Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen: tips voor een bezoek aan ‘De Brabantse Sahara’

19 oktober 2020
564
Drunense Duinen

Tussen Tilburg en Den Bosch ligt het grootste stuifzandgebied van West-Europa. Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen beslaat 3400 hectare aan bos, heide en vooral heel veel zand. Een gebied dat zich perfect leent voor een struintocht door de natuur.

Je waant je ver van huis in Nationaal Park Loonse en Drunense duinen. De wind creëert hier een constant veranderend landschap van zandduinen dat het park ook wel de bijnaam ‘Brabantse Sahara’ heeft opgeleverd. In het nationaal park wisselen naaldbossen, heide en stuifzandgebied elkaar af. Het gebied wordt ook bewoond door talloze dieren, waaronder een aantal heel bijzondere zoals de nachtzwaluw, de groene zandloopkever (een van de snelste dieren ter wereld!) en veel dassen. Ook buizers, vleermuizen en hagedissen kunnen hier worden gespot.

Drunense Duinen

Ze laten zich niet gauw zien, maar dassen zijn te spotten in het park. © Yvonne Huijbens / Pixabay

Routes in de Loonse en Drunense Duinen

Door het nationaal park lopen diverse wandel- en fietsroutes, waaronder ook mountainbikeroutes. De wandelroutes variëren van 1km en rolstoel toegankelijk, tot pittige tochten waarbij je veel door het zand ploegt. Op de website van Natuurmonumenten staan deze routes op een rijtje maar er zijn er nog veel meer. Ook via NS-wandelingen, zoals die van station Vught naar Drunen, kan je de Loonse en Drunense Duinen goed te voet verkennen. Een aanrader is ook de fietsroute van 43 kilometer die uitgestippeld is vanuit restaurant de Rustende Jager en je niet alleen de afwisselende landschappen laat zien, maar ook meeneemt langs de smaakmakers van het gebied zoals boeren, winkeliers en horecaondernemers.

Lees ook:  De natuur van dichtbij, mooie kanten van de zee

Drunense Duinen

© Frank Geraerdts / Flickr

Drunense Duinen

Drunense Duinen © ReneH12 / Pixabay

Vrij struinen door de duinen

Wat dit park echter zo bijzonder maakt is dat je er ook vrij rond mag struinen, iets wat in Nederland niet vaak het geval is. Het geldt niet voor het hele gebied maar beperkt zich tot de duinen. Er lopen hier geen wandel- of fietspaden; je bepaalt zelf je route. Zit het weer een beetje mee, trek dan je schoenen uit en loop blootsvoets door het zand! Natuurmonumenten organiseert ook regelmatig activiteiten in de Loonse en Drunense Duinen, zoals struintochten met een gids.

Startpunten voor een bezoek aan de Loonse en Drunense Duinen

Kom je naar de Loonse en Drunense Duinen voor de zandvlaktes, start dan bij Bosch en Duin in het zuiden van het nationaal park. Vanaf dat punt wandel je zo de duinen in met ook nog een uitzichtpunt waarvandaan je op zo’n 15 meter hoogte de zandvlakte kunt overzien. Ook De Rustende Jager is een goed vertrekpunt waar je met de auto kunt komen. Hier starten diverse wandel-, fiets en MTB routes. Naast zandstuifgebied staat het park ook bekend om de heide, die natuurlijk op haar mooist is in de bloeitijd. Wie speciaal daarvoor komt, kan het beste naar De Roestelberg in het noorden van het park rijden; vanaf hier loop je zo de heide op.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De rol van orakels in de Griekse mythologie: Voorspellingen en raadplegingen

Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down