NLP vs. mindfulness: Wat zijn de verschillen en hoe kies je?

27 maart 2024
32
NLP vs. mindfulness: Wat zijn de verschillen en hoe kies je?

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) en mindfulness zijn twee populaire concepten in persoonlijke ontwikkeling. Beide methodes zijn gericht op het verbeteren van het menselijk leven: het zorgen voor meer focus, meer plezier, bewuster leven in het ‘hier en nu’ en het beter leren begrijpen van jouw eigen gedachtes en gevoelens. Hoewel beide technieken veel op elkaar lijken, verschillen ze sterk in doelen en benaderingen. Dit maakt het voor veel mensen lastig om de juiste methode te kiezen. Ben je nieuwsgierig welk principe NLP of mindfulness het beste bij jou past en wat de verschillen nu eigenlijk zijn? We vertellen het je kort en bondig in dit artikel.

Wat is NLP?

NLP is een methodiek voor krachtige persoonlijke ontwikkeling en effectieve communicatie. Het is een bekende techniek die zich richt op de verbinding tussen neurologische processen, communicatie en gedragspatronen. Door deze methode krijgen we snel een inzicht in de drijfveren van het handelen van mensen. Het uiteindelijke doel van NLP is dat je lekkerder in je vel zit, meer energie hebt en op de juiste manier met anderen en jezelf leert omgaan.

NLP wordt veel gebruikt in het bedrijfsleven, in trainingen en bij coaching. In het bedrijfsleven wordt het vooral gebruikt om ervoor te zorgen dat de samenwerking en communicatie goed verlopen. Zo leer je hoe je op de juiste manier met collega’s omgaat en hoe je effectief communiceert.

Tijdens trainingen wordt NLP ingezet om mensen vaardigheden te leren over hoe je in een bepaalde situatie het beste kan reageren. Tijdens een NLP training leer je om je eigen denkpatronen en gedrag te veranderen en op een positieve manier in te zetten.

Een NLP-coach geeft je tips en trainingen (meestal 1-op-1) over hoe je je denken, gedrag, communicatie en gedrag beïnvloedt en verandert. Meestal komen mensen met een specifiek doel naar een NLP-coach en gaat het voornamelijk over denken. Wil je meer weten over NLP in coaching? Lees hier meer informatie over wat NLP nou eigenlijk inhoudt.

Lees ook:  Spirituele betekenis van een egel

Wat is mindfulness?

Mindfulness betekent letterlijk vertaald ‘opmerkzaamheid’ in het Nederlands. Het is een methode waarbij mensen leren om aandacht te besteden aan alles wat er op dit moment om hen heen gebeurt. Dit omvat het bewust worden van emoties, gedachtes, gevoelens en zintuigelijke waarnemingen. Mensen zijn vaak geneigd om op de automatische piloot te leven of om veel in hun hoofd te zitten, waardoor ze niet stilstaan bij bepaalde dingen in het leven. Met mindfulness leer je dus om je aandacht te richten op het 'hier en nu'. 

NLP vs. mindfulness: Wat zijn de verschillen en hoe kies je?

De verschillen tussen NLP en mindfulness

Beide technieken zijn gericht op persoonlijke ontwikkeling, maar ze verschillen toch ook wezenlijk van elkaar. Lees hieronder de belangrijkste verschillen tussen NLP en mindfulness.

Doel

Het eerste duidelijke verschil tussen beide technieken zit in het doel van de techniek. Kort samengevat is het doel van NLP mensen vaardigheden leren hoe je in een bepaalde situatie het beste kunt reageren. De focus tijdens de trainingen ligt vooral op het veranderen van denkpatronen en gedrag om specifieke doelen te bereiken. Mindfulness heeft als doel mensen te leren om hun aandacht te richten op het hier en nu. Tijdens een mindfulness training ligt de aandacht op het creëren van bewustzijn voor emoties, gevoelens en gedachtes.

Benadering van gedachten en gevoelens

NLP benadert de gevoelens op basis van een verandering die moet plaatsvinden. Tijdens een training is het de bedoeling dat aangeleerde vaardigheden worden gebruikt om specifiek gedrag of gevoel aan te passen. Tijdens deze trainingen wordt er reflectie toegepast om te evalueren wat werkt en wat niet. Op basis van deze reflectie worden vervolgens veranderingen doorgevoerd om de gewenste resultaten te bereiken. Terwijl mindfulness zich richt op het observeren van gedachten en gevoelens zonder erop te reageren of een oordeel te geven. Tijdens de training is het de bedoeling om je gevoelens en gedachten op een niet-reactieve manier te observeren en te erkennen.

