De mooiste stranden van Spanje

29 oktober 2020
258

Spanje is zonder twijfel een van de beste landen in Europa voor een strandvakantie. Met zijn mooie stranden heeft Spanje elk jaar opnieuw veel aantrek van toeristen. Het land beschikt over een enorme diversiteit aan kusten en heeft stranden die zowel aan de Atlantische Oceaan als de Middellandse zee zijn gelegen. Bovendien kunnen de weersomstandigheden onderling veel verschillen, waardoor iedere ervaring weer anders zal zijn.

Combineer dit met het feit dat Spanje in veel delen van het land regelmatig over aangename temperaturen beschikt en de ideale locatie voor een dag aan het strand is geboren. Alle hier genoemde stranden zijn geweldig, maar vaak om verschillende redenen: sommige bestaan uit paradijselijke baaien met perfect, kristalhelder water om in te zwemmen, terwijl andere winderige Atlantische stranden zijn. Deze stranden zijn misschien minder goed om in te zwemmen, maar zijn vaak prachtig om te zien.

Wij hebben een aantal van de mooiste en beste stranden in Spanje voor je in beeld gebracht.

stranden spanje

De stranden aan de Costa Brava

De Costa Brava is een van de meest bekende en populaire kustregio’s van Spanje. Een groot gedeelte van de stranden liggen aan deze noordoostelijke kust van de Middellandse Zee. De stranden zijn divers en uiteenlopend te noemen.

In het noorden zijn de stranden rond Roses zeer populair, waarbij de rotsachtige gebieden van de Costa Brava worden vervangen door zanderige delen. Maar ook de stranden rondom Girona en Llorret de Mar kunnen jaarlijks op veel aandacht rekenen.

De regionale verbondenheid leidt ertoe dat de stranddelen zelf hun Catalaanse naam dragen en platja (in het Spaans: playa) worden genoemd. De stadsstranden Platja de Roses, Platja Nova Salatar zijn van elkaar gescheiden door uitlopers van een kleine rivier. De stranden in het noorden van de Costa Brava zijn de moeite waard voor alle soorten strandliefhebbers.

Lees ook:  Mevrouw Onkruid | De ongekende flowerpower van Madeliefjes

Het voordeel van de Costa Brava is bovendien dat er een groot aantal campings te vinden zijn aan de kust. Veel van deze campings zijn gelegen aan het strand en bieden hiermee een perfecte locatie voor een strandvakantie.

De eenzame stranden en baaien van Spanje aan de Middellandse Zee zijn populaire bestemmingen voor duikers en snorkelaars en brengen door hun veelal verborgen ligging ook wandelaars in vervoering.

Maar voor iedereen die graag de drukte op zoekt zijn er in het zuiden van de Costa Brava meer dan genoeg mogelijkheden. Barcelona en het eerdergenoemde Llorret de Mar staan bekend om de vele feesten en bruisende sfeer.

stranden spanje

Praia da Rodas op Galicië

Het is geen mysterie waarom deze schitterende witte baai wordt gezien als een van de meest fijne stranden van het land.

Rodas behoort tot de Cíes-eilanden, een kleine archipel in de Atlantische Oceaan tegenover de stad Vigo. Gelukkig zijn er uitgebreide opties om het eiland te bereiken. Er varen regelmatig veerboten naar de eilanden.

Hun geografie geeft hen slechts de helft van de jaarlijkse regenval van de aangrenzende Galicische kust. Dit maakt het absoluut tot een van de toplocaties onder de Spaanse stranden. Het strand zelf is een klein, ruig heuvellandschap met pijnbomen. Daarnaast beschikt het over prachtig groen water.

Overigens is het wel goed om rekening te houden met het feit dat er een limiet geldt voor het aantal bezoekers dat welkom is. Het is een aanrader om vooraf te boeken, zodat je verzekerd bent van een plaats.

Lekeitio in Baskenland

Dit kustplaatsje in Biskaje lijkt alles op een klein sprookje. Neem bijvoorbeeld het strand, dat goudkleurig is en over grote afmetingen beschikt. Het strand strekt zich uit naar het kleine nabijgelegen eilandje San Nicolás, dat is gelegen in een baai.

Lees ook:  1200 boeken worden een levensgrote natuurcollage

Bij eb kun je zelfs naar San Nicolás lopen en de grote rotsen, pijnbomen en grasvlakte ontdekken. Waar je ook kijkt, er valt altijd iets moois te zien. Want of het nu het kleine vissershaventje is, de authentieke huizen of het prachtig groene landschap; het is allemaal schitterend te noemen.

Bovendien is er voor de liefhebbers van cultuur, geschiedenis en religie nog een goed bewaarde gotische kerk om te bezoeken.

stranden spanje

El Cofete op Fuerteventura

Er zijn in Spanje haast geen stranden te vinden die met meer wind en andere lastige weersomstandigheden te maken krijgen als El Cofete. Toch zijn er ook weinig stranden die er zo mooi en idyllisch uit zien.

El Cofete ligt aan de west- en windkust van Fuerteventura en heeft het zwaarst te lijden onder de Atlantische Oceaan. Maar dit maakt het strand ook bijzonder. Om er te komen moet je 20 kilometer lang over een uitdagende grindweg rijden. De beloning van deze avontuurlijke reis maakt het gelukkig allemaal meer dan goed. Het aanzicht van dit kilometerlange zandstrand is werkelijk schitterend te noemen.

Achteraan het strand liggen de Jandiabergen, met hun 800 meter hoge toppen gehuld in wolken. Maar de rauwe en wilde oceaan blijft toch altijd de echte blikvanger.

stranden spanje

Playa de los Genoveses in Almería

In tegenstelling tot veel populaire stranden in het noordoosten van Spanje is het op dit strand goed zoeken naar andere strandgangers en inwoners. Playa de los Genoveses is een heerlijk zandstrand, waar nog in alle rust kan worden genoten van de aangename omstandigheden.

Lees ook:  Wang Deshun loopt op zijn 80e over de catwalk

Verwacht geen grote aantallen huizen, hordes toeristen of vele winkelmogelijkheden. Er is een grimmig en kaal berglandschap met niets meer dan plukjes struikgewas.

Toch wordt het strand vaak verkozen tot het beste van Andalusië en dat is absoluut niet onterecht te noemen. Het goudkleurige strand loopt ruim een kilometer lang door en heeft te maken met een rustige zee. Hiermee is het een ideaal strand voor alle soorten reizigers die even toe zijn aan wat ontspanning!

stranden spanje

Alicante: Witte stranden aan de Costa Blanca

De Costa Blanca behoort naast de Costa Brava tot de meest bezochte kustregio’s van Spanje. De term werd halverwege de vorige eeuw bedacht en was vooral bedoeld om de vakantieregio goed in beeld te brengen. Vandaag de dag is dit nog altijd terug te zien in de uitgebreide kustregio die vol staat met schitterende stranden.

De stranden in het zuidoosten van Spanje zijn inmiddels uitgegroeid tot een populaire bestemming voor strandvakantiegangers en mensen die op zoek zijn naar rust en stilte.

De Blauwe Vlag is een onderscheiding voor bijzonder schone en milieuvriendelijke stranden. De stranden van Spanje behoren regelmatig tot de winnaars. Het strandgedeelte van Alicante, genaamd Playa San Juan, wordt ook jaarlijks beloond met een onderscheiding.

Daarnaast is Alicante niet alleen een fijne stad vanwege de schitterende zandstranden, het is ook een uitstekende locatie om te gaan winkelen, te genieten van de haven of de natuur in de omgeving te ontdekken.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings