Nassausteden: een koninklijke kennismaking met Leeuwarden en Breda

21 oktober 2020
287
Nassausteden

De familie van Oranje-Nassau heeft in heel Nederland hun sporen achtergelaten. Paleizen, praalgraven en historische monumenten tonen vandaag de dag een stukje koninklijke geschiedenis in de Nederlandse steden. Toch zijn er maar twee steden de zichzelf onder de Nassausteden mogen rekenen: Leeuwarden en Breda.

Nassausteden of Oranjesteden?

Hoewel er maar twee officiële Nassausteden zijn, bestaan er meer plaatsen die onder de Oranjesteden vallen. Bovendien zijn er nog meer steden die die naam wel gebruiken maar niet officieel erkend worden. De steden hebben met elkaar gemeen dat ze historisch onlosmakelijk zijn verbonden met de familie van Oranje-Nassau. In 1963 ontstond uit een vriendschapsverdrag de Unie van Oranjesteden. Hieronder vallen in Nederland de steden Buren, Breda en Steenbergen. Daarnaast wordt de titel gebruikt door andere steden waar veel koninklijke geschiedenis te vinden is, zoals Dordrecht, Willemstad en Veere. In het geval van Leeuwarden en Breda zijn het de Nassaus die de steden ooit tot belangrijke plaatsen maakten.

https://www.instagram.com/p/B5Da0acph35/?igshid=4hk5josjii32

Nassaustad Leeuwarden

De familie Nassau-Dietz is verantwoordelijk voor Leeuwarden als Nassaustad. De stadhouders woonden hier van 1584 tot 1747, toen ze vertrokken naar Den Haag. De voetsporen van de familie zijn nog volop zichtbaar in monumenten. Zoals als de koninklijke grafkelders en het Stadhouderlijk hof, waarin nu een Fletcher hotel is gevestigd. Opvallend zijn ook de stijlvolle tuinen in de stad, waaronder de Prinsentuin. Op deze plek werd in 1648 een lusthof aangelegd in opdracht van prins Willem Frederik van Nassau.

Nassausteden

Kasteel Bouvigne, gelegen nabij het Mastbos in Breda © Robin Trochsler/Unsplash

Nassaustad Breda

Breda is de grootste Nassaustad.  De koninklijke familie gaf hier tussen 1406 en 1566 de aanzet waardoor Breda uitgroeide tot een welvarende stad. De historische binnenstad wordt nog altijd gekenmerkt door bouwwerken die herinneren aan die geschiedenis. Allereerst het Kasteel van Breda, waar de Nassaus resideerden. Tegenwoordig zit de Koninklijke Militaire Academie in het kasteel gevestigd. Een ander belangrijk monument is de Grote Kerk. Hier ligt de eerste Prins van Oranje begraven, evenals negen leden van de Nassau familie. Ook Kasteel Bouvigne, het Begijnhof, de hofhuizen en stadspark ’t Valkenberg hebben een nauwe band met de Nassaus. Jaarlijks wordt er in Breda een Nassaudag georganiseerd met een speciaal programma over de plekken in de stad die verbonden zijn met de koninklijke familie.

Lees ook:  Tips voor zomers dagje Amersfoort

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings