Een object maken door te frezen? Kies de juiste frees!

23 augustus 2020
285
frees

Er zijn tegenwoordig zoveel mogelijkheden als je zelf een item wilt creëren. Zo kun je gebruik maken van SLS, wat staat voor Selective Laser Sintering. Dit is één van de vele 3D print technieken. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om te gaan frezen. Dit is een techniek dat al jarenlang wordt toegepast. In het verleden werd dat uiteraard met de hand gedaan, maar inmiddels zijn er ook veel machines die gebruikt kunnen worden voor het frezen. Het is hoe dan ook van belang dat je de juiste frees gebruikt. Om de juiste keuze te maken moet je rekening houden met de onderstaande factoren.

Free Vertanding

De afstand tussen de snijkant in een frees wordt de frees vertanding genoemd. Dit wordt normaalgesproken weergegeven in graden. In een frees met gelijke free vertanding zijn de hoeken, de afstanden dus, tussen de tanden gelijk. Is er sprake van een differentiële free vertanding? De hoeken zijn dan juist niet gelijk. Dit bepaalt hoe de tanden zich in het materiaal vastzetten, terwijl de frees vertanding ook de impact bepaalt die het bij elk contact veroorzaakt. Als het gereedschap inderdaad een gelijke free vertanding heeft dan is de overgangsfrequentie tussen de frees en het materiaal constant gelijk. Een verschillende frees vertanding voorkomt juist ongewenste trillingen.

Aantal spaangroeven

De spaangroeven zijn de spiraalvormige zijkanten. Hoeveel een frees heeft zal zeker een rol spelen. Het aantal spaangroeven beïnvloedt namelijk de kern sterkte van de frees, terwijl ze ook een effect hebben op het debiet van de spanen. Als het werktuig minder spaangroeven heeft zal het veel ruimte laten voor het debiet van grote spanen, waardoor het geschikt is voor het frezen van lichte materialen. Meer spaangroeven op de frees zal juist een grotere kerndiameter toestaan. Hierdoor zal de weerstand van het stuk gereedschap vergroot worden en kan het dus gebruikt worden voor het frezen van harde materialen. 

Lees ook:  Creatieve voorstellingen van stenen

Spiraalhoek

De spiraalhoek van een frees gaat over de hoek die gevormd wordt tussen de zijkant en de middellijn. De spiraal zorgt voor een geleidelijk toenemende spaarbelasting, wat het doet langs de spiraalvormige spaangroeven. Om het wat beter uit te leggen het volgende: de krachten zullen geleidelijk toenemen als het onderste punt van de snijkant het materiaal doorboort. De snijkracht zal een axiale en radiale component hebben. De axiale drukt de frees tegen de houder, terwijl de radiale trillingen veroorzaakt en de frees buigt. Een hoge schroefhoek is beter voor nabewerking, terwijl een lage juist beter is voor voorbewerking. 

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Werkvakantie - wat is er mogelijk?

Alles wat je wilt weten over slow fashion

Tips voor effectief timemanagement voor iedere dagdromer

Hoe de zon ons leven beïnvloedt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down