Natuurkalender | De duurzame kerstboom

1094 VIEWS
Natuurkalender | De duurzame kerstboom

De kerstboom is een onmisbaar element in de feestelijke decembermaanden. Toch knaagt ergens een lichtelijke onrust: hoe duurzaam is het dat we ieder jaar weer zoveel bomen weghalen uit hun natuurlijke habitat? In de ‘Natuurkalender’ reflecteert Pieter Geluk maandelijks op wat natuur en mens bezighoudt. In december zoekt hij naar een acceptabele oplossing voor de vroegtijdig gekapte en gekruisigde boompjes. Het goede nieuws: er is een mooi en inspirerend alternatief!


Hoewel mijn kerstboom het dit jaar niet heeft gered in de tuin, ga ik weer op zoek naar een boom met kluit. Zo voel ik me wat minder medeplichtig aan al die vroegtijdig gekapte en gekruisigde boompjes. Bij het optuigen van de boom laat ik ook liever de piek in de doos, zodat ik de bovenste krans met knoppen niet beschadig. Is mijn boom tijdens de feestdagen niet beter op zijn plaats in de koude winternachten bij het licht van echte sterren?

“Het goede nieuws is dat we iedere dag weer kunnen kiezen voor producten uit eigen streek en uit de biologische landbouw die onze planeet wat minder tot last zijn”

Het in huis halen van een kerstboom maakt me pijnlijk bewust van de gevolgen die mijn koopgedrag heeft voor het milieu. Nu de klimaatverandering dagelijks nieuws is, ontkomen we als consument niet aan een schuldgevoel tijdens het kerstdiner en bij de cadeaus onder de kerstboom. Het goede nieuws is dat we iedere dag weer kunnen kiezen voor producten uit eigen streek en uit de biologische landbouw die onze planeet wat minder tot last zijn. Als wij mensen dan zoveel invloed op het klimaat hebben, dan kunnen we onze kennis en ervaring toch ook aanwenden om die opwarming van de aarde tegen te gaan.

“Dat brengt me op een duurzaam alternatief voor nostalgische kerstvierders zoals ik”

Dat brengt me op een duurzaam alternatief voor nostalgische kerstvierders zoals ik. Een groeiend aantal biologische kwekers biedt kerstbomen te huur aan en plant ze in januari na gebruik graag weer terug, statiegeld retour. Ik ben er uit, dit jaar adopteer ik een kerstboom: de aarde wordt er beter van en op die manier kan ik niet alleen de ballen en de slingers, maar ook de boom ieder jaar opnieuw gebruiken!

Lees ook:  Natuurkalender | Passie in maart

Als bioloog is Pieter Geluk een natuurliefhebber in hart en nieren. Met fascinatie kijkt hij naar de natuur, keer op keer tot de conclusie komend dat mensen meer verbonden zijn met de planten en dieren om ons heen dan we denken. Vanuit deze verrassende invalshoek reflecteert Pieter maandelijks op de processen die de natuur – en de mens – bezighouden. Van de vakantietijd in augustus tot de vastentijd in maart: u leest het in de Natuurkalender!


Dit was de laatste natuurkalender: voor Pieter Geluk is het jaar rond! Wilt u de andere kalenders nog eens teruglezen? Hier vindt u de hele reeks.


Beeld: Foolfillment via Flickr.com

MEER INSPIRATIE

De mooiste fietsroutes in de Veluwe
De vogels in je tuin voeren
Natuurparadijs de Azoren
Het belang van kantoorplanten