Oermuziek uit de IJzertijd | Een ongehoord muzikale ‘hmmm’

24 november 2014
243

Woordenloze vocalen en boventonen, ritmisch resonerend in hoofd en middenrif. Lippen, wangen, tong en stembanden bewegen, terwijl de mondharpist op één snaar tokkelt, deze streelt en slaat. Hij versterkt de tonen door zijn adem waardoor je wisselende klanken hoort, boven en onder een aanhoudende grondtoon. Oermuziek: een ongehoord muzikale ‘hmmmm’ om inspiratie op te doen, weg te dromen of in trance te raken.

Van romantisch mondharpspel tot sjamanistische geestverdrijvers

De mondharp is een van de oudste muziekinstrumenten in de Euraziatische wereld. De eerste sporen - van vierduizend jaar geleden - zijn gevonden in het zuiden van China. Maar de oorsprong van het instrument gaat verder terug in de tijd. Door de vergankelijkheid van de materialen is een indicatie van de oudheid onmogelijk. Daarnaast kens het instrument een verscheidenheid aan interessante namen: mondtrommel, bromijzer, snorreding, oink-beest, en gedachtenverdrijver.

Het geluid van ijzer

Het was in ieder geval een muziekinstrument van Middeleeuwse potsenmakers en van jongens die hun verliefdheid uitten met romantisch mondharpspel. Uit documentatie van Schotse heksenprocessen in de 16e eeuw circuleren verhalen van heksen die zich rond middernacht verzamelden in een kerk. Waarbij duizelingwekkende muziek werd gespeeld op een mondharp, terwijl de heksen dansend uit zichzelf traden. In de sjamanistische overlevering hebben mondharpspelers macht over de geesten die bang zijn voor het geluid van ijzer.
hdr
Vietnamese mondharp | Beeld: R.W. Paes

Nieuwe dimensies

Nu zijn bovenstaande toepassingen tegenwoordig wat minder aan de orde, alhoewel een ‘romantisch mondharpsel’ wellicht wel weer origineel is. Hoe dan ook, in het geweld van alles wat we ‘gewoon’ zijn geworden, vallen er met de mondharp weer nieuwe dimensies van het leven te ontdekken - al probeer je het maar één keer. We zetten er een paar op een rij:
Je leert één van de alleroudste muziekinstrumenten kennen; er zijn maar weinig objecten waarmee je zoveel historie in handen hebt - en er tegelijkertijd deel van wordt.
Je maakt kennis met een verrassend spectrum aan mondklanken waarvan je niet wist dat het mogelijk was deze te fabriceren.
Ervaar een bevrijdende speelsheid met het effect van klinkers en medeklinkers die boven en onder de dagelijkse woordenbrei uitstijgen
De mondharp biedt gelegenheid om je gedachten even stop te zetten
Tot slot polijsten de ijzeren klanken je persoonlijke roestplekken.

Lees ook:  Deze golvende zee van lichtgevende buizen danst op muziek

Geïnspireerd?

Ervaar hier de oermuziek van R.W. Paes: https://soundcloud.com/oermuziek/florentius-van-thessalonica
 
Beeld cover: Komatsj, Hoezoelen festival | NRC

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings