20 mooiste parken in Londen

14 september 2023
198
London parks

Londen, een van de meest bruisende steden ter wereld, staat vooral bekend om zijn iconische bezienswaardigheden en levendige foodscene. Naast alle prachtige attracties als de Tower Bridge, Tower of London of de Big Ben, heeft de stad ook een indrukwekkende verzameling parken en groene ruimtes. In deze blog zullen we de 20 mooiste parken in Londen verkennen, waar je kunt genieten van de rust en schoonheid te midden van de drukte van de stad. Lees in deze blog wat je nog meer kunt doen in Londen.

Hyde park

Hyde park is een van de bekendste en tevens mooiste parken van Londen. Ooit kocht koning Henry II het en gebruikte het als zijn jachtterrein. Vanaf 1637 werd het park pas opengesteld voor publiek onder koning Charles I. Hyde Park is echter nog eigendom van de koninklijke familie en valt dus onder de zogenoemde Royal Parks. Vooral in de warmere maanden wordt Hyde Park ingezet voor concerten, sportevenementen en culturele festiviteiten.

In de wintermaanden wordt het park omgetoverd tot een waar winterwonderland. In Hyde Park vind je een aantal attracties, die je niet mag missen zoals de Marble Arch, de Diana, Princess of Wales Memorial Fountain en Serpentine Lake.

parken Londen Hyde park

Victoria Park

Victoria Park heeft weelderige gazons, prachtige tuinen en schilderachtige vijvers. Het park is ideaal voor wandelen, joggen, picknicken en ontspannen in de buitenlucht. Er zijn speelplaatsen voor kinderen, sportfaciliteiten en ruimtes voor evenementen en festivals. Een kenmerkende attractie in Victoria Park is het grote Victoriaanse prieel, een sierlijke structuur die een vleugje historische charme toevoegt aan het park. Er zijn ook verschillende kunstwerken en standbeelden verspreid over het terrein, die bijdragen aan de culturele sfeer van de omgeving.

Kensington Gardens

Kensington Gardens grenst direct aan het eerder genoemde Hyde Park en is ook onderdeel van de acht Koninklijke Parken. De Gardens wordt gescheiden van Hyde Park door het bruggetje dat over Serpentine Lake loopt. Het park is 11 hectare groot en werd in 1689 door Willem III gekocht, die eveneens het bekende Kensington Palace liet bouwen. Naast deze bezienswaardigheid biedt het park nog een aantal must sees: de Orangerie, de Sunken Garden, Diana Memorial Playground en Italian Gardens.

mooiste parken in londen: kensington gardens

St. James’ Park

St. James's Park, gelegen nabij Buckingham Palace, is een van de mooiste Koninklijke Parken in Londen met een weelderige flora en fauna. Het park is bovendien het oudste park van Londen. Het heeft een prachtig meer waarop je kunt varen en een charmante brug die naar een klein eiland leidt. Het meer biedt een toevluchtsoord voor vele dieren, zoals zwanen, ganzen en zelfs pelikanen. In het midden liggen de twee eilanden Duck Island en West Island. Het park biedt ook een prachtig uitzicht op de iconische Westminster Abbey en de Houses of Parliament.

St. James' Park ligt ook dicht bij de beroemde theaterwijk West End. Lees in deze blog welke bekende theaters je in deze wijk vindt en pik misschien een voorstelling mee!

parken in londen: St. james' park

Lincoln Inn's Fields

Lincoln's Inn Fields is een groot openbaar plein in het centrum van Londen. Het bevindt zich in de buurt van de wijk Holborn en wordt omringd door historische gebouwen die verband houden met het Lincoln's Inn, een van de vier pleitgenootschappen in Londen. Lincoln's Inn Fields is een pittoreske en rustige plek, omgeven door groen en bomen.

Lees ook:  Leukste bezienswaardigheden in Londen van Harry Potter

Het is een populaire plek voor wandelaars, joggers en mensen die even willen ontspannen in het midden van de stad. Het plein heeft een lange geschiedenis en heeft gediend als ontmoetingsplaats, recreatiegebied en locatie voor verschillende evenementen.

Regent’s Park

Regent’s Park heeft een oppervlakte van maar liefst 2 km² en is daarom een van de grootste parken van Londen. Het park behoort tot de Royal Parks en was oorspronkelijk ook een jachtterrein, alvorens het opengesteld werd voor publiek. Direct aan dit park grenst Primrose Hill. Op het grote oppervlakte van het park vind je grasvelden, speelplaatsen, tuinen en zelfs een openlucht theater. Het park is echter vooral bekend, omdat de London Zoo hier gevestigd is. Een andere bekende attractie is de Queen Mary’s Garden, waar je meer dan 400 soorten rozen kunt bezichtigen.

parken in londen: regent's park

Green Park

Green Park is een de Koninklijke Parken in Londen en van deze acht parken het kleinste. Het park is ongeveer 40 hectare groot en werd vroeger gebruikt als begraafplaats voor mensen die aan lepra gestorven waren. Het bijzondere van dit Londense park is dat het volledig bestaat uit plataan en linde. Bovendien vind je er bomen, zoals de zwarte populier, de witte esdoorn en de zilverlinde. Er zijn weinig attracties in het park, behalve de kenmerkende gestreepte ligstoelen en Constitution Hill. Dit is de plek waar koningin Victoria tot wel drie keer bijna slachtoffer werd van een aanslag op haar leven. 

Primrose Hill

Primrose Hill is een heuvelachtig park in de wijk Camden in Londen. Het biedt een adembenemend uitzicht op de skyline van Londen, inclusief de beroemde gebouwen zoals The Shard en de London Eye. Het park is een populaire bestemming voor zonsondergangen en picknicks en het is ook een geweldige plek voor een ontspannen wandeling met panoramisch uitzicht.

parken in londen: primrose hill

Chelsea Physic Garden

De Chelsea Physic Garden is een unieke en historische botanische tuin die bekend staat om zijn focus op medicinale en geneeskrachtige planten. Deze tuin biedt bezoekers de mogelijkheid om te leren over de relatie tussen planten en gezondheid en om te genieten van een scala aan fascinerende en nuttige plantensoorten. Het park werd opgericht in de 17e eeuw en heeft een rijke geschiedenis als een plek voor onderwijs en onderzoek op het gebied van planten en hun toepassingen in de geneeskunde. De tuin herbergt een uitgebreide collectie van zowel inheemse als exotische planten, waaronder kruiden, bloemen, struiken en bomen met medicinale eigenschappen.

Greenwich Park

Greenwich Park is vooral bekend geworden, omdat de nulmeridiaan er doorheen loopt. Maar deze meridiaan is niet het enige wat het park te bieden heeft. Er zijn grote lanen met bomen, waar de koningen en koninginnen vaak doorheen hebben gewandeld. Greenwich Park valt namelijk ook onder de Royal Parks. Je vindt in dit park een enorme rozentuin en kruidentuin. Bovendien bevat Greenwich Park de Queen’s Orchard, waar groentes en fruit groeien.

greenwich park

Crystal Palace Park

In het zuidoosten van Londen vind je het Crystal Palace Park. Het park beslaat een groot gebied en biedt talloze mogelijkheden voor recreatie en ontspanning. Er zijn uitgestrekte gazons, mooie tuinen, vijvers en zelfs een doolhof. Het is een populaire bestemming voor wandelaars, joggers en gezinnen die willen genieten van de natuurlijke schoonheid van het park.

Lees ook:  De 20 mooiste bezienswaardigheden in New York

Een van de meest opvallende kenmerken van Crystal Palace Park is het Dinosaurs Sculpture Trail. Dit is een verzameling levensgrote beelden van dinosaurussen die in de 19e eeuw zijn gemaakt. Het is een fascinerende attractie voor zowel kinderen als volwassenen en biedt een educatieve ervaring over de prehistorie.

Holland Park

Gelegen aan de drukke Kensington High Street, biedt het Holland Park een oase van rust. Je vindt er een Japanse tuin, de beroemde oranjerie, een cricket veld en meerdere speeltuinen. De Japanse tuin is helemaal gratis te bezoeken. Lees in deze blog nog meer bezienswaardigheden in Londen, die gratis te bezoeken zijn. Ook vind je het bekende Holland House hier, een landhuis dat voor Walter Cope gebouwd werd. Na een bombardement werd een deel van het gebouw omgetoverd tot een openluchttheater. Dit park behoort zeker tot het rijtje mooiste parken in Londen.

holland park

York House Gardens

De tuinen van York House bieden een prachtig uitzicht op de rivier de Theems en hebben weelderige gazons, kleurrijke bloembedden en rustige wandelpaden. De combinatie van weelderige plantengroei en zorgvuldig aangelegde paden zorgt voor een ontspannen sfeer en maakt het een ideale plek om te wandelen, te ontspannen en te genieten van de rust.

