Misschien wel de mooiste stranden van Nederland

16 mei 2017
1625
Mooiste stranden Nederland

Ondanks de geringe omvang van ons land beschikken we wel over zo'n 523 kilometer kustlijn. De Nederlandse stranden zijn op koude dagen guur en grijs en woeste luchten tekenen de hemel, maar zodra de zon doorkomt is het heerlijk toeven. We zetten 9 van de fijnste en mooiste stranden van Nederland op een rij.

Het is echter bijna onmogelijk om een stukje zand te vinden waar je alleen de vogels hoort fluiten en branding hoort rollen - we stappen op zonnige dagen massaal op de fiets en in de auto richting het strand. Het goede nieuws: er zijn nog steeds plekken te vinden waar de natuur de boventoon voert en het duinzicht niet bestaat uit rijen strandpaviljoens.

Fijne zomer!

1. Vogels spotten in de Mokbaai

Beeld | Erik van der Spek via boswachtersblog.nl

Beeld | Erik van der Spek via boswachtersblog.nl

Texel is een eiland waar je prachtig kan wandelen langs het strand of in het mooie natuurgebied de slufter. Een iets minder bekend gebied op Texel is de Mokbaai. In dit gebied ga je niet rustig met je handdoekje op het strand liggen om even een boek te lezen, maar het is er wel mooi - en ongestoord - wandelen. Er zijn in de Mokbaai twee kleine vogelreservaten waar je kluten, kokmeeuwen, bontbekplevieren en visdieven kan spotten. Vanuit de baai loop je zo naar de Hors, een brede strandvlakte.

2. Één van de mooiste stranden in Nederland: Zoutelande

zuotelande

Beeld via De Strandzot

Alle zonliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Zoutelande. Dit deel van Nederland heeft namelijk de meeste zonuren. Daarnaast heeft het strand meerdere keren een prijs gewonnen voor het schoonste strand van Nederland, en hierdoor behoort het natuurlijk ook tot een van de mooiste. In de zomermaanden kan het hier vrij druk zijn, maar op warme voorjaar- en najaarsdagen zit je er fantastisch. Bij Strandpaviljoen de Strandzot (zie foto hierboven) eet je heerlijke verse schol op het terras.

Lees ook:  Is Nederland eigenlijk hét fietsland van de wereld?

3. Met je blote voeten door laagwater in Hollum

Beeld | Andreas Lamers via Flickr

Beeld | Andreas Lamers via Flickr

Op het strand van Hollum op Ameland is geen dag hetzelfde, het getij heeft net een ander effect dan op andere stranden. Het is één van de mooiste stranden in Nederland. Bij laag water blijft op het zand vaak een ondiepe laag staan wat ervoor zorgt dat het net een grote gladde spiegel lijkt, slechts af en toe onderbroken door kleine beestjes die naar boven komen. Het mooie strand van Hollum is perfect om met blote voeten bij laagwater het strand af te struinen en op zoek te gaan naar bijzondere schelpen, zeesteren en misschien vind je met een beetje geluk een fossiel.

4. Midden in de natuur in Schoorl

Beeld | Heleen Bavinck via Flickr

Beeld | Heleen Bavinck via Flickr

Bij veel Nederlandse stranden, vooral in het westen, zit je meteen vanuit de bebouwde wereld op het strand. Dat heeft zeker z'n charme, want het is lekker laagdrempelig om even naar de zee te gaan en je loopt zo vanaf de parkeerplaats of tramhalte het strand op.

Maar om op het mooie strand van Schoorl te komen moet je iets meer moeite doen, het is namelijk niet bereikbaar met de auto. Doordat het onderdeel is van een veel groter natuurgebied met een uitgestrekt duinlandschap en een bos, zit je op dit strand echt midden in de natuur. Heerlijk! Loop of fiets 2 kilometer vanaf de Hargerstrandweg naar paal 29, daar vind je een handjevol andere mensen die net als jij willen genieten van de natuur en de rust.

