‘Omkeerbare levenslot huizen’ | In deze huizen word je onsterfelijk

2065 VIEWS
‘Omkeerbare levenslot huizen’ | In deze huizen word je onsterfelijk

Wat als je onsterfelijk kon zijn? Geen ouderdomsgebreken of een rustig einde als het leven geleefd is, maar voor de rest van je (eeuwige..) leven fit en vitaal blijven; lijkt dat je wat? De Japanse kunstenaar en architect Shusaku Arakawa en zijn vrouw Madeline Helen Arakawa Gins hebben een methode gevonden om dit te bewerkstelligen – althans daar zijn zij zelf heilig van overtuigd. Zij geloven niet dat mensen dood hoeven te gaan en bouwden daarom ‘omkeerbare levenslot huizen’.

Een design dat alle zintuigen traint

De Japanners staan bekend om hun harde werkethiek waar zij tot hun oude dag mee doorgaan. De huizen van Arakawa en Gins moeten ervoor zorgen dat mensen niet uitrusten wanneer zijn gepensioneerd zijn, maar juist actief blijven. Niets aan hun architecturale werk straalt rust uit, integendeel, het is een verzameling van levendige kleuren en allerhande vormen die het leven in deze huizen zo oncomfortabel mogelijk moeten maken, zo lijkt het wel.

Het is op zo’n manier ontworpen dat het de zintuigen alert houdt, de gedachten fris en scherp, en het geeft de verbeelding een boost.

Elke dag een nieuwe uitdaging

De Reversible Destiny Lofts in Tokyo en het Bioscleave House in New York zorgen ervoor dat elke dag weer een nieuwe uitdaging is voor de bewoners en zo blijven zij volgens de makers jong. Niets ziet eruit zoals in een normaal huis: de vloeren zijn zitten vol bobbels die ervoor zorgen dat je je evenwicht verliest, de ramen zitten te laag of te hoog, de stopcontacten hangen aan het plafond en de smalle trappen zijn mogelijk levensgevaarlijk. Een ding is zeker: de makers van deze huizen hebben absoluut een interessante levensfilosofie. En wellicht zit er wel een kern van waarheid in hun visie – deze grote projecten zijn immers op meerdere locaties ter wereld van de grond gekomen. Maar ondanks dat de huizen ons wellicht scherp en in beweging houden, ziet het er niet erg comfortabel en vooral onveilig – voor de sterfelijken onder ons – uit.

Lees ook:  Ans Markus: "In werkelijkheid ben ik een zacht eitje"

Hieronder staan de foto’s van deze ongewone huizen. Zou je er ‘voor altijd’ in  willen wonen?

Reversible Destiny Lofts

Shusaku Arakawa Shusaku Arakawa   Shusaku ArakawaShusaku Arakawa Shusaku Arakawa Shusaku Arakawa

Bioscleave House

Shusaku Arakawa Shusaku Arakawa Shusaku ArakawaShusaku Arakawa

Saillant detail: Shusaka Arakawa is in 2010 overleden en Madeline Gins in 2014, maar door hun bijzondere werk zijn ze wellicht toch een beetje onsterfelijk geworden.

 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

De belangrijkste overwegingen bij langer thuis wonen
Blijf in een vertrouwde omgeving wonen met een traplift
Bij deze bakkerij kun je aan het werk zonder te hoeven solliciteren!
Personeel én bewoners vormen samen het dagelijks bestuur van dit verzorgingshuis