"Het nest is leeg. Nu heb ik écht geen excuses meer om niet aan mijn boek te werken"

9 september 2016
164

Een maand geleden ging mijn jongste dochter op kamers aan de andere kant van de stad en nu zit ik midden in een leeg nest. 'Hoe voelt dat nu?' en 'wat stil hè?' wordt me om de haverklap gevraagd. Om eerlijk te zijn voel ik me er tot nu toe erg goed bij.

Ik geniet. Van de stilte, van de wasmand die niet meer uitpuilt nadat ik had gezegd ‘ruim je kamer toch eens op’, van het weer met z’n tweeën zijn en meer tijd voor elkaar en voor mezelf hebben. Een nieuwe guilty pleasure is het met een bord op schoot bij DWDD eten – we hoeven immers niet meer op te voeden en mee te geven dat de avondmaaltijd 'een rustmoment in de dag is met aandacht voor elkaar'. Waarschijnlijk zit onze dochter aan de andere kant van de stad ook met haar bord op schoot voor de TV.

Ik kan er niet omheen

Ik heb vriendinnen die wel last van het vertrek hebben: het lege en stille huis vliegt hen soms aan en ze weten niet goed wat ze met zichzelf en met de extra tijd aan moeten. Dat speelt voor mij (nog) niet, maar waar ik niet omheen kan: opeens ben ik een vrouw van 51 wiens kinderen uit huis zijn, en is er een nieuwe fase aangebroken.

Ik heb nu écht geen excuses meer om niet aan m’n boek te werken

Wat ga ik doen met de extra tijd en ruimte die ik nu heb? Ik heb nu écht geen excuses meer om niet aan m’n boek te werken, of om het plan voor een online schrijfcursus waar ik al lang mee rondloop niet door te zetten. Met een beetje geluk heb ik zeker nog 20 gezonde jaren voor de boeg. Wat wil ik nog doen en meemaken?

Lees ook:  Hoe een oud stewardessenkoffertje de basis werd voor een meeslepende familiebiografie

Twee maanden door Scandinavië trekken

Deze fase biedt ruimte voor kansen die ik niet wil laten lopen zoals bijvoorbeeld twee maanden door Scandinavië trekken, maar dát vliegt mij soms ook aan. Ik wil van alles, maar zonder dat mogen weer móeten wordt. Het is een spannende zoektocht, met nog onbekende bestemming. En ik weet ook: de waan van de dag regeert. Voor ik het weet ben ik 4 jaar verder en heb ik de nieuwe ruimte met van alles ingevuld, maar niet met de dingen die mijn leven een nieuwe draai geven. Dat wil ik niet laten gebeuren.

Schrijf het op!

Als schrijfcoach gebruik ik de kracht van simpele schrijfoefeningen om alert te blijven op wat echt belangrijk voor me is, op wat ik wil. Het is een fijne en makkelijke manier om dingen op een rij te zetten, je te bezinnen en tot nieuwe inzichten en stappen te komen. Daarom deel ik graag 2 creatieve schrijfopdrachten om te kijken naar het vertrek van je kind en wat dat voor jou betekent.

Voor beide opdrachten geldt: schrijf vanuit je hart. Hiermee bedoel ik: schrijf op wat er in je opkomt, denk er niet over na, en schrijf dóór zonder te stoppen tot het genoemde aantal regels vol is of de tijd om. Maak je geen zorgen over grammatica en spelling.

Het enige wat je nodig hebt is pen en papier en een timer (bijvoorbeeld op je mobiel).

Schrijfopdracht 1: beschrijf de situatie

Vul elk van de volgende zinnen aan tot je 5 regels (de lijnen op je papier) hebt volgeschreven.

Lees ook:  6 redenen om dit jaar je familiebiografie te schrijven

1. Mijn kind is uit huis sinds ... en de verhuizing verliep ...

2. Ons contact is nu ...

3. Wat ik (soms) mis ...

4. Wat ik fijn vind aan deze nieuwe situatie is ...

5. Ik wens mezelf...

Schrijfopdracht 2: denk in mogelijkheden

Er komt nu tijd en ruimte vrij voor jou, of je het wilt of niet. Je gaat nu schrijven over wat je hiermee zou kunnen doen, over de mogelijkheden die dit jou biedt. Alles wat in je opkomt is even waardevol; misschien wil je meer boeken lezen, Italiaans leren, een wereldreis maken, vaker naar musea, heel ander werk gaan doen, het Pieterpad lopen – kijk maar wat er naar boven komt en vang dat met je pen.

Zet je timer op 10 minuten en gebruik de open zin hieronder als ‘aanloopje’. Schrijf door tot de tijd om is.

Door de verhuizing van (naam kind), ontstaat er tijd en ruimte om....

Lees je teksten nog eens rustig door. Wat valt je op? Wil je meer rust of juist meer reuring in je leven, wil je vaker tijd met jezelf of met anderen doorbrengen, wil je nieuwe dingen leren, wil je dingen veranderen of juist niet? Als je wilt kun je hier iets over opschrijven. Neem vooral deze wensen serieus en onderzoek de komende tijd hoe je ze kunt realiseren.

Schrijf nu op wat je als eerste wilt oppakken:

De eerste stap die ik nu ga zetten is.. (vul aan tot maximaal 10 regels).

Geniet van de mogelijkheden die het lege nest je biedt. Pak de ruimte!

Lees ook:  5 tekenen dat jij in een toxische relatie zit

[hr]

Marianne Panneman werkt als loopbaan- en schrijfcoach voor vrouwen en geeft creatieve schrijfworkshops over werk- en levensthema’s. Inmiddels 50+ stroomt de inspiratie volop in haar leven en geniet ze ervan om andere vrouwen op een lichte en creatieve manier te ondersteunen in hun groeiproces. Voor Paradijsvogels Magazine schrijft ze over levensthema’s en trakteert ze de lezer op inspirerende schrijfopdrachten om zelf mee aan de slag te gaan. 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De rustgevende aura kleur blauw

Met fietsvakantie op latere leeftijd, tips en advies

De paradijsvogelplant: zo verzorg je hem

Met jouw fiets op vakantie: tips voor een veilige fietsvakantie

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings