Narcisme: iedereen heeft er een beetje last van

690 VIEWS
Narcisme: iedereen heeft er een beetje last van

Nee een narcis heeft niets te maken met narcisme. Wanneer je een narcis ziet, weet je dat het weer bijna lente is. Met de loftrompetten kondigt deze vrolijke noot op een leuke manier het nieuwe seizoen aan. Heel gezellig en leuk allemaal. Narcisme houdt in dat je een obsessie hebt met je uiterlijk, persoonlijkheid en ambitie. Daarbij heb je last van egoïsme en wil je graag dominant zijn. Je vindt jezelf de belangrijkste in de groep en vindt dat je recht hebt op een speciale behandeling. Ken je iemand met deze eigenschappen? Maak je maar geen zorgen, iedereen heeft wel iets narcistisch. Wel kun je in extreme gevallen spreken van een persoonlijkheidsstoornis.

Misschien vraag je jezelf af, waar komt de naam narcisme eigenlijk vandaan? Narcisme komt van een figuur uit de Griekse mythologie, genaamd Narcissus. Dit was een knappe jongeman, die nogal hoogmoedig was en waar niemand geschikt voor was. Hierdoor wou hij zich niet aan een partner binden. Best zielig eigenlijk.

Arrogantie is iets eigen aan een narcist, ook hebben ze een tekort aan empathie en zijn ze jaloers. Als je dit allemaal bij elkaar hebt, dan valt het niet te voorkomen dat je anderen om je persoonlijke doeleinden zal gaan misbruiken

Hoe herken je narcisme?

Nu vraag je jezelf waarschijnlijk af of je een narcist kent. Misschien is het je baas voor wie je werkt. Want vergis je niet het zijn vaak zeer intelligente mensen. Of is het je (ex-) partner? Of nog erger, je geliefde?

Dit zijn een aantal punten die een narcist heeft:

  • Ze komen zelfverzekerd over en stralen dat zeker uit
  • Een charismatisch karakter
  • Ze stralen zelfvertrouwen uit
  • Hij of zij zal charmant en warm overkomen
  • Toont veel interesse in jou (dat denk je tenminste)
  • Arrogant en manipulatief

Als we deze punten allemaal lezen, dan is het lastig te bepalen hoe je een narcist zal herkennen. Dit komt omdat je niet weet wat die persoon zijn intentie is. Vandaar dat het ook belangrijk is naar het volgende te kijken. Vindt deze persoon zichzelf geweldig en compleet. Kan hij daarnaast niet tegen kritiek? En zal hij er alles aan doen om zijn doel te bereiken. Ongeacht hoe dit zal overkomen bij de anderen? Dit in combinatie met de bovengenoemde punten, spreken we van een narcist.

Lees ook:  Verkeerde bh maat

Vaak scoren ze ook goed op de liefde, wel is dit vaak van korte duur. Omdat hun partner op een gegeven moment de andere kant van de munt zal zien. Ze hebben namelijk weinig tot geen emotionele verbinding tijdens hun relatie. Kan je partner zich niet hechten aan intimiteit? Wil je bijvoorbeeld een diepgaand gesprek voeren, maar is dit niet mogelijk? Of is het niet mogelijk om je relatie meer diepgang te geven? Dan kan het zomaar zijn dat je te maken hebt met een narcist.

Weetje: Een narcist vindt zichzelf het knapst. Uit een overzichtsstudie van twee psychologen van de Washington University (VS, 2009), blijkt dat narcisten gemiddeld iets aantrekkelijker zijn dan niet-narcistische mensen. De kans is dus groter dat een narcist  daadwerkelijk de knapste is. Daarnaast verzorgen narcisten zich beter. Ze kleding zich veel stijlvoller dan anderen, dit maakt ze ook aantrekkelijker.

Een leider heeft vaak een beetje narcisme

Als narcist zal je een fantastische carrière tegemoet gaan waarschijnlijk. Narcisten zijn charmant, sociaal, charismatisch, dominant en stralen zelfvertrouwen uit. Dit zijn ook eigenschappen van een goede leider. Dit betekent natuurlijk niet dat elke leider een narcist is. Een leider zal vaak ook sterk en dominant overkomen, typisch voor een narcist. Eigenlijk heeft een goede leider dus een beetje narcisme nodig, maar niet te veel. Dat wordt op een gegeven moment gevaarlijk namelijk.

Hoe ga je om met narcisme?

Als je een narcist in je persoonlijke kring hebt gevonden, dan vraag je jezelf af hoe je hiermee omgaat. Laten we beginnen met dat je een narcist niet moet proberen te veranderen. Dit heeft geen zin namelijk. Een narcist dient eerst zelf het probleem in te zien. Anders zal hij zich altijd verdedigen en is hem proberen te veranderen een onbegonnen zaak. De zaak zal ook niet veranderen als je dit in een groep zal doen. Sterker nog, hij zal je misschien harder aanpakken. Het belangrijkste wat ik als tip mee kan geven, is dat je moet kijken naar de positieve kanten die deze persoon heeft. Dit weeg je dan wel af met hoeveel deze persoon jouw schade toebrengt of kan brengen. Je wilt natuurlijk niet dat deze persoon jou gaat pijn doen. Denk bijvoorbeeld aan alle mogelijke opties en zorg dat dit niet mogelijk voor hem is. Op deze manier kan je een oplossing vinden om met een persoon waar je van houdt om te blijven gaan. Bij extremere gevallen kan het wel betekenen dat je het contact moet verminderen of zelfs helemaal verbreken.

Lees ook:  Mode trends 2021

Doe de test!

Wil jij graag testen of je een narcist bent, of narcistische trekjes hebt? Dit kan je doen door het maken van een test. Op het internet kun je heel veel testen vinden waarmee je dit kunt onderzoeken. Je zult een aantal vragen krijgen waar mensen punten op scoren. Als je hoger scoort dan ben je dus narcistischer dan gemiddeld. Een klein beetje narcisme is niet erg, zolang het maar niet in een extreme vorm komt.
Doe de test hier

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Is prestatiedruk iets van tegenwoordig?
Slaaptips: Tips voor een betere nachtrust
Krijg grip op je faalangst
Moeite met concentreren? Muziek zou wel eens de oplossing kunnen zijn