OKTOBER | Van smakelijke wildplukwandeling tot Pianoduo festival

1162 VIEWS
OKTOBER | Van smakelijke wildplukwandeling tot Pianoduo festival

Elke maand zet Paradijsvogels Magazine inspirerende en bijzondere activiteiten op een rij. Van verborgen parels in kunst, cultuur en natuur tot bekende must sees: deze activiteiten staan garant voor een gezonde dosis inspiratie. Vier in oktober de herfst op Roots in the Woods – een kleurrijk herfstfestival op de Veluwe – of bezoek de wervelende tentoonstelling ‘Ode aan de Nederlandse mode’ in het Gemeentemuseum in Den Haag. Weer of geen weer, inspiratie te over!


Roots in the Woods | Een kleurrijk herfstfestival op de Veluwe

Inspiratiekalender | Paradijsvogels MagazineDe Veluwe fungeert dit najaar als podium voor het kleurrijke event Roots in the Woods. Met een mix van muziek, theater, cultuur en culinaire specialiteiten brengt dit festival een sfeervolle ode aan de herfst! Van muzikale optredens van o.a. Crimson Inc. met haar wortels in de country, folk en bluegrass tot een lezing van bioloog Midas Dekkers en een authentieke wild-bbq. Ga mee met de huifkar over de Veluwse paden, of bezoek één van de vele kramen met streekproducten en oude ambachten. Roots in the Woods is verspreid over een groot aantal dagen, laat de herfst maar komen!

 

9 t/m 25 oktober, verspreid over diverse locaties op de Veluwe | www.rootsinthewoods.nl


Licht wordt kleur | Onbekende kunstwerken van De Ploeg

De Ploeg in Wierden“Omdat er in Groningen niet zoveel te doen was op kunstgebied dacht ik aan ontginnen en dus ook aan ploegen, vandaar de naam ‘De Ploeg’”, aldus een van de oprichters Jan Altink van de beroemde kunstenaarsvereniging. Museum Wierdenland stelt tot en met het einde van deze maand een groot aantal onbekende werken uit particulier bezit van De Ploeg ten toon. Centraal staan het ruige en uitgestrekte landschap van het wad en de expressieve kleuren en verftoetsen waarmee de kunstenaars licht tot kleur lieten worden. Een mooie kans om de noordelijke kleurenpracht van de De Ploeg in volle glorie te aanschouwen.


T/m 25 oktober te zien in museum Wierdenland, Ezinge (Groningen) | www.wierdenland.nl


Pianoduo Festival | Dubbel genot om naar te luisteren

Pianoduo Festival AmsterdamWat is er mooier dan één pianist die de sterren van de hemel speelt? Juist, twee pianisten! Tijdens de derde editie van het Pianoduo Festival komen in een afwisseling van jazz, klassiek en kinderprogramma’s de meest vooraanstaande musici aan bod. Naast de jonge Nederlandse broers Arthur en Lucas Janssen spelen o.a. het Israëlische duo Silver-Garburg en jazzpianisten Mike de Ferro en Mike Boddé. Van Gershwin tot Mozart, de muziekstukken krijgen een bijzondere dimensie in deze ‘dubbele’ uitvoeringen!

Lees ook:  Straatkunstenaars laten de natuur de stad heroveren door middel van 3d schilderingen

 

6 t/m 12 oktober in de Amstelkerk in Amsterdam | www.pianoduofestival.nl


De basis van paddenstoelen plukken | Wildplukwandeling

Paddenstoelen plukkenVan origine is Ellen Mookhoek historica. Tot ze haar passie voor moestuinieren ontdekte: ze richtte De Brede Moestuin op om haar passie, het verzamelen en verbouwen van eetbare planten, te kunnen delen. Al wandelend vertelt ze tijdens de paddenstoelenwandeling in oktober over de soorten die u tegenkomt. Smaak, bereidingswijze en waar u op moet letten bij het bepalen van de soort en het plukken passeren de revue. Ervaar hoe u over de groente struikelt, een wandeling in het park zal nooit meer hetzelfde zijn!

 

Zaterdag 25 oktober van 15.00-17.00 uur, in een bos nabij Amsterdam | www.debredemoestuin.nl


PAC Filmfestival | Bijzondere premières uit het filmhuis

PAC Festival PatheHet eerste PAC (Pathé Alternative Cinema) Filmfestival was een gok: waren er voldoende mensen gek genoeg om op 1 dag 5 films te zien? Het antwoord luidt nog steeds ja! Op 18 oktober kunt u deze genieten van 5 voorpremières van bijzondere arthouse films, waaronder het waargebeurde Pawn Sacrifice – over de schaaklegende Bobby Fisher die in de Koude Oorlog er op uit wordt gestuurd om het op te nemen tegen de Russische Boris Spassky – en Carol – over een toevallige ontmoeting tussen de rijke, elegante Carol en de jonge, onzekere Theresa in de jaren ’50 in Manhattan. Hun leven neemt een onverwachte wending.. Al deze films hebben nominaties in de wacht gesleept voor belangrijke filmprijzen, heerlijk om een hele dag ongestoord van te genieten!

18 oktober, diverse Pathé bioscopen in heel Nederland |Regel uw tickets hier: www.pathe.nl


Stiltewandelingen in de stad | Utrecht

Stiltewandelingen in het centrum van UtrechtHeerlijk op een herfstige dag: een stiltewandeling door de stad! In het oude centrum van Utrecht is een mooie route uitgezet die u door de oude architectuur van steegjes, binnenpleinen en stille plekken leiden. In de straten is er weinig verkeer; er geldt vaak een parkeerverbod of eenrichtingsverkeer. Plus, als u een dag met lekker Hollands herfstweer uitzoekt, dan zijn er ook nog eens weinig mensen op straat. In een dergelijke setting kunt u de details van de stad beluisteren. Op onderstaande website vindt u nog meer routes door andere delen van Utrecht.

Lees ook:  DECEMBER | Bijzondere activiteiten rond de feestdagen

 

Deze wandeling(en) kunt u op eigen gelegenheid maken | Route en kaart op www.mcu-nu.nl


Ode aan de Nederlandse mode | Tentoonstelling

Ode aan de Nederlandse ModeKlinkende namen als Viktor & Rolf, Iris van Herpen en Jan Taminiau hebben ons land duidelijk op de kaart gezet als eigenzinnig modeland. Deze, en ook andere ontwerpers van Nederlandse bodem oogsten internationale waardering. Daarom brengt het Gemeentemuseum in Den Haag, het museum met een van de belangrijkste modecollecties ter wereld, een ode aan de Nederlandse mode. Meer dan honderd creaties van 1900 tot 2015, waaronder de blauwe jurk waarin koningin Maxima gehuld was tijdens de inhuldigingsceremonie, sieren deze tentoonstelling.

 

Te zien t/m 7 februari 2016, Gemeentemuseum Den Haag | www.gemeentemuseum.nl


Van was naar brons | 6-delige cursus boetseren

Cursus boetseren met wasIn 6 lessen leert u hoe u was kunt bewerken tot een kunstzinnig beeld. Dit perfecte boetseermateriaal leent zich uitstekend voor gedetailleerde voorstellingen, aan de hand van opdrachten experimenteert u met de mogelijkheden. U bepaalt zelf welk werk u definitief maakt – abstract of figuratief -, dit kunt u vervolgens laten gieten bij de bronsgieter – de ultieme vastlegging van uw creatie. De 6 lessen worden georganiseerd door de Volksuniversiteit Utrecht en begeleid door Renata Berk. U kunt naderhand ook de cursus bronsgieten volgen om het hele proces te volbrengen.

 

Zaterdag 10 oktober t/m 21 november (6x), van 10.00-13.00 uur | www.volksuniversiteitutrecht.nl


Elke maand verrast worden met bijzondere en inspirerende activiteiten op het gebied van kunst, cultuur & natuur? Schrijf u in voor de gratis maandelijkse agenda van Paradijsvogels Magazine:

Bekijk ook: De 4 mooiste wandelingen in Nederland ver weg van de bewoonde wereld

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Gedicht: Onhandig gekozen metafoor
10 tips voor een dagje uit in Zeeland
5 prachtige prefab woningen om bij weg te dromen
Dit behang van Schilderswijkse bloemetjes brengt bewoners weer samen