Lees ook:  Wat is een mala ketting, en waar gebruik je hem voor?

Toepassingen en praktijken

NLP wordt vaak gebruikt in een praktische setting voor persoonlijke ontwikkeling, communicatieverbetering en gedragsveranderingen. Terwijl mindfulness wordt toegepast in een spirituele setting voor het bevorderen van het algemeen welzijn, emotionele regulatie en het vinden van innerlijke rust. Innerlijke rust en ontspanning is erg belangrijk. Je kunt thuis meerdere ontspanningsoefeningen doen, die zorgen voor een innerlijke rust. Bekijk hier onze favoriete oefeningen voor innerlijke rust!

NLP vs. mindfulness

Hoe kies je tussen NLP en mindfulness?

Bij het kiezen tussen NLP en mindfulness is het belangrijk om je persoonlijke doelen en behoeften in overweging te nemen. Stel jezelf de vraag: wat is mijn reden dat ik een training wil gaan volgen? Door deze vraag te beantwoorden, kun je makkelijker beslissen welke methode het beste bij je past. Als je specifieke doelen te maken hebben met gedragsverandering, kan NLP de juiste keuze zijn. Als je meer geïnteresseerd bent in het creëren van een dieper bewustzijn en innerlijke rust, is mindfulness de betere optie.

Voor- en nadelen van NLP

Om de keuze makkelijker te maken hebben we alle voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet. Het overwegen van de voor- en nadelen kan je helpen bij het maken van een weloverwogen beslissing.

Voordelen:

 • NLP biedt effectieve technieken voor gedragsverandering.
 • Tijdens NLP leer je hoe je het beste kunt reageren in bepaalde situaties en kun je conflicten sneller oplossen.
 • De diverse methoden van NLP kunnen je leren om beter en effectief samen te werken en te communiceren.
 • Door NLP leer je succesvol veranderingen door te voeren. Je bent in staat je eigen gedrag en gevoelens te veranderen in iets positiefs.
Lees ook:  De weg terug naar jezelf vinden — 6 tips om jezelf te vinden

Nadelen

 • Hoge kosten voor een training: een serieuze NLP training kost al snel tussen de € 1500 en € 2000.
 • Niet alle technieken zijn wetenschappelijk bewezen.
 • Gericht op snel resultaat. Gedragsverandering is een langdurig proces dat veel tijd nodig heeft.

Voor- en nadelen van mindfulness

Voordelen

 • Verhoogd vermogen om te ontspannen.
 • Leren omgaan met faalangst.
 • Het vermogen om effectiever om te gaan met stress op lange- en korte termijn.
 • Je creëert meer energie en enthousiasme voor het leven.
 • Vermindering van stress symptomen.
 • Verbeteren het mentale welzijn. Ben je benieuwd naar meer voordelen van mindfulness voor ouderen? Je leest het hier.

Nadelen

 • Vereist consistentie en toewijding voor merkbare effecten.
 • Kan uitdagend zijn voor mensen met een actieve geest.
 • Mindfulness is een langdurig proces en het vergt veel geduld.

Tips voor beginners

Het begin van een trainingstraject kan een uitdaging zijn. Gelukkig zijn er bepaalde tips die beginnen met NLP of mindfulness makkelijker maken. We geven je een aantal tips:

Beginnen met NLP

 • Zoek een gekwalificeerde NLP-beoefenaar of trainer. Overweeg bijvoorbeeld deze NLP coach in Breda met veel ervaring.
 • Oefen regelmatig en wees geduldig met jezelf.
 • Start in een oefengroep.

Beginnen met mindfulness

 • Start in korte sessies. Begin met slechts 5 tot 10 minuten per dag.
 • Probeer mindfulness-apps.
 • Integreer mindfulness in je dagelijkse activiteiten, zoals tijdens het eten of wandelen.
 • Sluit je aan bij een meditatiegroep.

Hopelijk kun je na het lezen van dit artikel een weloverwogen beslissing maken en kies je een techniek die écht bij jou past. Welke keuze je ook maakt, het heeft veel voordelen voor je persoonlijke ontwikkeling en in je dagelijks leven. Heel veel succes met je eerste training!

Over de auteur

Jasper Voorn

Recente berichten

Must-have accessoires voor de avontuurlijke reiziger

Waarom jij de natuur moet beschermen

5 manieren om de klantervaring te verbeteren

Rouw in diverse culturen

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down