Natuurkunst in fotografie

3 september 2017
413

Machiel de Vos groeide op in de kop van Overijssel. Hier ontsproot zijn liefde voor natuurfotografie: met een 6x6 klapcamera legde hij de tochten vast die hij als jonge jongen met zijn vrienden door de natuur van 'water, wei, bos en hei' maakte. Sindsdien bezocht hij vele uithoeken van de wereld en fotografeerde dieren, landschappen en bijzondere patronen - deze laatste onder de noemer van 'natuurkunst'.

Paradijsvogels Magazine vroeg hem wat hem drijft in zijn werk en deelt de meeste bijzondere werken van zijn abstracte natuurkunstfotografie. Zie je in alle foto's wat het is?

[quote text_size="medium"]

"De koningspinguïns vertonen geen enkele schuwheid waardoor je je al snel opgenomen voelt in de kolonie. Maar ook de stank is onvergetelijk en in mijn geheugen opgeslagen!"

[/quote]

Natuurkunst in fotografie | Paradijsvogels Magazine

Zandduinen in Marokko. Gevormd door wind. Lastig om met het waaiend zand om je oren en camera dit lijnenspel vast te leggen.

Natuurkunst in fotografie | Paradijsvogels Magazine

Holsteelboleet, gefotografeerd op de Utrechtse Heuvelrug. Een paddenstoel welke bij Lariks groeit.

Natuurkunst in fotografie | Paradijsvogels Magazine

Petra in Jordanië. Vormen in zandsteen laten een boeiende ontstaansgeschiedenis zien.

Op een dag vroeg een vriend aan hem: "Wat doe je met al die foto's?" Dat was voor De Vos het moment waarop hij zijn beelden actief is gaan publiceren zodat hij nog meer mensen kan laten ontdekken wat er dichtbij en veraf in de natuur te zien is. "Misschien dat we daardoor meer besef krijgen dat we hier op aarde vaak maar slechte rentmeesters zijn van de aan ons toevertrouwde natuur."

Ook liet hij zich inspireren door andere fotografen: "Mijn grootste inspiratiebron is de Amerikaan John Shaw geweest. Hij weet prachtige composities te maken in allerlei omstandigheden. Zijn uitleg over verschillende fototechnieken was voor mij een openbaring."

Lees ook:  Betoverende zonnestorm

Natuurkunst in fotografie | Paradijsvogels Magazine

Rusland, Baikalmeer, stobbe structuur.

Natuurkunst in fotografie | Paradijsvogels Magazine

Zweden, korstmossen op rolstenen veld aan de Botnische Golf. 

De Vos komt op vaak plekken die door nog maar weinig mensen bezocht zijn. Zo stond hij ooit tussen duizenden koningspinguïns: "Ze vertonen geen enkele schuwheid waardoor je je al snel opgenomen voelt in de kolonie en met veel respect er voor even deel van uitmaakt. Maar ook de stank is onvergetelijk en in mijn geheugen opgeslagen!"

In Papua Nieuw-Guinea was De Vos getuige van de balts van Raggiana paradijsvogel: "Niet alleen het zien van de vogel, maar ook de bewegingen en geluiden maakten die paringsdans een belevenis." De vele foto's van De Vos zijn het bewijs van zijn bijzondere ervaringen met de natuur. Hij voelt zichzelf dan ook een beetje een paradijsvogel: "Als je tussen Noord- en Zuidpool zoveel bijzondere plaatsen hebt bezocht, dan kun je terugkijken op een rijkdom aan ervaringen."

Van zijn verlanglijst zijn inmiddels bijna alle wensen afgestreept, maar één heeft De Vos er in ieder geval nog op staan: het zien van reuzenlobelia's hoog in de bergen van Afrika. Of het er ooit nog van komt? "Och", zegt hij, "ons leven zal toch te kort zijn om alles te willen doen wat gedachten produceren."

[quote text_size="medium"]

"Bij een bezoek aan de zandduinen in Namibië, toen ik schuivend en glijdend van een zandduin naar beneden ging, zag in een flits iets interessants op de helling aan de overzijde"

[/quote]

Natuurkunst in fotografie | Paradijsvogels Magazine

Zuid Engeland, eb en vloed vormen strandfiguren.

Natuurkunst in fotografie | Paradijsvogels Magazine

Argentinië, Vuurland. Boven de boomgrens groeit dit mos op de berghelling.

De natuurkunstfoto's die De Vos maakt, vormen een bijzondere toevoeging aan zijn palet. Patronen, kleuren en beweging combineert hij tot interessante abstracte beelden die de fascinatie voor de natuur alleen maar groter maken. Het vraagt, naast het oog van de fotograaf, ook om het oog van de kunstenaar om in schijnbaar alledaagse fenomenen iets speciaals te zien.

Lees ook:  In dit digitale fotoarchief vind je meer dan 2 miljoen foto's van de geschiedenis van Europa

Terugkijkend op zijn hele oeuvre, vertelt hij dat één van zijn beelden in de loop der tijd steeds meer betekenis voor hem heeft gekregen. "Bij een bezoek aan de zandduinen in Namibië, toen ik schuivend en glijdend van een zandduin naar beneden ging, zag in een flits iets interessants op de helling aan de overzijde. Snel het statief opgezet. Camera met de juiste lens erop, en zo legde ik de herinnering aan dat moment vast. Het beeld is zakkend zand en toont een mooi evenwicht van zeer hoge zandduinen die door de wind vormgegeven worden met subtiele structuur en kleurverschillen."

Natuurkunst in fotografie | Paradijsvogels Magazine

Namibië, Sossusvlei. Zakkend zand, mijn favoriete beeld.

Voor De Vos is dit meer dan een natuurfoto, het wordt een kunstwerk van de natuur en voor hem symbool voor het evenwicht in de natuur, de mensheid en ons leven.

Bekijk zijn werk ook op www.machieldevos.nl en www.havelterzand.nl.

 

Natuurkunst in fotografie | Paradijsvogels Magazine

Namibië, Sossusvlei. Gebruik makend van het harde licht, leidt het spel van fraaie contrasten tot verrassende beelden.

Natuurkunst in fotografie | Paradijsvogels Magazine

Noorse Esdoorn, blad structuur.

Natuurkunst in fotografie | Paradijsvogels Magazine

Zuid Engeland, rotsen aan de kust.

Natuurkunst in fotografie | Paradijsvogels Magazine

Zuid Afrika, korstmossen op Kaap de Goede Hoop.

Alle beelden (c) Machiel de Vos

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Werkvakantie - wat is er mogelijk?

Alles wat je wilt weten over slow fashion

Tips voor effectief timemanagement voor iedere dagdromer

Hoe de zon ons leven beïnvloedt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down