Nassausteden: een koninklijke kennismaking met Leeuwarden en Breda

86 VIEWS
Nassausteden: een koninklijke kennismaking met Leeuwarden en Breda

De familie van Oranje-Nassau heeft in heel Nederland hun sporen achtergelaten. Paleizen, praalgraven en historische monumenten tonen vandaag de dag een stukje koninklijke geschiedenis in de Nederlandse steden. Toch zijn er maar twee steden de zichzelf onder de Nassausteden mogen rekenen: Leeuwarden en Breda.

Nassausteden of Oranjesteden?

Hoewel er maar twee officiële Nassausteden zijn, bestaan er meer plaatsen die onder de Oranjesteden vallen. Bovendien zijn er nog meer steden die die naam wel gebruiken maar niet officieel erkend worden. De steden hebben met elkaar gemeen dat ze historisch onlosmakelijk zijn verbonden met de familie van Oranje-Nassau. In 1963 ontstond uit een vriendschapsverdrag de Unie van Oranjesteden. Hieronder vallen in Nederland de steden Buren, Breda en Steenbergen. Daarnaast wordt de titel gebruikt door andere steden waar veel koninklijke geschiedenis te vinden is, zoals Dordrecht, Willemstad en Veere. In het geval van Leeuwarden en Breda zijn het de Nassaus die de steden ooit tot belangrijke plaatsen maakten.

Nassaustad Leeuwarden

De familie Nassau-Dietz is verantwoordelijk voor Leeuwarden als Nassaustad. De stadhouders woonden hier van 1584 tot 1747, toen ze vertrokken naar Den Haag. De voetsporen van de familie zijn nog volop zichtbaar in monumenten. Zoals als de koninklijke grafkelders en het Stadhouderlijk hof, waarin nu een Fletcher hotel is gevestigd. Opvallend zijn ook de stijlvolle tuinen in de stad, waaronder de Prinsentuin. Op deze plek werd in 1648 een lusthof aangelegd in opdracht van prins Willem Frederik van Nassau.

Nassausteden
Kasteel Bouvigne, gelegen nabij het Mastbos in Breda © Robin Trochsler/Unsplash

Nassaustad Breda

Breda is de grootste Nassaustad.  De koninklijke familie gaf hier tussen 1406 en 1566 de aanzet waardoor Breda uitgroeide tot een welvarende stad. De historische binnenstad wordt nog altijd gekenmerkt door bouwwerken die herinneren aan die geschiedenis. Allereerst het Kasteel van Breda, waar de Nassaus resideerden. Tegenwoordig zit de Koninklijke Militaire Academie in het kasteel gevestigd. Een ander belangrijk monument is de Grote Kerk. Hier ligt de eerste Prins van Oranje begraven, evenals negen leden van de Nassau familie. Ook Kasteel Bouvigne, het Begijnhof, de hofhuizen en stadspark ’t Valkenberg hebben een nauwe band met de Nassaus. Jaarlijks wordt er in Breda een Nassaudag georganiseerd met een speciaal programma over de plekken in de stad die verbonden zijn met de koninklijke familie.

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

Lees ook:  De meest spannende en ontspannende waterparken in Nederland

MEER INSPIRATIE

Ontdek de witte stranden, ongerepte natuur en prachtige baaien van Lombok
Op vakantie naar de Duitse Wadden: de Oost-Friese waddeneilanden
Ontdek de prachtige omgeving van de Amalfikust
Een indrukwekkend bezoek aan Niagara Falls