Het geheim achter de mysterieuze miniatuurdeurtjes van Ann Arbor

2129 VIEWS
Het geheim achter de mysterieuze miniatuurdeurtjes van Ann Arbor

Als bezoeker van de Amerikaanse stad Ann Arbor in Michigan kijk je zo over deze miniatuurdeurtjes heen. Kleine, schattige, poppenhuisachtige exemplaren van ongeveer 15 cm hoog die je heel nieuwsgierig maken naar wat erachter zit. In het Engels worden ze fairy doors (feeëndeurtjes) genoemd. De eerste werd ontdekt in 2005 aan de buitenkant van Sweetwaters Coffee and Tea. Daarna zijn er meer tevoorschijn gekomen, maar waar komen ze toch vandaan? 

De meest gebruikte verklaring is dat ze het werk zijn van Jonathan B. Wright, vader, kinderboekenschrijver en gediplomeerd ‘feeënkenner’. Volgens hem zag hij het eerste deurtje in zijn eigen huis in de jaren 90 toen hij zijn huis ging verbouwen. Dit deurtje leidde weer naar een ander deurtje dat altijd gesloten was. Tijdens de verbouwing kwamen er steeds meer miniatuurdeurtjes tevoorschijn.

Nu kun je ze overal vinden, van concertzalen en meubelzaken tot cadeauwinkels en kunstgalerieën. Behalve dat ze zo klein zijn, zijn ze bijna niet van echt te onderscheiden. De meeste bekende is die in de cadeauwinkel The Peaceable Kingdom. Je kunt door het glas van het deurtje kijken en als je de winkel binnen gaat, zie je nog meer.

Op verschillende plekken wordt een gastenboek bijgehouden. Bezoekers schrijven of tekenen er iets in, wat als inspiratie diende voor het kinderboek van Jonathan Who’s Behind the Fairy Doors? Bekijk hieronder de foto’s van een selectie van de miniatuurdeurtjes, de verrassing van deze stad.

Lees ook:  Schilderijen voor mieren

Miniatuurdeurtjes

Miniatuurdeurtjes

Miniatuurdeurtjes

Miniatuurdeurtjes

Miniatuurdeurtjes

Miniatuurdeurtjes

Miniatuurdeurtjes

Miniatuurdeurtjes

Miniatuurdeurtjes

 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Deze beeldige miniatuurtekeningen zijn niet groter dan een muntje
De bijzondere postzegels van Bhutan zijn kleine kunstwerken
Bijzondere glaskunst zo klein als je duim
Deze kunstenaar brengt jeugdherinneringen tot leven in levensechte miniaturen