Het ritselende geluid van een collega die wat te snoepen pakt, een plots luid lachende collega of een bellende manager in de gang: stuk voor stuk ergernissen die veel mensen uit hun concentratie houden. Met name mensen die in een kantoortuin werken zullen het herkennen. Het is maar moeilijk om je concentratie vast te houden en in je workflow te blijven. Heb jij ook moeite met concentreren? Dan zou muziek wel eens de oplossing kunnen zijn. Er zitten hier wel een aantal voorwaarden aan. Niet iedere muzieksoort helpt je namelijk in je concentratie.
Waarom kan muziek helpen bij concentreren?
Veel tieners luisteren naar muziek tijdens het maken van hun huiswerk en steeds vaker zie je een collega zitten met een koptelefoon op achter de computer. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van het luisteren naar muziek. Muziek verbetert de concentratie blijkt uit onderzoek. Door het luisteren naar muziek tijdens je werk, heb je minder last van geluiden op de achtergrond. Een luid bellende collega bijvoorbeeld of discussiërende collega’s vlak naast je bureau. Muziek stimuleert de aanmaak van noradrenaline en serotonine in de hersenschors. Het heeft bewezen positieve effecten op je en is ook het beste medicijn tegen stress. Maar niet iedereen is gebaat bij het luisteren van muziek. En welke muziek het beste helpt kan ook van persoon tot persoon verschillen. Wetenschappers hebben onderzocht welke mensen het meeste baat hebben bij muziek. Er werden twee groepen gevormd: mensen die snel verveeld zijn en zich graag extern laten stimuleren, en mensen die liever met rust gelaten worden. Mensen die zich niet snel vervelen, presteren het beste met wat drukkere muziek op een rustig geluidsniveau. Het rustige geluidsniveau en de wat drukkere muziek geven net voldoende afleiding om te voorkomen dat je gedachten afdwalen. Mensen die juist snel verveeld zijn kunnen beter naar rustige muziek luisteren of zelfs helemaal geen muziek. Voor hen kan het als te afleidend beschouwd worden.
Welke muziek helpt het beste?
We hebben het zojuist al even gehad over drukke muziek en rustige muziek. Maar welke muziek valt hier eigenlijk onder? We hebben drie categorieën voor je gemaakt van situaties waar je vaak geconcentreerd voor moet zijn, namelijk studeren, mindfulness en op de werkvloer.
Studeren
Heb je een belangrijk tentamen waar je voor moet studeren? Ook dan kan muziek helpen. Om te studeren kan je het beste klassieke muziek luisteren. En dan met name Mozart. Het klinkt misschien wat vreemd, maar het is bewezen dat Mozart je mentale prestaties verbetert. Houd je echt niet van klassieke muziek? Kies dan voor andere instrumentale muziek zoals filmmuziek. Wat je vooral niet moet opzetten is de radio. Reclame en druk pratende DJ’s zijn juist afleidend en halen je uit je concentratie.
Mindfulness
Voor mindfulness kan je het beste rustgevende muziek opzetten. Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar het werkt echt het beste. Luister naar natuurgeluiden als een kabbelend beekje of een zacht briesje door de bladeren. Zet geen muziek met songteksten op, maar luister uitsluitend naar rustige instrumentale muziek. Muziek met violen, piano en panfluit doen het altijd goed.
Op de werkvloer
Op de werkvloer ligt het aan het soort werk dat je doet. Bij veel denkwerk en/of schrijfwerk kan je beter naar instrumentale muziek luisteren. Dus muziek zonder songteksten, want deze kunnen afleiden. Ben je bijvoorbeeld ontwerper, dan kan je wel naar muziek met teksten luisteren. Voor de meeste mensen werkt muziek op de werkvloer ook het beste als er steeds dezelfde handeling gedaan moet worden. Ook is het beter om te luisteren naar muziek die je al kent. Nieuwe muziek luister je beter naar en dat is juist minder goed voor de concentratie. Dus zet gerust je favoriete muziek op je airpod, stop hem in een leuk airpods hoesje en geniet tijdens je werk van je favoriete muziek terwijl je concentratie en productiviteit er ook nog eens op vooruit gaat.
Leuke weetjes
We hebben ook nog een aantal leuke weetjes voor je over concentratie en muziek. Uit onderzoek is gebleken dat Barokmuziek de productiviteit het meest verhoogd. Dus goed om eens te proberen! Elektronische achtergrond muziek zou ook goed werken, dus is klassieke barokmuziek echt niet jouw ding, dan raden we je aan eens elektronische muziek te proberen. Monotone geluiden houden je over het algemeen niet uit je concentratie. Totdat het geluid ineens stopt of onderbroken wordt door een ander hard geluid. Denk maar eens aan een ratelende koelkast. Waarschijnlijk hoor je hem niet eens meer na een tijdje, totdat de koelkast ineens stop met ratelen. Grote kans dat je concentratie ook meteen weg is, ondanks de heerlijke stilte. Monotone geluiden kunnen je zelfs helpen om te concentreren. Dus die ratelende koelkast is zo gek nog niet, ook al denk je in het begin dat je er wel degelijk gek van zult worden. Je hebt zelfs websites zoals Coffitivity en Soundrown die deze geluiden nabootsen. Speel bijvoorbeeld het geluid van een koffiebar af op de achtergrond en je concentratie is weer terug. Als je graag muziek luistert tijdens het werken, is er ook nog onderzocht dat je het beste kunt luisteren naar muziek met rond de 60 tot 70 bpm (beats per minute). Dit is het gemiddelde tempo van je hartslag bij zittend werk. En als laatste hebben we nog één leuk weetje voor je: wist je dat ontwerpers van games zich bijzonder goed kunnen concentreren bij de soundtrack van SimCity? Misschien ook eens het proberen waard!
Andere concentratietips
Heb je moeite om je concentratie vast te houden tijdens het werk of studeren? Dan is het dus een goed idee om eens muziek te proberen. Mocht dit niet lukken of heb je dit al een geprobeerd, dan zijn er nog een aantal andere tips die we je kunnen geven. Zet je telefoon bijvoorbeeld op stil. En dan ook echt op stil en niet op de trilfunctie. Spreek met jezelf een aantal vaste tijden af dat je mag kijken. Ben je bang dat je een belangrijk telefoontje mist? Dan kan je instellen dat een bepaald telefoonnummer wel doorkomt. Je telefoon houdt ieder bericht stil, behalve van het nummer dat jij ingesteld hebt. Zo hoef je ook niet bang te zijn dat je een dringend telefoontje mist. Ook is het belangrijk om af en toe rust te nemen tijdens je werk. Ook al doe je zittend werk, de hele dag staren naar een beeldscherm is erg slecht voor de concentratie. Loop af en toe een klein rondje door de gang, loop naar het raam om even naar buiten te kijken of schenk wat minder drinken in zodat je vaker naar de keuken moet lopen om nieuw drinken te halen. Af en toe een korte pauze bevordert de concentratie en zorgt dat je productiever werkt. Ook ’s nachts is het belangrijk dat je voldoende rust krijgt. Ga op tijd naar bed en kijk bij voorkeur niet meer naar een scherm vlak voor je gaat slapen. Een boek lezen helpt om sneller in slaap te vallen. Ga een half uurtje eerder naar bed en lees nog even een stukje uit een mooi boek. En vergeet ook niet op je gezondheid te letten. Goed en gezond eten is belangrijk. Eet een heerlijke stuk fruit tussendoor en je kan er weer even tegenaan!