Tip voor (beginnende) wandelaars: Te voet Nederland ontdekken via de NS-wandelroutes

241 VIEWS
Tip voor (beginnende) wandelaars: Te voet Nederland ontdekken via de NS-wandelroutes

Ze zijn mateloos populair en door het hele land te vinden: de NS-wandelroutes. Dankzij het grote aanbod, de goede bereikbaarheid en variërende lengte zijn het ideale routes om nieuwe delen van Nederland te ontdekken.

De NS biedt al tientallen jaren in samenwerking met Wandelnet speciale NS-wandelroutes aan. Deze routes starten en eindigen altijd bij een station, waarbij het vaak om een rondwandeling gaat met hetzelfde start- en eindpunt. In totaal zijn er 44 van dit soort NS-wandelroutes door het land uitgestippeld die te ondernemen zijn in een dag, en nog eens vier langere routes die in twee dagen voltooid kunnen worden.

Let op: NS-wandelroutes en het Coronavirus
Momenteel geldt vanuit de NS het advies om alleen voor essentiële reizen in de trein te stappen. Om die reden worden er momenteel bijvoorbeeld ook geen nieuwe NS-wandelroutes toegevoegd aan het aanbod. Toch een mooie wandelroute maken? Dat kan heel goed zonder in de trein te stappen: selecteer op de website van de NS of Wandelnet je eigen regio of bekijk het aanbod via de landkaart. Zo zie je in één oogopslag welke rondwandelingen zich dicht bij jouw huis bevinden en pak je eenvoudig de auto of de fiets naar het station van je begin- en eindpunt!

Lees ook:  Spaanse margriet - Hoe moet je ze snoeien en verzorgen?

Hoe werken de NS-wandelroutes?

Het voordeel aan de NS-wandelroutes is dat ze wandeltochten heel toegankelijk maken, ook voor de onervaren wandelaar. Op zowel de website van de NS als Wandelnet zijn alle routes te vinden. Op basis van diverse filters kan je een keuze maken uit alle routes; zoals provincie, afstand en zelfs of de het toegankelijk is voor honden. Als alternatief kan je zoeken via de landkaart, die je een overzicht toont van alle beschikbare routes. Bij elke wandeling hoort een gedetailleerde routebeschrijving, inclusief routekaart en gps-track die je kunt downloaden.

NS-wandelroutes
Via de kaartfunctie krijg je een overzicht van alle NS-wandelroutes in het land © Wandelnet

Ter voorbereiding –of gewoon om even te genieten

De lengte van de NS-wandelroutes varieert van 6,5 tot 22 km, met enkele uitschieters voor extra lange of tweedaagse tochten. De routes volgen veelal delen van Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW’s) en streekpaden, die onderdeel zijn van het routenetwerk in Nederland. Om die reden zijn NS-wandelroutes dan ook heel geschikt voor wie kennis wilt maken met een meerdaagse LAW-pad. Maar ook voor wie gewoon een paar uurtjes de natuur in wilt dicht bij huis zijn de NS-wandelingen heel geschikt. Het netwerk bestaat inmiddels uit ruim 1000 km aan wandelpaden die je heel wat mooie plekken in Nederland laten zien. De wandelingen gaan veelal over onverharde paden, zoals bos en hei, langs rivieren of landgoederen.

Lees ook:  Viburnum - Hoe moet je ze snoeien en verzorgen?

Op de pagina van de specifieke wandelroutes vind je ook de mogelijkheid om foto’s en recensies achter te laten. Hierdoor kunnen wandelaars elkaar inspireren om op pad te gaan en zorgen ze er daarnaast in samenwerking met de vrijwilligers van Wandelnet voor dat het routenetwerk constant goed onderhouden blijft.

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Storm op zee: deze foto’s documenteren de woeste Engelse kustlijn
World Tree: Een vertakkende rivier in de grond geëtst door Krisztián Balogh
Nationaal Park Hoge Kempen: het enige nationale park van België (en een bezoek waard!)
5 tips voor originele, leerzame en duurzame activiteiten in de natuur