De allermooiste winterbestemmingen: wit, puur en stil.

223 VIEWS
De allermooiste winterbestemmingen: wit, puur en stil.

Wit, puur en ongerept. Nergens vind je zo’n indrukwekkend poollandschap als in Groenland, IJsland, Antarctica en Spitsbergen. Zie je het voor je? Uitgestrekte fjorden, imposante gletsjers en duizelingwekkend hoge ijsrotsen. Pinquins en walvissen die onbekommerd in het ijsblauwe water duiken. 

Een fantastische manier om met deze betoverende winterwereld kennis te maken, is een expeditie per Hurtigruten schip.

Geirangerfjord Copyright: Hurtigruten

Het is een unieke ervaring om met een Hurtigruten schip mee te varen. Niet alleen door de reis zelf, waarin je een ongeëvenaard mooi landschap ontdekt. Maar ook door het gemoedelijke leven aan boord, dat totaal verschilt van een reis met een mondain cruiseschip.

Natuurlijk wordt het je wel in alle opzichten comfortabel gemaakt. Vanaf het dek of vanuit de panoramalounges heb je een schitterend uitzicht op de overweldigende natuur.

De MS Roald Amundsen is het nieuwste schip, dat pas dit voorjaar in gebruik werd genomen. Uniek is dat dit relatief kleine schip gedeeltelijk op elektrische aandrijving vaart. Dat vermindert de CO2 uitstoot met liefst 20 procent. Stel je eens voor, hoe je in alle stilte door de prachtige poolgebieden glijdt?

Internationaal expeditieteam

Pinguins op Antarctica. Copyright: Corbis© DLILLC/Corbis

Bovendien vaart met elke reis een internationaal expeditieteam mee. Hoogopgeleide experts organiseren in het hypermoderne science center boeiende lezingen over de omgeving, historie, flora en fauna. Tijdens de landingen en excursies gaan zij met je mee op avontuur. Ze kunnen je alles vertellen over wat je onderweg ziet.

IJsland: het land van vuur en ijs

Papegaaiduikers op IJsland. Copyright: Hurtigruten

Reis bijvoorbeeld eens met een Hurtigruten-schip naar IJsland. Dit is het land van vulkanen, gletsjers, kliffen, baaien en fjorden. Een afwisselend, ruig en adembenemend landschap. Je ziet er de meest krachtige watervallen van Europa. En je kunt er ook lekker ronddobberen in een van de warmwaterbronnen.

Het Hurtigruten schip brengt je op plaatsen die via land niet makkelijk te bereiken zijn. Deze zeereis voert je bijvoorbeeld naar de machtige Vatnajökkul, de grootste gletsjer van Europa.

Lees ook:  Dit is het eerste Nederlandse dorp waar je volledig zelfvoorzienend kan wonen

Of wandel in de mooie natuur rondom het stadje Djúpivogur. Hier kun je ook de 34 eieren van de wereldberoemde IJslandse kunstenaar Sigurdur Gudmundsson bewonderen. En je kunt er zeker van zijn dat je onderweg papegaaiduikers ziet, een zeer fotogeniek vogeltje.

Spitsbergen: mysterieus en extreem

Copyright: Hurtigruten, Linda Drake

Spitsbergen is een afgelegen eilandengroep in de Noordelijke IJszee, zo’n 565 kilometer ten noorden van Noorwegen. Het bestaat uit drie grotere en circa tachtig kleine eilanden. Deze laatste wildernis van Europa is mysterieus en extreem, met torenhoge gletsjers en hoge bergtoppen.

Op Spitsbergen is de middernachtzon het langst te zien. Van circa half april tot midden augustus gaat de zon hier niet eens onder. Maar er is veel meer dat een expeditie naar Spitsbergen heel bijzonder maakt. De ongerepte artische toendra vormen een eldorado voor natuurliefhebbers. Hier vind je een enorme variëteit aan bloemen en wildlife. Ooit zoveel walvissen, walrussen, rendieren en poolvossen of vogelsoorten ontmoet?

Groenland is vooral wit

Groenland is het grootste eiland ter wereld. Ook hier vind je ruige bergen, diepe fjorden, en ijs, heel veel ijs. De bijzonder gevormde ijsbergen tekenen zich af in het licht van de middernachtzon. Samen vormen de gletsjers en rotsen een eindeloze witte vlakte, met een oppervlakte van bijna 1,8 miljoen vierkante kilometer.

Het aanschouwen van een spierwitte ijsrots die oprijst uit het nachtblauwe water in de Disko Baai is adembenemend. Dit is trouwens ook een prima plek om bultruggen, walvissen en dolfijnen te spotten.

Copyright: Hurtigruten, Mads Pihl

Een reis naar Groenland betekent tevens dé kans om muskusossen zien. Deze imposante dieren leven alleen op Groenland en in het Dovrefjell Nationaal Park in Noorwegen. Natuurlijk maak je ook kennis met de Inuït, die in kleurige, pittoreske dorpjes wonen. Ze leven van de jacht en de visserij, zoals hier al honderden jaren de gewoonte is.

Lees ook:  Dit ziekenhuis zegt de gaarkeuken vaarwel en zorgt dat je lekker (en gezond!) kunt eten

Antarctica: verlaten, maar vol leven

Copyright: Hurtigruten

In de winter op zomervakantie gaan? Dat kan op Antarctica, het koudste continent ter wereld. Maar in december en januari is het er zomer. Begin januari worden de jongen van de pinguïns, zeehonden en robben geboren, die in het najaar (februari en maart) hun eerste zwemles krijgen.

Antarctica is onaangetast, afgelegen en vol leven. Hier wandel je op verlaten stranden, met duizenden pinguïns om je heen. De ijsblauwe zee is het domein van verschillende soorten zeehonden en walvissen. In dit vulkanische landschap wisselen hoge bergen, bedekt met sneeuw, zich af met immense gletsjers. Het is een onvergetelijke ervaring om hier met een kajak langs de ijsbergen te peddelen.

Copyright: Hurtigruten

Met deze reis start je in Zuid-Amerika. Na een dag in Buenos Aires of Santiago de Chile vlieg je door naar het einde van de wereld, waar je aan boord gaat van een Hurtigruten expeditieschip. En dan maar genieten van de absolute stilte en het ongekende natuurschoon.

Zin om zelf ook op expeditie te gaan met een Hurtigruten schip?

Buro Scanbrit organiseert al jaren Hurtigrutenreizen langs de fjorden van Noorwegen, IJsland, Groenland en Antarctica.

Reeds 16 keer werden ze uitgeroepen tot beste reisorganisatie voor Noord-Europa .

Buro Scanbrit biedt avontuurlijke en aantrekkelijke aanbiedingen voor de herfst en winter. Vraag hier de brochure aan voor meer inspiratie.

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

7x bijzonder overnachten in Amsterdam
Bestemmingen voor een originele stedentrip in Europa
Fietsvakantie Frankrijk? Lees onze 6 favoriete tips!
De 7 beste bezienswaardigheden in Parijs