De 4 mooiste wandelingen in Nederland ver van de bewoonde wereld

12436 VIEWS
De 4 mooiste wandelingen in Nederland ver van de bewoonde wereld

‘Op het moment dat mijn benen in beweging komen, komen mijn gedachten op gang.’ De 19e eeuwse filosoof Henry David Thoreau loste blokkades in zijn denken op door te gaan wandelen. Het liefst zo ver mogelijk van de bewoonde wereld. Maar waar vind je dat? Nou, de mooiste wandelingen in Nederland vind je tegen de grens aan, in alle vier de windstreken.

Een ooit woest en ledig ‘Hogeland’ waar de elementen vrij spel hadden. Dat zie je terug in alles, van de oude kerkjes op de terpen tot in de stugge, eenzame brugwachtershuizen. Het is er stil.

Noord

Wandelroutes NederlandHet prachtige Hogeland | Bron Zoom.nl

Echte ongerepte natuur vind je bijvoorbeeld in Noord-Groningen. Een ooit woest en ledig ‘Hogeland’ waar de elementen vrij spel hadden. Dat zie je terug in alles, van de oude kerkjes op de terpen tot in de stugge, eenzame brugwachtershuizen. Het is er stil. Het landschap zoals het vroeger was. Een zandweg, een fietspad, een dijk. Een van de vele rondwandelingen leidt je vanuit Loppersum (let op het prachtige oude kerkje) over het Groningse Hogeland via dorpjes met namen als Leermens, Dieftil en Wirdum. Nergens in Nederland is de horizon zo laag en ver onder een eindeloze lucht. Er gaat misschien wel niets boven wandelen in Groningen. Echter geen paniek: er zijn nog mooie wandelingen in Nederland 

Oost

Mooie wandelingen in Nederland
Flamingo’s in het Zwillbrocker Venn

Dit verruigde moerasgebied is een restant van een groot hoogveengebied dat zich ooit tot ver in de Achterhoek uitstrekte.

In het verre oosten van Nederland stuiten we op de Achterhoek. Duizenden jaren geleden al bewoond, verkaveld, verpacht, maar grote delen nog onaangeroerd door onze polderdrang. Waar het strak ingedeelde Nederlandse landschap ophoudt, begint het Zwillbrocker Venn, één van de oudste natuurgebieden van Duitsland. Dit verruigde moerasgebied is een restant van een groot hoogveengebied dat zich ooit tot ver in de Achterhoek uitstrekte. Hier huizen 16.000 kokmeeuwen, de grootste kolonie in Duitsland. Het visrijke water geeft je de kans om visarenden (en misschien zelfs een zeearend) te spotten. Uitnodigend, ruig, leeg en toch vol leven. Nee, veel ongerepter dan in de Achterhoek vind je de natuur in ons land niet. Vanuit het dorpje Zwillbrock (ook hier een schitterend oud barokkerkje) start een aantal wandelingen, parkeer de auto bij Hotel zum Kloppendiek en geniet van de tocht!

Lees ook:  Wandel door deze natuurgebieden...op Google

Zuid

Nummer 3 van onze 4 wandelingen in Nederland: verwacht steile hellingen en mooie doorkijkjes. Verwacht ook af en toe een fikse inspanning, want hier gaat het op en neer. Langs bosranden met schitterende vergezichten. Via onverharde wegen duik je even Duitsland in.

Wandelingen NederlandUitzicht over het Gulpdal

In Zuid-Limburg tref je het meest on-nederlandse mooie natuur. Uitermate populair bij wandelaars en toch kun je ook hier nog echt onverwachte parels van wandelingen vinden. De route rond Slenaken bijvoorbeeld. Diep verstopt in het steile Gulpdal op de grens met België. Verwacht steile hellingen en mooie doorkijkjes. Verwacht ook af en toe een fikse inspanning, want hier gaat het op en neer. Langs bosranden met schitterende vergezichten. Via onverharde wegen duik je even Duitsland in. En in de verte zie je af en toe de kerktoren van het toeristische Slenaken, maar je blijft op gepaste afstand van de bewoonde wereld. Sterker nog, verdwaal vooral even op de ruige weidepaden langs de schitterende Gulp. Uiteraard kun je na een stevige wandeling wel een goede maaltijd gebruiken, kijk dan zeker even bij ‘t Stegelke in Slenaken.

In de lucht heersen de veldleeuwerik, graspieper en tureluur. Wie zei dat het wilde westen niet meer bestaat?

West

Wandelingen in Nederland
VVV-Zeeland-Braakman

Voor de laatste van onze 4 wandelingen in Nederland reizen we af naar Zeeland. Waar onze vriend en vijand, de machtige Noordzee, door de eeuwen heen haar sporen nadrukkelijk heeft nagelaten. Waar in de Gouden eeuw de bomen tot de hemel reikten en nu de mosselen aan de banken groeien. Wandel eens langs De Braakman, een voormalige zeearm van de Westerschelde in Zeeuws-Vlaanderen. Begin je wandeling vanaf de Braakmanboerderij, hier vind je niet alleen veel informatie over het gebied, maar ook een lekkere kop koffie of thee.  Aan de westkant loop je ineens in een prachtig natuurgebied met afwisselend bossen, weiden en open water. Flora en fauna tieren hier welig. Op de zilte aarde gedijen parnassia, kruipwilg en de zeegroene zegge. In de lucht heersen de veldleeuwerik, graspieper en tureluur. Wie zei dat het wilde westen niet meer bestaat?

Meer mooie bezienswaardigheden in Nederland ontdekken? Parkvakanties maakte overzicht met de mooiste plekken in Nederland.

MEER INSPIRATIE

Het Pelgrimspad: de Camino de Santiago in Nederland
Tijd voor ruimte: de mooiste plekken in Breda om te bezinnen
Stiltewandelingen met een bijzonder tintje
6 wandelroutes in de voetsporen van de Gebroeders Grimm