat jouw intern wilt opleiden. Kansrijke beroepen van 2021 zijn volgens het UWV:
- Banen in de horeca
- Opticiens en audiciens
- Betontechnologen
- Pedagogisch medewerker kinderopvang
- Verkoopmedewerkers elektronica en bouwmarkten
- CNC-programmeurs
- Verhuizers
- Hoveniers
- Hydrologen
- Glazenwassers
- Juristen
- Webdevelopers
- Applicatiebeheerders
- Verpleegkundig specialisten
- Dierenartsen
Dit zijn maar een paar van de kansrijke beroepen. Wil je ze allemaal zien? Bezoek dan de website van het UWV voor de hele lijst.
De wereld zien? Laat je omscholen tot vrachtwagenchauffeur
Nog een beroep dat op lijst van kansrijke beroepen staat is het beroep van vrachtwagenchauffeur. Vrachtwagenchauffeur is echt zo’n beroep dat veel omscholers aantrekt. Met name mensen die vele jaren op een kantoor hebben gewerkt, laten zich omscholen tot dit beroep. Het onderweg zijn, iets zien van de Europa en geen vervelende collega’s om je heen, zijn maar een aantal van de aspecten waarom dit beroep veel mensen aantrekt. Dit is ook typisch een beroep waarbij bedrijven je maar al te graag opleiden. Je hoeft dus zeker niet ergens een vrachtwagenrijbewijs te gaan halen en dit zelf te betalen. Er zijn heel veel bedrijven die je groot rijbewijs maar al te graag voor je willen betalen. Vaak zit er wel aan vast dat je dan een aantal jaar moet blijven werken bij het bedrijf dat je opleiding voor je heeft betaalt. Nog een voordeel van je laten omscholen tot vrachtwagenchauffeur is dat het geen jarenlange opleiding vereist waarbij je ’s avonds en in de weekenden nog moet studeren. Dus meld je aan bij bijvoorbeeld een internationaal bedrijf in Maastricht. Haal je vrachtwagenrijbewijs in Maastricht en trek de wijde wereld in met je vrachtwagen. De weg ligt voor je open!
Zo pak je het aan
Je laten omscholen tot vrachtwagenchauffeur is gelukkig goed te doen. Veel bedrijven willen je maar al te graag opleiden. Maar hoe pak je een ander beroep aan? We gaan er even van uit dat je inmiddels goed weet naar welk beroep je je wilt omscholen. Ga vervolgens eens kijken op de website van verschillende bedrijven waar je zou willen werken. Bieden zij opleidingstrajecten aan? Stuur gerust meerdere bedrijven een e-mail met de vraag of ze zo’n traject aanbieden. Houd ook vacaturesites in de gaten en meld je aan met zoekopdrachten als: Traineeship, leerlingfunctie, interne opleiding en omscholingstraject. Zie je geen bedrijven die jouw droombaan als traineeship aanbieden? Bekijk dan eens of een deeltijdopleiding niets voor jou is. Je gaat dan (meestal) één dag in de week naar school en de rest van de week ben je aan het werk bij een werkgever. Meestal komt een deeltijdopleiding voor eigen rekening, maar omdat je ergens kunt werken in dat vakgebied, kun je wel een normaal salaris daarnaast verdienen. Houd er wel rekening mee dat een deeltijdopleiding over het algemeen meerdere jaren duurt en je dus werkt én studeert. Vooral als je een (jong) gezin hebt, zal dit veel van je vragen. Nog een andere manier is om een thuisstudie te gaan volgen bij een instituut als de NCOI, LOI of NTI. Zij bieden klassikaal les aan en thuisstudies. Door te kiezen voor een thuisstudie zit je niet vast aan bepaalde schooldagen en kan je in je eigen tempo leren. Je zou daarnaast een (parttime) baan kunnen nemen. Deze manier van omscholen geeft meer rust dan een deeltijdopleiding. Solliciteer al tijdens je studie naar een functie binnen een bedrijf waar je later zou willen werken. Ook al past de functie niet bij je studie. Maar als je eenmaal binnen bent, zal een bedrijf je sneller de kans geven als omscholer. Heb je bijvoorbeeld altijd al als marketeer willen werken? Probeer dan aan de slag te gaan als bijvoorbeeld administratief medewerker bij een bedrijf dat ook marketeers in dienst heeft. Laat weten dat je je aan het omscholen bent en je ooit op de marketingafdeling zou willen werken. Dit geeft een goede indruk en een werkgever zal je het vaak gunnen en jou misschien wel al tijdens je studie een functie op de marketingafdeling aanbieden. Een mooie eerste stap naar je nieuwe carrière! Wij wensen je heel veel succes en hopen dat je de kans grijpt om je om te scholen indien je nu niet gelukkig bent in je carrière.