5. Vliehors: de Sahara van het noorden

Beeld | 1000zen via Flickr

Beeld | 1000zen via Flickr

Lees ook:  Verborgen parels in Den Haag

Wanneer je op de Vlielandse Vliehors loopt, is het haast alsof je in de woestijn terecht gekomen bent, de zandplaat is zo groot dat je echt het gevoel hebt dat je even helemaal alleen op de wereld bent, alleen het reddingshuisje geeft nog een klein teken van beschaving (nu is hier het Juttersmuseum). Vanaf het puntje van de Vliehors zie je met een beetje geluk en geduld zeehonden die hun kop boven water uitsteken. Kijk niet raar op als je tijdens een wandeling opeens een gedicht in het zand ziet staan: in de banden van de Vliehors Express wordt met regelmaat een nieuw stukje proza gesneden wat voor poëtische afdrukken zorgt.

6. Op de fiets naar het mooie strand van Bergen aan Zee

Bergen aan Zee heeft eigenlijk alles, een prachtig breed strand, hoge duinen, een schattig dorpje met leuke boetiekjes, gezellige terrasjes, cafés en restaurants. Vanwege de tientallen kilometers aan fietspaden is Bergen aan Zee ook de ideale plek om er lekker op uit te gaan met de fiets. Bovenop de duinen geniet je van een rustgevend uitzicht over de Noordzee en als je bent uitgefietst is het strand of een leuk strandtentje altijd dichtbij.

Let op: Het natuurgebied Schoorlse Duinen is gratis toegankelijk met de fiets, voor het Noordhollands Duinreservaat heb je een duinpas nodig. Een jaarkaart kost €12,50 en kan je online bestellen. Je kan ook een dag- of een weekkaart kopen, deze zijn in Bergen aan Zee te koop bij Beach Bazar en Het Zeehuis. Voor meer informatie over de duinkaart klik je hier. Bekijk het zeker eerst even voor je naar onze nummer 6 van de mooiste stranden in Nederland gaat.

7. Een kleine Riviera in Westkapelle

Beeld | Arjan Almekinders via Flickr

Beeld | Arjan Almekinders via Flickr

Aan de voet van de duinen start in zuidelijke richting de ruim 12 kilometer strand welke helemaal ononderbroken doorloopt naar Vlissingen. Via het noorden van Westkapelle loop je - met een paar keer klunen- naar Domburg, Oostkapelle en Vrouwenpolder. Gebruik de strandopgangen buiten het dorp om wat meer rust te vinden, zet je windscherm op en steek je voeten in het warme zand. Hou je van het Riviera gevoel? Lunch dan bij Beachclub Zuiderduin, hier hebben ze ook een dakterras voor optimaal uitzicht. Een lekkere lunch bij één van de mooiste stranden in Nederland is nooit verkeerd.

Lees ook:  Hollandse hoogtepunten: wat Nederland zo mooi maakt

Westkapelle zelf is een klein dijkdorp met traditionele rode pannen op de daken. Als je over dijk fietst zie je goed hoe belangrijk deze is voor de Zeeuwse bewoners: de huizen liggen vele malen lager dan het water aan de andere zijde.

8. Heerlijk brede stranden op Strandslag Groote Keeten

Tussen Den Helder en Callantsoog ligt de badplaats Groote Keeten. Het is een van de breedste stranden van Noord-Holland en het is er schoon en bijna altijd rustig. Ook is er een strandpaviljoen aanwezig dat ‘Klavertje 4’ heet. Het is er eenvoudig maar sfeervol en je kunt jezelf er bedienen. Vanaf de ruime parkeerplekken loop je binnen 10 minuten heerlijk door de duinen richting het strand. En ook hier komt er vanwege de heerlijke rust een verscheidenheid aan kustvogels voor. Verrekijker mee!

9. Rust en ruimte op het Verklikkerstrand bij Burgh-Haamstede

Naast het leuke dorp Burgh-Haamstede (heb je het slot al eens bezocht?) ligt Nieuw-Haamstede. De naam laat weinig aan de verbeelding over, maar het bijna witte natuurstrand is absoluut de moeite waard. De ondiepe zeebodem, zandbanken en duinen vormen een mooi en ruig geheel. Op nog geen 300 meter ligt in zee een zandplaat waar zeehonden rusten en voor hun jongen zorgen. Er zijn geen strandpaviljoens, dus boterhammen mee! Wat vond jij van onze 9 mooiste stranden in Nederland?

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Populariteit plantaardige levensstijl: waar komt het vandaan?

Het mysterie van Aurora: een natuurlijk lichtspektakel

Alles wat je moet weten: emigreren naar het buitenland!

Hollandse hoogtepunten: wat Nederland zo mooi maakt

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down