Landkunstenaar tovert stenen en bladeren om tot duizelingwekkende mandala's

19 februari 2018
435

In eerdere artikelen lieten we al zien hoe hedendaagse kunstenaars (én parttime artistiekelingen) creatief gebruik maken van de natuur als canvas. Zo was onder andere te zien hoe urenlang harken kan resulteren in prachtige herfstkunst, zijn deze duizelingwekkende kunstwerken in het zand zichtbaar totdat de zee ze wegspoelt en creëert deze kunstenaar bijna magische taferelen in het bos met uitsluitend natuurlijk materialen. 

Kunst uit het vergankelijke

De in Yorkshire wonende James Brunt zet deze traditie prachtig voort met zijn ingewikkelde natuurmandala's, oneindige spiralen en bijzondere sculpturen. Voor zijn betoverende geometrische patronen maakt hij gebruik van stokken, stenen en andere materialen die moeder natuur in overvloede aanbiedt.

Doodnormale stenen vormen samen perfecte driedimensionale mandala's en op kleur gesorteerde gevallen bladeren wekken de illusie van lichtgevende spiralen. De foto's die hij maakt om zijn werk vast te leggen voordat moeder natuur er weer mee aan de haal gaat bevatten een bijzondere visuele paradox:

Ze zijn poëtisch kwetsbaar om naar te kijken, maar ook bedrieglijk solide vanwege de aard van het ruwe materiaal

Gedragscode van de natuurkunst

Niet alleen de schoonheid van zijn werk geeft de liefde weer die James koestert voor Moeder Natuur, ook zijn manier van wérken. "Ik ben me erg bewust van de omgeving om me heen en houd rekening met veel dingen wanneer ik besluit aan een creatie te beginnen". Zo haalt James stenen nooit weg uit hun natuurlijke habitat, werkt hij in de bossen voornamelijk op de voetgangerspaden en begeeft hij zich niet in stromend water. De mensen die James' werk in het echt tegenkomen zijn echte geluksvogels:

Als een kunstwerk klaar is blijft het vaak nog een paar uur intact voordat de vrije natuur er weer andere plannen mee heeft

Met slechts natuurlijke materialen creëert James tijdelijke kunstwerken; van stenen natuurmandala's tot spiralen van stokken en bladeren

natuurmandala's

natuurmandala's

natuurmandala's

natuurmandala's

natuurmandala's

natuurmandala's

natuurmandala's

natuurmandala's

natuurmandala's

natuurmandala's

natuurmandala's

natuurmandala's

natuurmandala's

natuurmandala's

natuurmandala's

natuurmandala's

natuurmandala's

James achter één van zijn kortstondige natuurmandala's

natuurmandala's

De natuurmandala's in dit artikel zijn gemaakt door hen die de kunst van het strandjutten hebben geperfectioneerd. Schelpen, wier en stenen vormen samen de meest prachtige patronen op het strand. 

Lees ook:  Simpele goudvissen, tot in perfectie uitgevoerd

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings