Nationaal Park Hoge Kempen: het enige nationale park van België (en een bezoek waard!)

414 VIEWS
Nationaal Park Hoge Kempen: het enige nationale park van België (en een bezoek waard!)

De Hoge Kempen is het enige officiële nationale park van België met ruim 12000 hectare aan bossen, heide, water en stuifduinen. Wandel- en fietspaden tonen je de mooiste delen van dit gebied in Vlaams Limburg.

In Nederland zijn we gezegend met 21 nationale parken maar in België ligt dat anders. Hier vind je een aantal natuurparken (Parcs Naturels) en talloze natuurreservaten, maar de status van nationale parken zoals wij die in Nederland kennen, zijn schaars. Opvallend is bijvoorbeeld Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide. Dit natuurgebied, dat zowel op Nederlands als Vlaams grondgebied ligt, heeft in Nederland wel de status van nationaal park, maar in België niet. Er is wel de ambitie uitgesproken om de komende jaren vier nieuwe nationale parken in Vlaanderen op te richten.

Nationaal Park Hoge Kempen

Hoge Kempen is daarmee vooralsnog uniek in België. Het park werd geopend in 2006 en omvat een gigantisch gebied in de Kempen, gelegen in de Vlaamse provincie Limburg. Opvallend aan het nationale park is dat het relatief hoog gelegen is: met een hoogte tussen de 50 en 100 meter is het park het hoogstgelegen gebied in de regio. In het oosten is er met dank aan de Maas juist een diepe vallei te vinden, tot wel 60 meter diepte. Al met al kent de natuur hier dus veel reliëf, wat het ook een erg interessant gebied maakt om te wandelen en fietsen.

Lees ook:  Verwelkom nieuwe gasten in je bijenhotel
Hoge Kempen
Een overzichtskaart van Nationaal Park Hoge Kempen © nationaalparkhogekempen.be

Wandelen en fietsen in de Hoge Kempen

Als wandelaar kan je gebruikmaken van ruim 220 kilometer aan wandelpaden, verdeeld over 51 rondwandelingen. Deze variëren van 3 tot 14 kilometer. Ook fietspaden vind je in het gehele gebied. Kom je met je mountainbike? Dan heb je keuze uit tien bewegwijzerde routes tussen de 16 tot 80 km lang. De Hoge Kempen is een zeer verspreid gebied, je doet er daarom goed aan om te starten bij een toegangspoort die aansluit op het soort gebied of de wandel- of fietsroute van je voorkeur. In totaal zijn er negen van deze poorten waar je je bezoek aan de Hoge Kempen kunt starten.

Tip: wil je een meerdaags bezoek brengen aan het nationale park? Check dan de Nationaal Park Logies. Deze accommodaties zijn allemaal gelegen in de nabijheid van het park en de gastheren- en vrouwen kunnen je voorzien van informatie voor je bezoek aan de Hoge Kempen.

Hoge Kempen
Connecterra, gelegen bij Maasmechelen, is de hoofdtoegangspoort © idwphoto/Flickr

Op pad met een ranger

De Hoge Kempen kent een rijke flora en fauna. Om hier tijdens je bezoek meer over te weten te komen en de grootste kans te hebben om dieren te spotten, kan je met een ranger op pad. Deze local kan je tijdens een wandeling van alles vertellen over het leven in het park. Elke 1e en 3e zondag kan je tegen een kleine vergoeding vanuit één van de toegangspoorten mee met een ranger. Momenteel zijn deze excursies stilgezet, maar houd de kalender in de gaten voor nieuwe data.

Lees ook:  18 vruchten en groenten die niet alleen lekker zijn, maar ook prachtig bloeien!

Benieuwd wat voor landschappen Nationaal Park de Hoge Kempen te bieden heeft? Neem vast een kijkje:

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Romantisch overnachten in deze bijzondere cabins in de Ardennen
Op zoek naar een citytrip in België? Deze steden zullen je verrassen!
Durbuy – 12 bewonderenswaardige locaties
Storm op zee: deze foto’s documenteren de woeste Engelse kustlijn