Oma’s tips voor schone ramen

31 juli 2021
881
schoonmaakbedrijf eindhoven

De zon schijnt en je hele huis straalt er van. Alles lijkt mooier op zo’n dag, behalve je ramen… Zodra de zon op je ramen schijnt zie je ineens vlekken die er een dag eerder nog niet leken te zitten. Tijd om de ramen te lappen! Maar voor je vol goede moed een emmertje met warm water vol laat lopen en je ergens achter in de kast je trekker en zeem gaat zoeken, lees eerst even oma's tips. Want ramen lappen op een zonnige dag is niet zo’n goed idee, ook al zou je zeggen van wel. En heb jij ook altijd dat je na het eerste raam al geen zin meer hebt omdat er meteen lelijke strepen ontstaan? Nou, wij in ieder geval wel! Daarom hebben we de hulp ingeschakeld van niemand minder dan oma. Want oma weet alles van schoonmaken en oma weet als geen ander hoe je het beste je ramen kunt wassen. Dus wij zijn snel langsgegaan om oma te ondervragen over al haar geheimen over het schoon krijgen van je ramen. En wij delen graag al haar tips met jou, zodat ook jij kunt genieten van glanzend mooie, streeploze(!) ramen.

Op bezoek bij oma

Met een ouderwets notitieboekje stonden we bij oma voor de deur. “Hulp nodig bij het wassen van je ramen? Geen probleem!” riep oma een beetje te enthousiast uit. Ze dook haar keurig opgeruimde kast in en vond vrijwel onmiddellijk haar ramenlap spullen. Hoe doet ze dat toch..? Nadat ze zich in haar schoonmaakkleding had gehesen (bestaat zoiets?), sprong ze vol enthousiasme in de auto om bij ons thuis de ramen te komen lappen. “Maar oma”, probeerde we nog “we kwamen alleen langs voor wat tips, je hoeft niet de ramen te komen lappen!”. Maar oma wilde van niets weten. Ramen lappen kun je alleen leren door het te doén, niet door het gewoon uit te leggen. Daar kunnen we natuurlijk niets tegenin brengen. Opa grinnikte stiekem (waarom?) en vol goede moed gaan we op weg naar onze huis vol vuile ramen.

De beste tips voor schone ramen

Oma heeft onze ramen kritisch bekeken maar hield wijselijk haar mond. Je zag haar gewoon denken dat wij de állerslechtste ramenlappers van Nederland waren. Een beetje beschaamd liepen wij achter haar aan, vastgeklamd aan het notitieboekje. De rest van dit verhaal én de vele verhalen die oma tijdens het lappen van de ramen ons vertelde, zullen we je besparen. We kunnen alleen nog zeggen dat het notitieboekje helemaal vol stond nadat oma klaar was met onze ramen. We hebben al haar tips voor je op een rijtje gezet.

  1. Warm of heet water is helemaal niet nodig! Zelfs schoonmaalmiddel is niet persé nodig. Alleen als je ramen heel vettig zijn, dan is het een goed idee om soda of een druppeltje afwasmiddel in het water te doen.
  2. Wil je toch graag schoonmaakmiddel gebruiken? Ga dan niet voor zo’n fancy (oma’s woorden!) merk met een dure fles. Nee, een druppeltje afwasmiddel is voldoende. Niet meer dan een druppeltje! Laat het water niet schuimen.
  3. Of we veel kalk in het water hebben zitten, vraagt oma. Ja, helaas zit er veel kalk in ons water. Oma loopt resoluut naar onze volle regenton en laat haar emmertje vollopen. Kalk zorgt voor lelijke strepen. Heb je geen regenton? Voeg dan een klein beetje azijn aan je water toe.
  4. Onze trekker en zeem van de Action voldeden volgens oma totaal niet. Nee, goed materiaal is het halve werk. Zoals dat altijd geldt voor klussen. Dus ook voor ramen wassen. Het is dat oma haar goede ramenlapspullen mee had genomen, anders waren we spontaan naar de winkel gestuurd voor betere kwaliteit spullen.
  5. Gelukkig is het inmiddels bewolkt, want volgens oma moet je nooit je ramen wassen op een zonnige dag. Je gaat er namelijk niet alleen erg van zweten, je ramen drogen door de zon te snel op en ook dat zorgt voor strepen.
  6. Je ramen droogzemen doe je altijd van boven naar beneden. Doe je dit andersom, dan kunnen er vuile druppels water op je droge ruiten vallen. En dan kun je eigenlijk weer opnieuw beginnen.
  7. Droog ook goed de hoekjes van je ramen. Dep deze goed droog met een droge doek, vooral als je houten kozijnen hebt.
  8. Vergeet niet de kozijnen schoon te maken. Dit kan je het beste doen met een mircovezeldoek.
  9. Oma gaat ineens druk op zoek naar een krant. Een krant..? Die hebben we tegenwoordig écht niet meer in huis, oma. Het nieuws lees je tegenwoordig 24 uur per dag gewoon op je telefoon. Gelukkig heeft oma zelfs een oude krant meegenomen. Hoe is het mogelijk. Ze maakt er een prop van wrijft over de zojuist gewassen ramen. “Ziezo”, zegt ze. “Streeploos schoon, laat dat maar aan oma over!”.
Lees ook:  Kleur en texturen: de nieuwste trend in vloeren

Vieze vlekken op ramen verwijderen

Heb je vreemde of vieze vlekken op je ramen? Ook daar weet oma alles vanaf. Vogelpoep bijvoorbeeld. Het ziet er niet alleen vies uit op je ramen, het is het ook. Dat wil je het liefste zo snel mogelijk weg hebben. Vogelpoep wordt al snel helemaal hard en daardoor lastig te verwijderen. Verwijder het wel vóór je de ramen gaat lappen! Pak een prop keukenpapier en maak deze vochtig. Plak hem vervolgens op de vogelpoep tegen het raam en wacht een paar minuten. Vervolgens kun je de vogelpoep met speels gemak verwijderen zonder dat er krassen ontstaan.

Heb je last van slakkensporen op je raam? Vooral als de zon op je ramen schijnt zie je precies de vreemde route die ze gelopen hebben. Én het vieze slijmspoor dat ze op je ramen achtergelaten hebben…. Gelukkig zijn deze sporen zo verwijderd. Ze verdwijnen met het ramen lappen, je hoeft er dus niets speciaals tegen te doen.

Schoonmaakbedrijf Eindhoven

Of doe het op deze manier

Ondertussen dat oma de ramen aan het wassen was en wij gretig al haar tips aan het noteren waren, hebben we toch nog even het internet geraadpleegd. En daar kwamen we twee tips tegen die we echt even aan oma voor moesten leggen. Want haar menig is belangrijk! De eerste tip die we tegenkwamen is over het gebruik van uien. Pel een ui en snij hem in vier stukken. Doe deze in je water, zonder ander schoonmaakmiddel. Volgens de tipgever worden je ramen zo streeploos schoon. Volgens oma kan dit misschien wel kloppen, maar de vreselijke uiengeur die zich overal gaat verspreiden zul je op de koop toe moeten nemen. Dan de tip van de brandspiritus. Voeg een scheutje brandspiritus toe aan je water om je ramen een mooie glans te geven. Nou, oma? Nooit doen is haar mening. Na een tijdje ontstaat er namelijk een blauwe waas op je ramen en die gaat er niet meer af. Gelukkig hebben we oma tijdig om raad gevraagd.

Lees ook:  Sieraden schoonmaken

Handige hulpmiddelen

Heb je geen oma die je ramen komt wassen? En heb je er zelf ook totaal geen talent voor? Dan zijn er een paar handige hulpmiddelen op de markt. Oké, oma is er dan geen fan van, maar we noemen er toch een aantal op. Deze producten zorgen ervoor dat ramen lappen een eitje wordt!

Kärcher Ramenwisser

De ramenwisser van Kärcher zorgt voor streeploze en stralend schone ramen zónder dat je op zoek hoeft te gaan naar een krant. Je vult het met schoonmaakmiddel en sproeit dit op je ramen. Vervolgens reinig je de ramen met hetzelfde apparaat. Het zuigt het schoonmaakmiddel, vuil én waterdruppels van je ramen. Snel, makkelijk en een prachtig resultaat!

Ramenwisser met telescoopsteel

Ramen wassen is al een uitdaging op zich, maar ramen wassen op je bovenverdieping én ook nog eens aan de buitenkant, is al helemaal een uitdaging. Gelukkig is er tegenwoordig een ramenwisser met telescoopsteel op de markt. Deze schuif je eenvoudig uit en kan wel tot twee meter hoger reiken. Voor de meeste mensen voldoende om de ramen op de bovenverdieping te bereiken. Oma zweert bij haar trapladdertje, maar ook zij gaf voorzichtig toe dat deze ramenwisser met telescoopsteel toch wel erg handig is.

Zoef Robot Bobbie 2.0

De Zoef Robot Bobbie 2.0 neemt je al helemaal al het werk uit handen. Deze robot zet je namelijk tegen je ramen aan en hij doet al het werk voor je! Oma moest er absoluut niets van hebben. Want ja, je kan toch niet robots het vuile werk voor je op laten knappen? Nee, daar heb je oma voor! Daar waren wij het niet helemaal mee eens en moeten toegeven dat de Zoef Robot Bobbie 2.0 een geweldige uitvinding is. Het kost dan misschien wel wat, maar je hebt er ook wat aan!

Lees ook:  De mooiste plekken in Nederland voor een yoga retreat

Lukt het niet? Huur een professional in

Heb je alles geprobeerd? Alle tips van oma opgevolgd en alle hulpmiddelen ingeschakeld die er te verkrijgen zijn en lukt het nog altijd niet? Dan zul je moeten accepteren dat jij niet in de wieg gelegd bent om ramen te lappen. En dat geeft niet! Oma komt vast niet iedere maand langs om je ramen te lappen, maar een schoonmaakbedrijf wel! Schoonmaakbedrijf Eindhoven bijvoorbeeld, zij komen ook de ramen wassen van particulieren. Dus heb je geen talent voor ramenwassen? Huur dan een professional in en leun zelf lekker achterover. Vertel dit wel niet aan je oma!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings