NFT’s, kunst, crypto en wat het met elkaar te maken heeft

33 VIEWS
NFT’s, kunst, crypto en wat het met elkaar te maken heeft

Recent is er geschiedenis geschreven als het gaat om de verkoop van kunst, en dit gebeurde op een wel heel bijzondere wijze. Het kunstwerk ‘Everydays: The First 5000 Days’ is nu van trotste eigenaar Vignesh Sundaresan. Zelfs voor deze steenrijke investeerder was dit bepaald geen koopje: hij betaalde bijna 70 miljoen dollar! Helaas net geen record, maar toch. Het is ook opmerkelijk dat dit kunstwerk fysiek niet bestaat. Meneer Sundaresan kan dit stukje kunst ‘helaas’ alleen op zijn laptop bekijken. Hij is namelijk alleen in het bezit van een eigenaarscertifciaat. Deze vorm van kunst wordt een NFT genoemd. Meer daarover leest u in deze blog.

 

In het kort

We staan de basis van een hele nieuwe soort economie die wordt aangewakkerd door deze NFT’s, oftewel Non Fungible Tokens. Deze tokens draaien allemaal op een blockchain, eenzelfde als die van Bitcoin bijvoorbeeld. Een NTF is een token die elk iets anders vertegenwoordigen. In het geval van het kunstwerk ‘Everydays: The First 5000 Days’ is dit token een soort certificaat van bezit. De NTF laat in dit geval dus zien dat Vignesh Sundaresan de huidige eigenaar is van het peper dure kunstwerk.

Maar het hoeft niet altijd om kunst te gaan, er word van alles verkocht in de vorm van een Non Fungible Token. Je hebt misschien wel meegekregen dat er zelf tweets verkocht zijn voor miljoenen. Jack Dorsey, een van de oprichters van het platform Twitter zag zijn tweet (tevens de eerste tweet ooit) geveild worden voor een slordige 2,9 miljoen. Dit zijn bedragen die veel van ons niet kunnen ophoesten, en de klantenservice abn amro bellen voor een persoonlijke lening zit er in deze prijsklasse ook niet in.

Lees ook:  Gedicht: Blauwtje

 

Waarden en prijzen

Voor kunst wordt al jaren lang ontzettend veel betaald, dat is niets nieuws. Dat heeft vooral te maken met het feit dat schilderijen of kunstwerken uniek zijn. Je kunt de Mona Lisa niet eventjes op het kopieerapparaat leggen. Bij digitale kunst kon dit dus wel, dupliceren was een stuk eenvoudiger online. NFT’s zorgen er sinds kort voor dat digitale kunst ook uniek kan blijven en juist daarom stijgt de waarde van online kunst zo hard.

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Alle magie van Mexico op de foto’s van Dimitar Karanikolov
3 trends binnen digitaal procesmanagement voor 2020-2025
Steun kinderen in oorlog met War Child
Panama: paradijs voor vakantie en meer