Tip voor (beginnende) wandelaars: Te voet Nederland ontdekken via de NS-wandelroutes

26 juni 2020
348
NS-wandelroutes

Ze zijn mateloos populair en door het hele land te vinden: de NS-wandelroutes. Dankzij het grote aanbod, de goede bereikbaarheid en variërende lengte zijn het ideale routes om nieuwe delen van Nederland te ontdekken.

De NS biedt al tientallen jaren in samenwerking met Wandelnet speciale NS-wandelroutes aan. Deze routes starten en eindigen altijd bij een station, waarbij het vaak om een rondwandeling gaat met hetzelfde start- en eindpunt. In totaal zijn er 44 van dit soort NS-wandelroutes door het land uitgestippeld die te ondernemen zijn in een dag, en nog eens vier langere routes die in twee dagen voltooid kunnen worden.

Let op: NS-wandelroutes en het Coronavirus
Momenteel geldt vanuit de NS het advies om alleen voor essentiële reizen in de trein te stappen. Om die reden worden er momenteel bijvoorbeeld ook geen nieuwe NS-wandelroutes toegevoegd aan het aanbod. Toch een mooie wandelroute maken? Dat kan heel goed zonder in de trein te stappen: selecteer op de website van de NS of Wandelnet je eigen regio of bekijk het aanbod via de landkaart. Zo zie je in één oogopslag welke rondwandelingen zich dicht bij jouw huis bevinden en pak je eenvoudig de auto of de fiets naar het station van je begin- en eindpunt!

Hoe werken de NS-wandelroutes?

Het voordeel aan de NS-wandelroutes is dat ze wandeltochten heel toegankelijk maken, ook voor de onervaren wandelaar. Op zowel de website van de NS als Wandelnet zijn alle routes te vinden. Op basis van diverse filters kan je een keuze maken uit alle routes; zoals provincie, afstand en zelfs of de het toegankelijk is voor honden. Als alternatief kan je zoeken via de landkaart, die je een overzicht toont van alle beschikbare routes. Bij elke wandeling hoort een gedetailleerde routebeschrijving, inclusief routekaart en gps-track die je kunt downloaden.

NS-wandelroutes

Via de kaartfunctie krijg je een overzicht van alle NS-wandelroutes in het land © Wandelnet

Ter voorbereiding –of gewoon om even te genieten

De lengte van de NS-wandelroutes varieert van 6,5 tot 22 km, met enkele uitschieters voor extra lange of tweedaagse tochten. De routes volgen veelal delen van Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW's) en streekpaden, die onderdeel zijn van het routenetwerk in Nederland. Om die reden zijn NS-wandelroutes dan ook heel geschikt voor wie kennis wilt maken met een meerdaagse LAW-pad. Maar ook voor wie gewoon een paar uurtjes de natuur in wilt dicht bij huis zijn de NS-wandelingen heel geschikt. Het netwerk bestaat inmiddels uit ruim 1000 km aan wandelpaden die je heel wat mooie plekken in Nederland laten zien. De wandelingen gaan veelal over onverharde paden, zoals bos en hei, langs rivieren of landgoederen.

Lees ook:  De Marker Wadden: het nieuwste stukje Nederland

Op de pagina van de specifieke wandelroutes vind je ook de mogelijkheid om foto’s en recensies achter te laten. Hierdoor kunnen wandelaars elkaar inspireren om op pad te gaan en zorgen ze er daarnaast in samenwerking met de vrijwilligers van Wandelnet voor dat het routenetwerk constant goed onderhouden blijft.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings