De leukste musea van Gelderland

22 VIEWS
De leukste musea van Gelderland

Als je een echte musea liefhebber bent hoef je je in Nederland echt niet te vervelen. Stel je bent een dagje weg in de provincie Gelderland dan zijn er heel wat leuke musea die je kunt bezoeken. Een bezoekje aan een museum kan veel rust is het hoofd brengen, daarom gaan mensen ook vaak een museum bezoeken. Uit andere onderzoeken blijkt ook dat we het zien van zeldzame of kostbare dingen ook heel erg interessant vinden en het kunnen bewonderen. We kunnen ook veel leren in museums. Ook als je even op vakantie bent in Gelderland kan een bezoekje aan een museum geen kwaad. Daarom zetten we hier de leukste musea in Gelderland op een rijtje!

Natuurmuseum Nijmegen

Het eerste museum is het Natuurmuseum Nijmegen. Dit museum is gelegen in het centrum van Nijmegen en ligt ook nog eens op loopafstand van de Gelderse Poort. In het bezoekerscentrum van de Gelderse poort maak je kennis met de planten en dieren van dit nationaal landschap. Er zijn tentoonstellingen en verschillende activiteiten zoals veldlessen en natuurtochten. Het is vooral een museum dat heel leuk is voor kinderen. Voor kinderen zijn er namelijk leuke speurtochten gemaakt en kunnen ze buiten ook een spannende ontdekkingstocht maken door de natuur. Perfect gezinsuitje dus!

musea gelderland

Nederlands Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum is een bekend museum hier in Nederland. Als je zoekt naar musea Gelderland zou dit waarschijnlijk ook de eerste zijn die je vindt. Het wordt elk jaar weer door duizenden mensen bezocht. In het Nederlands Openluchtmuseum kun je een beeld krijgen van Nederland door de eeuwen heen. Als je binnenstapt wordt je gelijk terug getrokken in de tijd en maak je een reis door tijd, van twee eeuwen geleden tot nu. Voor jong en oud is er van alles te beleven en hoef je je echt niet te vervelen. Er valt ontzetten veel te zien in het museum. Er zijn veel oude gebouwen te zien en voorwerpen waarbij verhalen worden verteld van hoe het vroeger allemaal ging. De mensen die rondlopen in het museum lijken ook zo uit het verleden ontsnapt te zijn. Er valt ontzettend veel te leren over de geschiedenis van Nederland in het Openluchtmuseum, dus als hier je interesses liggen is het zeker de moeite waard om te bezoeken.

Lees ook:  De leukste dorpjes en steden aan het water om af te koelen

’t Veluws Zandsculpturenfestijn

Als je meer van het kunst bekijken bent is het Zandsculpturenfestijn wat voor jou. Zandkunstenaars uit veel verschillende delen van de wereld maken prachtige zandsculpturen van bekende Nederlanders of bepaalde thema’s. Het terrein wordt ook omringd door mooie muren met verschillende decoraties en muurgraveringen. Het is een zeer uniek museum en het is prachtig om te zien, dit komt vooral door de vele details in de zandsculpturen. Het Zandsculpturenfestijn wordt wel meer gezien als een uitje voor oudere mensen omdat het vaker verschillende verhalen zijn uit het verleden die hen interesseert. Maar iedereen kan natuurlijk altijd een kijkje nemen, want het is prachtig om te zien.

Nederlands Bakkerijmuseum

Het Nederlands Bakkerijmuseum in Gelderland is het grootste en meest veelzijdige bakkerijmuseum in Nederland. Het is een echt belevingsmuseum waar je van alles wordt geleerd over de geschiedenis van brood en banket. Je kun zien hoe alles gebeurd in het bakkerij vak. Je krijgt ook de mogelijkheid om verschillende dingetjes te proeven. Ook wordt er een leuke voorstelling gegeven waarin je alles komt te weten over de bakkerij. Het is een museum dat geschikt is voor iedere leeftijd en het is een super leuke ervaring om hier eens te zijn geweest.

Vrijheidsmuseum

De Tweede Wereldoorlog blijft nog altijd een interessant en verdrietig stuk geschiedenis en bij het Vrijheidsmuseum kun je hier weer veel over te weten komen. De locatie van het Vrijheidsmuseum is ook zeer uniek. Het ligt namelijk midden in het gebied van de twee belangrijkste operaties aan het Westfront. Het is een uniek museum en interessant voor jong en oud. Je krijgt namelijk een ander beeld over de Tweede Wereldoorlog want het wordt vanuit verschillend perspectieven vertelt. Je wordt uitgedaagd om kritisch na te denken over de vrijheid die je nu hebt en het zet je echt aan het denken.

Lees ook:  De Sixtijnse Kapel in 3D

MuZIEum

Altijd al benieuwd geweest hoe het nou eigenlijk is om blind te zijn? Breng dan een bezoekje aan het muZIEum. Het muZIEum is een unieke belevenis voor jong en oud. Er is een gids die jou verteld over zijn of haar oogdoening en verteld jou zijn ervaringen over het leven met een oogdoening. Daarna zal je meegenomen worden in een wereld waar ruiken, horen proeven en voelen een veel grotere rol spelen. Er zijn veel activiteiten om te doen en dan kun je ook een idee krijgen hoe het is om blind te zijn. Je mag bijvoorbeeld je bezig houden met het brailleschrift en het wandelen met een blindenstok. Het is iets wat je zeker moet ervaren zodat je weet hoe dankbaar je moet zijn voor je zicht.

Nederlands Watermuseum

Het Nederlands Watermuseum is een leuk en informatief museum voor kinderen. Kinderen houden zich bezig met allemaal leuke spelletjes om zo te leren over de aspecten van zoet water. Het is een echt doe-museum. Je kunt er wandeltochten maken door het riool, films bekijken over water en in de weekenden kun je er van allerlei proefjes doen. Het is een museum waar je veel tijd voor nodig hebt omdat er zoveel te doen en te zien is. Na afloop van je informatief dagje is er ook een mogelijkheid om heerlijk te kunnen eten.

Mosterd museum

Als je een echte mosterd fan bent is het misschien leuk om een bezoekje te brengen aan het mosterd museum. Het mosterd museum is omgetoverd van een oud fabriekje tot een museum. Er word je van alles verteld over de productie van mosterd. Ook word je verteld hoe vroeger mosterd werd gemaakt en over waarom we zoveel mosterd eten. Na je bezoek kun je ook naar het winkeltje waar je van allerlei verschillende soorten mosterd zult vinden. Dus je gaat naar huis met een heleboel kennis over mosterd en je kan ook nog eens verschillende soorten mosterd uitproberen.

musea gelderland

MEER INSPIRATIE

Fietsen in Zuid-Limburg
De mooiste bezienswaardigheden van Zuid-Limburg
Unieke plekken om te gaan uiteten in Nederland
Hier vind je de gezelligste terrasjes van Nederland