Niks moet, niksen mag in dit knusse tuinhuis op het Friese platteland

2019 VIEWS
Niks moet, niksen mag in dit knusse tuinhuis op het Friese platteland

Toe aan een kort intermezzo? Even weg uit de dagelijkse drukte om te ontspannen in een landelijke sfeer waar rust en ruimte de boventoon voeren? De gastvrije Rob en Janke van Dijken nodigen je in dat geval uit een bezoekje te brengen aan hun Bed & Breakfast Stateheide op het Friese platteland. Waar niks moet en niksen mag.

Of je nu in de zinderende zomerhitte of ijzige vrieskou afreist naar de prachtige Friese omgeving van Stateheide, elk jaargetijde heeft zo zijn eigen charme. In het voorjaar hoor je het vrolijke gekwetter van de vogels en zie je de koeien voor het eerst weer naar buiten gaan. ‘s Zomers geniet je van de lange, zwoele avonden en het ontbijten in de tuin of op de steiger met uitzicht over de weilanden. De herfst brengt je in vervoering met haar prachtige kleuren en onstuimige weerbeeld. Mistige dagen en verstilde natuur betoveren je tijdens winterwandelingen, waarna je weer heerlijk opwarmt in huiselijke sferen. Samengevat: deze knusse B&B in Friesland en haar rustieke omgeving staan gelijk aan een scala van onvergetelijk mooie momenten.

Van een-tuinhuisje-voor-vrienden naar B&B Stateheide

De eigenaren Rob en Janke zijn B&B Stateheide in 2004 gestart, nadat vrienden een nachtje wilden slapen in het tuinhuis dat aanvankelijk helemaal niet hierop was ingericht. Ze vertellen:

Op dat moment was het hark en schoffel eruit, luchtbed erin en snurken maar! Het was zo’n leuke en succesvolle ervaring, dat het tuinhuis- met in eerste instantie alleen twee bedden- langzaam werd uitgebreid tot het uiteindelijk een knus vakantiehuisje werd met eigen badkamer en kookgelegenheid.

Destijds verhuurden ze alleen in de zomer. Er stond weliswaar een kachel in, maar ‘s winters was het veel te koud. Er bleek echter ook buiten de zomerperiode veel vraag naar een overnachtingsmogelijkheid te zijn. Een aantal jaren geleden hebben ze daarom officieel B&B Stateheide opgericht met twee gastenkamers met elk een eigen badkamerop de bovenverdieping van het woonhuis en een in 2017 geheel nieuw gebouwd tuinhuis. Het tuinhuis heeft nu vloerverwarming, is helemaal geïsoleerd, heeft een badkamer, een keuken en is voorzien van zonnepanelen voor de energie: groener kan niet!

Lees ook:  Hut 16 van oude timmerwerkplaats tot een ruim & licht verblijf in bruisend Zutphen

Om aan ieders wens te voldoen biedt B&B Stateheide op maat arrangementen aan, met als bijzondere touch om een mooie bos bloemen te plukken in de Zomerschuur pluktuin.

B&B in Friesland

Voor de avonturiers

De nabije omgeving van deze B&B in Friesland brengt al veel moois, maar ben je een avontuurlijk type en wil je meer dan is er ook meer. Stateheide ligt op slechts twee kilometer van het Bergumermeer, een populair watersportgebied dat voorzien is van verschillende jachthavens. B&B Stateheide heeft een eigen bootje die in overleg te huren is. Op vier kilometer afstand vergaap je je aan het gevarieerde moerasgebied met broekbos, rietlanden en plassen die het Ottema-Wiersma reservaat (it Bû tenfjild) rijk is. Hier zijn mogelijkheden om met een kano of een fluisterboot het gebied te verkennen of zelfs helemaal naar Leeuwarden te varen! Het Park Vijversburg (het bos van Ypeij) – met prachtig drassige velden, imposante wilgenvegetaties en een heus waterlabyrint voor de jongere bezoeker- bevindt zich ook vlakbij en op een kleine tien kilometer richting Leeuwarden tref je het natuurgebied de Groene Ster met natuurpark AquaZoo en in Earnewoude vind je het nationaal park de Alde Feanen. Uitwijkroutes waar het avonturiershart van gaat kloppen!

Bekijk de Friesland style website om nog meer inspiratie op te doen.

Artikel gaat verder onder de foto’s

B&B in Friesland

B&B in Friesland

Fietsen, wandelen of korte roadtrip

De mooie Friese omgeving van Stateheide nodigt uit om de fiets te pakken, een roadtrip met de auto te ondernemen of gewoon om een flinke wandeling te maken. Voor elk wat wils dus. Populair is een rondje fietsen om het Bergumermeer (zo’n 25 kilometer). Halverwege de route ligt Oostermeer met diverse terrasjes en restaurants waar je je tegoed kunt doen aan oranjekoek, suikerbrood, Fryske droege woarst of nagelkaas, echte Friese versnaperingen.

Lees ook:  Slapen naast het Pieterpad met wijds uitzicht over de groene Achterhoek

Ben je een liefhebber van water en zee? Ook dan kom je aan je trekken, want de Waddenzee met Lauwersoog en het Lauwersmeer zijn op zo’n half uurtje met de auto verwijderd. Een prima aanleiding voor een dagtochtje, de haren in de wind op de zeedijk bij Paesens-Moddergat of een boottrip naar Schiermonnikoog. Dat allemaal terwijl je de zilte zeelucht opsnuift!

Een bezoek aan Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 kan natuurlijk niet achterwege blijven! Op de site staan alle activiteiten vermeld.

B&B in Friesland

B&B in Friesland

B&B in Friesland

B&B in Friesland

Neem een voorproefje op deze B&B in Friesland

Dit korte filmpje geeft een sfeerimpressie van de B&B Stateheide en haar prachtige omgeving. Neem een voorproefje en bekijk wat de Friese landschappen jou aan rust en ruimte kunnen bieden!


Paradijsvogels Magazine selecteert bijzondere plekken in binnen- en buitenland. Van een B&B in Friesland tot omgebouwde kunstenaarsateliers; deze uitspanningen hebben allemaal een inspirerend karakter en staan garant voor een authentieke en kleurrijke beleving. Hier vind je onze hele collectie. 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Logeren bij de boswachter: dit moet je weten
Bosrijk slapen bij de Sallandse Heuvelrug
4x slapen in de buurt van de Kinderdijk
5x yurts in Nederland voor bijzonder slapen