Recent is er geschiedenis geschreven als het gaat om de verkoop van kunst, en dit gebeurde op een wel heel bijzondere wijze. Het kunstwerk ‘Everydays: The First 5000 Days’ is nu van trotste eigenaar Vignesh Sundaresan. Zelfs voor deze steenrijke investeerder was dit bepaald geen koopje: hij betaalde bijna 70 miljoen dollar! Helaas net geen record, maar toch. Het is ook opmerkelijk dat dit kunstwerk fysiek niet bestaat. Meneer Sundaresan kan dit stukje kunst ‘helaas’ alleen op zijn laptop bekijken. Hij is namelijk alleen in het bezit van een eigenaarscertifciaat. Deze vorm van kunst wordt een NFT genoemd. Meer daarover lees je in deze blog.
In het kort
We staan aan de basis van een hele nieuwe soort economie die wordt aangewakkerd door deze NFT’s, oftewel Non Fungible Tokens. Deze tokens draaien allemaal op een blockchain, eenzelfde als die van Bitcoin bijvoorbeeld. Een NTF is een token die elk iets anders vertegenwoordigd. In het geval van het kunstwerk ‘Everydays: The First 5000 Days’ is dit token een soort certificaat van bezit. De NTF laat in dit geval dus zien dat Vignesh Sundaresan de huidige eigenaar is van het peper dure kunstwerk.
Maar het hoeft niet altijd om kunst te gaan, er wordt van alles verkocht in de vorm van een Non Fungible Token. Je hebt misschien wel meegekregen dat er zelf tweets verkocht zijn voor miljoenen. Jack Dorsey, een van de oprichters van het platform Twitter zag zijn tweet (tevens de eerste tweet ooit) geveild worden voor een slordige 2,9 miljoen. Dit zijn bedragen die veel van ons niet kunnen ophoesten, en de klantenservice abn amro bellen voor een persoonlijke lening zit er in deze prijsklasse ook niet in.
Waarden en prijzen
Voor kunst wordt al jarenlang ontzettend veel betaald, dat is niets nieuws. Dat heeft vooral te maken met het feit dat schilderijen of kunstwerken uniek zijn. Je kunt de Mona Lisa niet eventjes op het kopieerapparaat leggen. Bij digitale kunst kon dit dus wel, dupliceren was een stuk eenvoudiger online. NFT’s zorgen er sinds kort voor dat digitale kunst ook uniek kan blijven en juist daarom stijgt de waarde van online kunst zo hard.
De opkomst van crypto
Inmiddels heeft iedereen wel gehoord van crypto. Dit is een digitale munteenheid, met als bekendste voorbeeld de Bitcoin. Maar er zijn veel meer cryptomunten op de markt dan alleen de Bitcoin. Deze andere coins worden altcoins genoemd. Van de altcoins is Ethereum één van de grootste en bekendste munten. Waarom we hier naartoe gaan? Omdat je met Ether (de munteenheid van Ethereum) NFT’s kunt kopen. En daar komt NFT’s, kunst en crypto bij elkaar.
Cryptovaluta krijgt steeds meer bekendheid en steeds meer mensen beginnen met beleggen in verschillende munten. Ondanks dat veel overheden dit niet zien zitten en zelfs zo ver willen gaan om het handelen in crypto te willen verbieden, is de populariteit nog altijd ongekend. Cryptovaluta werkt decentraal. Dit wilt zeggen dat de zeggenschap over de munten, en dus de macht, niet bij één centraal punt ligt. De macht ligt op dit moment bij overheden en banken. Maar dus niet van de cryptovaluta. En dat is nu net de reden dat overheden en banken de opkomt van crypto niet zien zitten.
Toch zal crypto waarschijnlijk niet meer weg te denken zijn in de toekomst. Nu ook NFT’s gekocht kunnen worden met cryptomunten, wint de crypto aan steeds meer terrein. Maar ook grote bedrijven als Amazon en PayPal lijken de crypto te gaan omarmen en onderzoeken de mogelijkheden.
Miljoenen verdienen met NFT’s
We gaven al eerder aan dat het kunstwerk ‘Everydays: The First 5000 Days’ voor maar liefst 70 miljoen dollar is verkocht. Aan NFT welteverstaan. Maar ook de allereerste tweet ooit verstuurd is verkocht voor 2,9 miljoen dollar. Maar ook de ‘gewone mens’ zoals jij en ik kunnen miljoenen verdienen met de verkoop van NFT. Daar komt weliswaar zeer veel geluk bij kijken, maar er is een kleine mogelijkheid. Zo werd in mei 2021 de NFT voor een populaire homevideo genaamd ‘Charlie bit my finger’ verkocht voor $760,999 dollar. Maar ook een foto van een jong meisje voor een brandend huis, gemaakt door haar vader in 2005, leverde maar liefst €400.000 euro op. Betaalt met 180 Ether.
Je ziet het, het is dus mogelijk om met een homevideo of een familiefoto miljoenen te verdienen. Nogmaals, hier moet je erg veel geluk voor hebben. Het filmpje en de foto waren al jarenlang enorm populair op internet. Maar niets is onmogelijk!
Met name fotografen, kunstenaars en grafisch vormgevers maken kans op zo’n gelukje. Dus wil je je werk verkopen? Verdiep je dan eens in NFT’s en misschien kan jij er ook wel een mooi zakcentje aan verdienen.