De allermooiste winterbestemmingen: wit, puur en stil.

6 september 2019
207

Wit, puur en ongerept. Nergens vind je zo’n indrukwekkend poollandschap als in Groenland, IJsland, Antarctica en Spitsbergen. Zie je het voor je? Uitgestrekte fjorden, imposante gletsjers en duizelingwekkend hoge ijsrotsen. Pinquins en walvissen die onbekommerd in het ijsblauwe water duiken. 

Een fantastische manier om met deze betoverende winterwereld kennis te maken, is een expeditie per Hurtigruten schip.

Geirangerfjord Copyright: Hurtigruten

Het is een unieke ervaring om met een Hurtigruten schip mee te varen. Niet alleen door de reis zelf, waarin je een ongeëvenaard mooi landschap ontdekt. Maar ook door het gemoedelijke leven aan boord, dat totaal verschilt van een reis met een mondain cruiseschip.

Natuurlijk wordt het je wel in alle opzichten comfortabel gemaakt. Vanaf het dek of vanuit de panoramalounges heb je een schitterend uitzicht op de overweldigende natuur.

De MS Roald Amundsen is het nieuwste schip, dat pas dit voorjaar in gebruik werd genomen. Uniek is dat dit relatief kleine schip gedeeltelijk op elektrische aandrijving vaart. Dat vermindert de CO2 uitstoot met liefst 20 procent. Stel je eens voor, hoe je in alle stilte door de prachtige poolgebieden glijdt?

Internationaal expeditieteam

Pinguins op Antarctica. Copyright: Corbis© DLILLC/Corbis

Bovendien vaart met elke reis een internationaal expeditieteam mee. Hoogopgeleide experts organiseren in het hypermoderne science center boeiende lezingen over de omgeving, historie, flora en fauna. Tijdens de landingen en excursies gaan zij met je mee op avontuur. Ze kunnen je alles vertellen over wat je onderweg ziet.

IJsland: het land van vuur en ijs

Papegaaiduikers op IJsland. Copyright: Hurtigruten

Reis bijvoorbeeld eens met een Hurtigruten-schip naar IJsland. Dit is het land van vulkanen, gletsjers, kliffen, baaien en fjorden. Een afwisselend, ruig en adembenemend landschap. Je ziet er de meest krachtige watervallen van Europa. En je kunt er ook lekker ronddobberen in een van de warmwaterbronnen.

Lees ook:  De 6 beste bezienswaardigheden in Bordeaux

Het Hurtigruten schip brengt je op plaatsen die via land niet makkelijk te bereiken zijn. Deze zeereis voert je bijvoorbeeld naar de machtige Vatnajökkul, de grootste gletsjer van Europa.

Of wandel in de mooie natuur rondom het stadje Djúpivogur. Hier kun je ook de 34 eieren van de wereldberoemde IJslandse kunstenaar Sigurdur Gudmundsson bewonderen. En je kunt er zeker van zijn dat je onderweg papegaaiduikers ziet, een zeer fotogeniek vogeltje.

Spitsbergen: mysterieus en extreem

Copyright: Hurtigruten, Linda Drake

Spitsbergen is een afgelegen eilandengroep in de Noordelijke IJszee, zo'n 565 kilometer ten noorden van Noorwegen. Het bestaat uit drie grotere en circa tachtig kleine eilanden. Deze laatste wildernis van Europa is mysterieus en extreem, met torenhoge gletsjers en hoge bergtoppen.

Op Spitsbergen is de middernachtzon het langst te zien. Van circa half april tot midden augustus gaat de zon hier niet eens onder. Maar er is veel meer dat een expeditie naar Spitsbergen heel bijzonder maakt. De ongerepte artische toendra vormen een eldorado voor natuurliefhebbers. Hier vind je een enorme variëteit aan bloemen en wildlife. Ooit zoveel walvissen, walrussen, rendieren en poolvossen of vogelsoorten ontmoet?

Groenland is vooral wit

Groenland is het grootste eiland ter wereld. Ook hier vind je ruige bergen, diepe fjorden, en ijs, heel veel ijs. De bijzonder gevormde ijsbergen tekenen zich af in het licht van de middernachtzon. Samen vormen de gletsjers en rotsen een eindeloze witte vlakte, met een oppervlakte van bijna 1,8 miljoen vierkante kilometer.

Het aanschouwen van een spierwitte ijsrots die oprijst uit het nachtblauwe water in de Disko Baai is adembenemend. Dit is trouwens ook een prima plek om bultruggen, walvissen en dolfijnen te spotten.

Copyright: Hurtigruten, Mads Pihl

Een reis naar Groenland betekent tevens dé kans om muskusossen zien. Deze imposante dieren leven alleen op Groenland en in het Dovrefjell Nationaal Park in Noorwegen. Natuurlijk maak je ook kennis met de Inuït, die in kleurige, pittoreske dorpjes wonen. Ze leven van de jacht en de visserij, zoals hier al honderden jaren de gewoonte is.

Lees ook:  6 x de mooiste historische B&B's om te overwinteren in de Auvergne

Antarctica: verlaten, maar vol leven

Copyright: Hurtigruten

In de winter op zomervakantie gaan? Dat kan op Antarctica, het koudste continent ter wereld. Maar in december en januari is het er zomer. Begin januari worden de jongen van de pinguïns, zeehonden en robben geboren, die in het najaar (februari en maart) hun eerste zwemles krijgen.

Antarctica is onaangetast, afgelegen en vol leven. Hier wandel je op verlaten stranden, met duizenden pinguïns om je heen. De ijsblauwe zee is het domein van verschillende soorten zeehonden en walvissen. In dit vulkanische landschap wisselen hoge bergen, bedekt met sneeuw, zich af met immense gletsjers. Het is een onvergetelijke ervaring om hier met een kajak langs de ijsbergen te peddelen.

Copyright: Hurtigruten

Met deze reis start je in Zuid-Amerika. Na een dag in Buenos Aires of Santiago de Chile vlieg je door naar het einde van de wereld, waar je aan boord gaat van een Hurtigruten expeditieschip. En dan maar genieten van de absolute stilte en het ongekende natuurschoon.

Zin om zelf ook op expeditie te gaan met een Hurtigruten schip?

Buro Scanbrit organiseert al jaren Hurtigrutenreizen langs de fjorden van Noorwegen, IJsland, Groenland en Antarctica.

Reeds 16 keer werden ze uitgeroepen tot beste reisorganisatie voor Noord-Europa .

Buro Scanbrit biedt avontuurlijke en aantrekkelijke aanbiedingen voor de herfst en winter. Vraag hier de brochure aan voor meer inspiratie.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Het sterrenbeeld Leeuw: eigenschappen en karakter

Chakra kleuren: ontdek de verbanden en betekenissen

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Palo Santo: de magische krachten van dit heilige hout

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings