Tijd voor ruimte: de mooiste plekken in Breda om te bezinnen

1864 VIEWS
Tijd voor ruimte: de mooiste plekken in Breda om te bezinnen

Breda, stad die bruist. Waar het op de terrassenzee in de binnenstad op elk moment van het jaar vol zit en waar gezelligheid en bourgondisch genieten deel uitmaken van het DNA. Maar wie Breda eens beter bekijkt, ziet behalve de drukte ook oases van rust en ruimte. Van parken en verstopte binnentuinen tot bossen en heide in de directe omgeving. Tijdens je stadswandeling een rustmomentje pakken? Of een uitstapje maken van de stad naar de natuur? Daarvoor zetten we de mooiste plekken in Breda voor je op een rijtje.

Park Valkenberg

Eerlijk is eerlijk, hét stadspark van Breda is niet altijd even rustig. Kom op een mooie weekenddag of tijdens een van de vele zomerse evenementen en het park puilt uit van de Bredanaars. Maar met de ligging tussen het station en de binnenstad, grenzend aan het mooie kasteel van Breda, is dit ruime park altijd een wandeling waard voor een flinke dosis groen. Neem een picknickje mee, wandel over de rode brug, langs de fonteinen en zoek een fijn plekje uit.

De mooiste onontdekte plekken in Breda: De Willem Merkxtuin

Een van de mooiste plekken in Breda, waarvan zelfs veel inwoners het bestaan niet afweten, is de Willem Merkxtuin. Je wandelt er zo naartoe vanuit het park. Deze goed verborgen tuin grenst aan de Catharinastraat, de Sint Annastraat en Veemarktstraat en is toegankelijk via drie poorten. De tuin is vrij toegankelijk voor bezoek tussen 8:00 en 16:00 uur, of in het weekend tussen 11:00 en 17:00 uur en je wordt hier verzocht stil te zijn. Een leuk feitje: in de tuin vind je maar liefst 14 kunstvoorwerpen. Even speuren dus!

Het Begijnhof

Waar het ook echt altijd rustig is, is het Begijnhof, gelegen op steenworp afstand van Park Valkenberg. Hier wonen al sinds de 13e eeuw begijnen, of alleenstaande vrouwen. Het hofje is vrij toegankelijk maar er wordt wel verzocht stil te zijn. Maak zeker van deze gelegenheid gebruik en wandel langs de historische pandjes, tuinen en het kapelletje. En echte oase in de binnenstad! Bezoek hier hun website.

View this post on Instagram

Begijnhof Breda #Breda #begijnhof #4mei #binnenstad #stilte

A post shared by Linda (@lindaheimans) on

Strijbeekse Heide

Nog zo’n mooi stukje groen in Breda vind je ten zuiden van de stad, richting de grens met België. De Strijbeekse Heide is vooral in augustus een van de mooiste plekken in Breda. De heide kleurt dan volledig paars, wat prachtige foto’s oplevert. Op sommige plekken doet het open landschap je bijna denken aan Afrikaanse vlaktes, vooral tijdens zonsondergang!

Het Mastbos

Deze plek is een echt begrip in Breda. Binnen een paar minuten sta je met je fiets vanuit de binnenstad midden in het Mastbos; een van de mooiste plekken in Breda. Er zijn talloze wandelroutes in het Mastbos uitgestippeld, waarvan het Vlonderpad absoluut een van de grootste aanraders is. Zie in de dronebeelden hieronder waarom:

Het Liesbos

Nog eentje om mee af te sluiten: ten westen van de stad vind je het grootste zomereikenbos van Nederland, het Liesbos. Het gebied is gelegen tussen Breda en Etten-Leur en telt talloze wandel- en fietsroutes. Start bijvoorbeeld bij restaurant Boswachter Liesbosch en duik dan diep de bossen in. Ben je hier in het voorjaar? Dan ligt er in het bos een tapijt van de witte bosanemoon, een plaatje om te zien!

Lees ook:  Nationaal Park Hoge Kempen: het enige nationale park van België (en een bezoek waard!)

MEER INSPIRATIE

De top 5 mooiste wandelroutes van Drenthe
Wandelen door het prachtige Zuid-Limburg
Het Pelgrimspad: de Camino de Santiago in Nederland
Stiltewandelingen met een bijzonder tintje