Het geheim achter de mysterieuze miniatuurdeurtjes van Ann Arbor

20 februari 2017
134
Miniatuurdeurtjes

Als bezoeker van de Amerikaanse stad Ann Arbor in Michigan kijk je zo over deze miniatuurdeurtjes heen. Kleine, schattige, poppenhuisachtige exemplaren van ongeveer 15 cm hoog die je heel nieuwsgierig maken naar wat erachter zit. In het Engels worden ze fairy doors (feeëndeurtjes) genoemd. De eerste werd ontdekt in 2005 aan de buitenkant van Sweetwaters Coffee and Tea. Daarna zijn er meer tevoorschijn gekomen, maar waar komen ze toch vandaan? 

De meest gebruikte verklaring is dat ze het werk zijn van Jonathan B. Wright, vader, kinderboekenschrijver en gediplomeerd 'feeënkenner'. Volgens hem zag hij het eerste deurtje in zijn eigen huis in de jaren 90 toen hij zijn huis ging verbouwen. Dit deurtje leidde weer naar een ander deurtje dat altijd gesloten was. Tijdens de verbouwing kwamen er steeds meer miniatuurdeurtjes tevoorschijn.

Nu kun je ze overal vinden, van concertzalen en meubelzaken tot cadeauwinkels en kunstgalerieën. Behalve dat ze zo klein zijn, zijn ze bijna niet van echt te onderscheiden. De meeste bekende is die in de cadeauwinkel The Peaceable Kingdom. Je kunt door het glas van het deurtje kijken en als je de winkel binnen gaat, zie je nog meer.

Op verschillende plekken wordt een gastenboek bijgehouden. Bezoekers schrijven of tekenen er iets in, wat als inspiratie diende voor het kinderboek van Jonathan Who’s Behind the Fairy Doors? Bekijk hieronder de foto's van een selectie van de miniatuurdeurtjes, de verrassing van deze stad.

Miniatuurdeurtjes

Miniatuurdeurtjes

Miniatuurdeurtjes

Miniatuurdeurtjes

Miniatuurdeurtjes

Miniatuurdeurtjes

Miniatuurdeurtjes

Miniatuurdeurtjes

Miniatuurdeurtjes

 

Lees ook:  De leukste Airbnb’s van Amsterdam

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Het sterrenbeeld Leeuw: eigenschappen en karakter

Chakra kleuren: ontdek de verbanden en betekenissen

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Palo Santo: de magische krachten van dit heilige hout

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings