
Bij veel mensen staat het op de bucketlist: het zien van het Noorderlicht. Dit prachtige kleurrijke licht danst regelmatig aan de hemel in noordelijk gelegen landen. Om het licht te kunnen waarnemen, moet het écht heel donker zijn. In Noord-Europa is het in de herfst en de winter zodanig donker dat de hemel hier vaak groen, paars en wit kleurt.
Je zult dus naar IJsland, Noorwegen of Lapland moeten om iets van het Noorderlicht op te kunnen vangen. Als je er eenmaal bent, wil je dit bijzondere natuurverschijnsel wellicht wel vastleggen als herinnering voor later. Het licht scherp op beeld krijgen, kan niet zomaar. Met onderstaande tips voor het fotograferen van het Noorderlicht maak je herinneringen voor het leven.
Wanneer kun je het Noorderlicht zien?
Voordat je een trip naar het hoge noorden boekt, is het handig om te weten wanneer dit verschijnsel überhaupt te zien is. Het Noorderlicht is vanaf eind augustus tot begin april mogelijk te zien. In die maanden wordt het ter hoogte van de poolcirkel weer langer donker. Dit wordt ook wel de Ruska periode genoemd, de Indian Summer van Scandinavië. Zelfs dan kan het overigens betekenen dat de Aurora Borealis, de officiële benaming voor het Noorderlicht, zich niet laat zien. Een heldere avond betekent niet automatisch dat het licht aanwezig is. Dat maakt de verrassing des te groter wanneer je het wel kunt spotten!
Ook het maanlicht heeft invloed op de zichtbaarheid van het Noorderlicht. Bij een volle maan zie je het licht minder goed. Is de intensiteit van het poollicht echter heel sterk dan krijg je een magisch uitzicht op een sterrenhemel met een (volle) maan en een dansend groen licht. Op dit soort noordelijke plekken ligt er in de winter vaker wel dan niet sneeuw; het witte landschap maakt het geheel compleet. Het is dan ook hartstikke logisch dat je zo'n speciaal moment vast wilt leggen.
Benodigdheden voor het Noorderlicht fotograferen
Voordat je begint met je trip naar het prachtige noorden is het handig om te weten wat je allemaal mee moet nemen. Om de perfecte foto's te kunnen schieten van het Noorderlicht heb je namelijk enkele items nodig. De volgende lijst is een checklist met spullen die je fotosessie van het poollicht eenvoudiger maken.
- Een goede camera met een statief.
- Eventueel verschillende lenzen in je cameratas. Een groothoeklens zorgt voor hele toffe foto's van een landschap.
- Extra batterijen of een extra accu. In Scandinavië is het in de winter over het algemeen een stuk kouder dan hier. Door de kou kan je batterij of accu sneller leeglopen. Zorg daarom altijd voor back-up, zodat je camera niet ineens uitvalt tijdens het fotograferen.
- Extra geheugenkaartjes, zodat je nóg meer foto's kunt maken.
- Lekkere warme kleding en accessoires, zoals een muts, handschoenen en een sjaal. Neem handschoenen mee waarmee je je camera gemakkelijk kunt bedienen, zodat je geen koude handen krijgt.
Noorderlicht fotograferen: instellingen van je camera
Hoewel steeds meer smartphones een bizar goede camera hebben, is het aan te raden om bij het spotten van het Noorderlicht een spiegelreflexcamera mee te nemen. Met een aantal telefoons kun je het licht zeker op je beeld vangen, maar dit worden nooit haarscherpe foto's. Neem hierbij altijd een statief mee, zodat je foto's extra scherp worden. Vanuit je hand fotograferen kan natuurlijk ook, maar dan moet je wel rekening houden met (minimale) beweging in het beeld. Let op de volgende instellingen van je fotocamera om het poollicht goed op beeld te krijgen:
- Zet de instellingen zo dat je je foto's automatisch opslaat als RAW-bestand.
- Kies voor een lange sluitertijd van minstens 20 seconden.
- De beste ISO-waarde is 400. Je kunt ook met hoger beginnen en de waarden bijstellen om te kijken wat het mooiste resultaat levert.
- Gebruik altijd een zelfontspanner. Op die manier wordt de foto pas gemaakt op het statief wanneer je de camera niet meer aanraakt. Dat is beter voor eventuele beweging.
- Kun je het diafragma instellen? Kies in dat geval voor een diafragma tussen f/2,8 en f/5,6.
Met bovenstaande instellingen heb je in ieder geval een goede start voor het fotograferen van het Noorderlicht. Natuurlijk kan het zo zijn dat jouw camera net iets andere instellingen nodig heeft. Probeer en experimenteer: begin met de hierboven beschreven waarden en schakel bij waar nodig.
Noorderlicht fotograferen lukt niet. Wat nu?
Iedere camera is dus anders. Dat betekent dat bovenstaande instellingen voor jouw spiegelreflex net iets anders uit kunnen pakken. Is je foto bijvoorbeeld te licht geworden? Zet dan de waarde van ISO naar beneden. Bij een te donkere foto geldt natuurlijk dat je de ISO omhoog moet zetten. Het verlengen van de sluitertijd kan hierbij ook goed helpen. Veel mensen ervaren tijdens het fotograferen van het Noorderlicht ook dat de sterren geen mooie puntjes worden, maar kleine streepjes. In dat geval staat je sluitertijd te hoog - zet de sluitertijd op 15-20 om strepen te voorkomen.
Houd altijd in je achterhoofd dat des te langer de sluitertijd is (dus des te langer de lens 'open' staat), des te lager je de ISO in moet stellen. In de sluitertijd wordt namelijk al het licht binnen het beeld verzameld. Dat kan een behoorlijk lichte foto opleveren. Vooral met sneeuw als ondergrond merk je dit goed. De kleur van de sneeuw wordt daarom al gauw blauwig of grijzig. Om de sneeuw wit van kleur te krijgen, moet je de functie 'exposure compensation' +1 of +2 gebruiken. Op die manier krijg je de ultieme Noorderlichtfoto.