Noboru Hoareau borduurt met een bijzondere techniek haute couture insecten

2935 VIEWS
Noboru Hoareau borduurt met een bijzondere techniek haute couture insecten

De Franse borduurkunstenaar Noboru Hoareau gebruikt voor zijn minutieuze borduurwerken van insecten de techniek van Luneville. Het is een oude, bijzondere borduurtechniek genoemd naar het plaatsje Lunéville in de Elzas. Het gerenommeerde Parijse borduurhuis Lesage specialiseerde zich in deze kunst en werkte in de 19e eeuw al voor de grote modehuizen. Modeontwerpers als Chanel, Givenchy en Dior, maar ook de Nederlandse Jan Taminiau, gebruiken de prachtige en arbeidsintensieve Lunevilletechniek voor het verwerken van kralen en pailletten in hun haute couture ontwerpen.

Hoareau maakt er geen kleding mee. Hij borduurt insecten zoals vlinders, torren en spinnen. Zelf noemt hij zijn werk ‘embroiderie haute couture box bugs’ (haute couture geborduurde ingelijste insecten). Op de uitvergrote foto’s hieronder zie je goed wat voor een precisiewerk het is. Met de Lunevillenaald (ook tambour genoemd), een naald waarvan het uiteinde een haakje heeft, borduurt hij de insecten op stof en maakt er vervolgens een mooi ingelijst schilderij van.

Wil je meer zien? In zijn online shop is zijn originele borduurwerk te koop. Opeens zijn insecten helemaal niet zo griezelig meer!

Borduurkunst insecteninsect-3 insect-9insect-10Borduurkunst insecten Borduurkunst insecten Borduurkunst insecten Borduurkunst insecten

Borduurkunst insecten Borduurkunst insecten Borduurkunst insecten

Luneville
Foto: via Pinterest

 

MEER INSPIRATIE

Deze kunstenares geeft oud borduurwerk een nieuw leven
Sprookjesachtige borduurkunst met een boodschap
Oude tennisrackets worden schitterende borduurhoepels
Kunstenares maakt prachtige kunstwerken van geborduurde vogels