Olijfbomen – Hoe moet je ze snoeien en verzorgen?

23 december 2022
30
Olijfbomen

Olijfbomen zijn enorm oud. De olijfboom is een boom afkomstig uit Klein-Azië (tegenwoordig voornamelijk Turks gebied) die zich 6000 jaar geleden verspreidde naar Iran, Syrië en Palestina. Hierdoor behoort het tot één van de oudste, bekende gecultiveerde bomen in de wereld. Leuk feit: de olijfboom werd al geteeld voordat de mensheid de geschreven taal had uitgevonden.

De olijfboom werd al geteeld op Kreta in 3000 voor Christus en was de bron van rijkdom voor het Minoïsche koninkrijk. De Feniciërs verspreidden de olijf verder langs de kusten van de Middellandse Zee. Olijven werden ook gevonden in Egyptische graven, waaronderzoekers denken dat het gaat om het jaar 2000 voor Christus. De olijf-cultuur werd verder doorgezet door de Romeinen en Grieken. Samen met de groeiende Romeinse Rijk werd de olijf en zijn cultuur verspreid over de hele wereld.

Hoe moet je een olijfboom verzorgen?

Een olijfboom is een groenblijvende plant die goed bestand is tegen lange droogte. De boom prefereert zachte winters en warme zomers. Je kunt de olijfboom zowel in de grond planten als in een pot, zolang er gaten in de bodem van de pot zijn. Leg op de bodem van de pot een goede, dikke laag hydrokorrels en vul de pot vervolgens met mediterrane potgrond. Belangrijk bij de verzorging van een olijfboom is dat je de boom niet teveel water geeft. In de zomer is 3 keer per week water geven voldoende, zorg ervoor dat de grond niet te droog wordt maar ook niet te nat. Bij een te natte grond zullen de bladeren van de olijfboom omkrullen. In de winter hoef je maar 1 keer per week water te geven. Houd de regel aan dat de grond ongeveer 3 cm onder de oppervlakte vochtig moet zijn.

Lees ook:  Deze architecte gooide het roer om en maakt nu miniatuurplantjes van papier

Elke 4 jaar moet je de olijfboom ompotten naar een grotere pot en zorg ervoor dat de grond voldoende waterdoorlatend is. Wanneer de olijfboom in bloei staat, is het aan te raden om de boom maandelijks te bemesten om de groei en bloei te bevorderen.

Hoe winterhard is een olijfboom?

De olijfboom kan tegen een stootje en kan overleven tot ongeveer -10 graden Celsius. De standplaats van de olijfboom is echter heel belangrijk. In de winter moet de olijfboom in staat zijn om veel water op te nemen uit de grond. Dit komt omdat het blad veel water verdampt. Daarnaast mag de wortelkluit van de boom niet bevriezen, dit kan eenvoudig worden voorkomen door een goede drainage te creëren. Dit kan door een extra laag hydrokorrels onderin de pot te strooien. Hierdoor kan het water beter weglopen. Zorg er ook voor dat de potgrond van een extra hoge kwaliteit is in de winter, omdat de boom extra veel voedingsstoffen nodig heeft om tegen de kou te werken. Als je een jonge olijfboom hebt, is het ook een goed idee om deze binnen te laten overwinteren.

Kan een olijfboom zonder zon?

Nee, een olijfboom zal niet lang overleven op het moment dat er geen – tot heel weinig – zon aanwezig is. Deze bomen komen namelijk van nature uit het zonnige zuiden. Denk hierbij aan Griekenland, Turkije en Palestina. Zet je olijfboom daarom altijd in een zonnige plek, dat is in Nederland het westen of het zuiden. De olijfboom kan namelijk nooit teveel zon krijgen. Hoe meer zon hoe sterker en mooier de boom zal gaan worden!

Lees ook:  Slaap middenin het bos en waan je in de jaren vijftig

Welke maand moet je een olijfboom snoeien?

Als de winter voorbij is, kun je beginnen met het snoeien van de olijfboom. De beste maanden hiervoor zijn maart en april. Het wordt niet aanbevolen om de boom in het najaar te snoeien, omdat de boom dan weer snel in bloei zal staan en je niet lang hoeft te wachten op een gesnoeide olijfboom. Bovendien is de boom na de winter nog kaal, waardoor het snoeien gemakkelijker is.

Hoe snoei je een olijfboom?

Begin met het snoeien van de dorre en dode takken. Dit is belangrijk omdat je ervoor moet zorgen dat het hart van de boom genoeg zonlicht krijgt. Snoei daarom alle takken die dit tegenhouden weg. Als je veel verticale takken ziet, snoei die ook weg. Behoud daarentegen zo veel mogelijk horizontale takken om een mooie vorm te behouden. Wees niet bang om te snoeien, het is moeilijk om te veel weg te snoeien. Veel experts zeggen ook wel "snoeien is groeien", omdat er na het snoeien een frisse twijg zal terugkomen.

Hoe vaak moet je een olijfboom snoeien?

Eén keer per jaar snoeien is meer dan voldoende. Als je jaarlijks veel takken weghaalt, zal je boom gezond blijven. Er is eigenlijk maar een beperkte periode waarin je de olijfboom vaak kunt snoeien, daarom is een snoeibeurt in maart meer dan voldoende!

Waar kan een olijfboom niet tegen?

Als je de olijfboom goed verzorgt, is er weinig kans op ziektes of plagen. Het kan wel zo zijn dat er bladval optreedt, dit komt omdat wintergroene heesters en bomen vaak hun blad veranderen. Dit is echter niets om je zorgen over te maken. Als dit echter vaker gebeurt in een korte periode, kan er iets mis zijn. Waarschijnlijk is de grond dan te vochtig, vooral in de winter.

Lees ook:  Je tuin Feng Shui inrichten

Hoe weet je of je een goede olijfboom koopt?

Het is een goed idee om vooraf altijd reviews te bekijken op Google. Dit zijn geverifieerde reviews. Daaruit kun je opmaken of een olijfboom verkoper betrouwbaar is. Bekijk reviews van alle online bedrijven op Google voordat je iets aanschaft! Bekijk bijvoorbeeld ook reviews van energie aanbieders of kwekers van olijfbomen.

Wil je meer weten over het snoeien of verzorgen van planten. Zoals bijvoorbeeld het onderhouden van de Spaanse magriet? Lees dan meer!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Hierom is opruimen super belangrijk!

Alles wat je moet weten over pyriet

Creëer meer daglicht in donkere ruimtes

De spirituele betekenis van een vlinder

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings