Deze natuurdocumentaires over Nederland tonen je ons land op unieke wijze

342 VIEWS
Deze natuurdocumentaires over Nederland tonen je ons land op unieke wijze

De beroemde Planet Earth documentaires van David Atterborough zijn onverminderd populair en de afleveringen van Our Planet werden op Netflix massaal gebinged. Hoe zit dat met natuurdocumentaires over Nederland? Ook daarin is heel wat keuze!

De Nieuwe Wildernis: pionier onder de natuurdocumentaires over Nederland

Is er in Nederland wel wildernis? Die vraag moeten heel wat mensen zich hebben gesteld tijdens de aankondiging van ‘De Nieuwe Wildernis’ in 2013. Maar aan de titel bleek niets gelogen. Voor deze documentaire is twee jaar lang de natuur in de Oostvaardersplassen gedetaileerd vastgelegd. En hoewel dit stukje natuur niet veel meer dan veertig jaar oud is, leverde dat spectaculaire beelden op die inderdaad een ongerepte kant van ons land tonen. De Nieuwe Wildernis liet een diepe indruk achter en werd een inspiratiebron voor vele andere natuurdocumentaires over Nederland. Een groot deel van de film geloof je bijna niet dat je naar beelden uit Nederland zit te kijken.

Holland: Natuur in de Delta

Dankzij De Nieuwe Wildernis kwamen natuurdocumentaires over Nederland plotseling volop in de aandacht. In 2015 kwam er een vervolg met de titel Holland: Natuur in de Delta. In deze documentaire wordt niet één gebied uitgelicht maar staat het hele land centraal met als thema de rivieren en deltawerken. Je wordt als kijker door een vijftal dieren meegenomen naar de diverse gebieden. Polders en andere waterrijke gebieden worden zo onder de loep genomen met naast flora en fauna ook plek voor historische context.

Lees ook:  Standvastige eiken op een verlaten eiland

Het WAD

Nog een bijzonder natuurgebied in Nederland is te vinden op de Wadden. De documentaire ‘Het WAD’ bestaat uit vier afleveringen waarin je door de ogen van de zeehond het leven op de Wadden ervaart. De reeks natuurdocumentaires over Nederland is in de eerste helft van 2020 uitgezonden op tv en is nog steeds online terug te kijken.

Wild

Een heel ander stukje Nederlandse wildernis is te vinden op de Veluwe. In deze natuurdocumentaire uit 2018, spelen drie dieren uit het nationale park de hoofdrol. In zo’n anderhalf uur beleef je de schoonheid en wreedheid van de natuur zoals het edelhert, de vos en het wild zwijn deze in hun leefgebied ervaren. De voice-over van de film is ingesproken door André van Duin.

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

4 seizoenen in 40 seconden
Filmmaker reist 32.000 kilometer om 3 minuten schitterend onweer vast te leggen
Duizenden spreeuwen dansen boven een Nederlands veld
Video | Zo ziet het eruit als 30 kolibries tegelijkertijd een bad nemen