Een opvallend kenmerk van York House Gardens is het historische York House, een prachtig landhuis dat de tuinen omringt. Het huis draagt bij aan de charme en grandeur van de omgeving en voegt een vleugje geschiedenis toe aan de tuinen. Bezoekers kunnen ook de formele tuinen verkennen, die zijn ontworpen in een klassieke stijl en een elegant en tijdloos karakter hebben.

Richmond Park

Richmond Park bevindt zich in het zuidwesten van de stad en is het grootste park van de Royal Parks. Het park dankt zijn naam aan het stadsdeel waar het ligt: Richmond upon Thames. Het park is 955 hectare groot en is hierdoor zelfs het grootste stadspark van Europa, dat ommuurd is. Van oorsprong was het park een jachtgebied van koning Eduard I. Hierdoor vind je in Richmond Park nog steeds meerdere soorten edelherten en damherten.

Hampstead heath

Hampstead Heath is een uitgestrekt gebied dat bestaat uit beboste gebieden, open graslanden, vijvers en heuvelachtige terreinen. Het biedt een adembenemend uitzicht over de stad en is een ideale plek om te wandelen, joggen, picknicken en genieten van de natuur. Het gebied herbergt ook een aantal vijvers, waaronder de populaire Hampstead Heath Ponds, waar mensen kunnen zwemmen, varen en zelfs ijsvogels kunnen spotten.

Een opvallende bezienswaardigheid op Hampstead Heath is Parliament Hill, een heuveltop die een panoramisch uitzicht biedt op de skyline van Londen. Veel mensen komen hier bijeen om te genieten van de zonsopgang of zonsondergang en het is een populaire plek voor fotografie.

Hampstead heath

Morden Hall Park

Morden Hall Park heeft uitgestrekte groene gazons, weelderige tuinen en een kalme rivier die er doorheen stroomt. Het is een ideale plek voor wandelingen, picknicks en genieten van de buitenlucht. De sfeer is vredig en ontspannend, waardoor het een geweldige ontsnapping is aan de drukte van het stadsleven. Een opvallend kenmerk van Morden Hall Park is de prachtige molen die aan de rivier staat.

Lees ook:  Wat is te zien in de Shakespeare Globe Theater in London?

Historische charme
Deze molen voegt een vleugje historische charme toe aan het terrein en biedt bezoekers de mogelijkheid om meer te leren over het industriële erfgoed van het gebied. Daarom is Morden Hall een van de uniekste parken in Londen. Het park heeft ook een verscheidenheid aan flora en fauna, waaronder verschillende soorten vogels en andere dieren. Er zijn natuurpaden en vogelkijkgebieden waar natuurliefhebbers van kunnen genieten.

Kew Gardens

Kew Gardens is een beroemde botanische tuin gelegen in Kew. Het is een van 's werelds meest vooraanstaande botanische tuinen en staat bekend om zijn uitgebreide collectie van plantensoorten, zowel inheems als uit andere delen van de wereld. De tuin is opgericht in 1840 uit het reeds bekende Kew park en heeft sindsdien een belangrijke rol gespeeld in het behoud en onderzoek van planten.

kew gardens

Chiswick Gardens

Chiswick Gardens is een historisch landgoed gelegen in West-Londen, in de buurt van de wijk Chiswick. Deze tuinen staan bekend om hun prachtige landschapsarchitectuur en worden beschouwd als een van de mooiste voorbeelden van de Engelse tuinarchitectuur. Het landgoed heeft een rijke geschiedenis en is oorspronkelijk aangelegd in de 18e eeuw.

De tuinen zijn ontworpen door de beroemde architect en tuinontwerper William Kent, die de Engelse landschapstijl in de 18e eeuw populair maakte. De tuinen van Chiswick House staan bekend om hun sierlijke gazons, formele hagen, vijvers en beelden die de harmonie tussen architectuur en natuur benadrukken.

Opvallende kenmerken
Een van de meest opvallende kenmerken van Chiswick Gardens is het Chiswick House zelf, een prachtig neoclassicistisch landhuis, ontworpen door Richard Boyle, dat een belangrijk architecturaal kenmerk van het landgoed vormt. Het huis is nu open voor het publiek en herbergt een indrukwekkende collectie kunstwerken en historische artefacten.

chiswick gardens

Osterley Park

Osterley Park is een historisch landgoed gelegen in Ealing/Hounslow. Dit prachtige landgoed staat bekend om zijn weelderige tuinen en het imposante Osterley House, een groot neoklassiek landhuis dat een centrale rol speelt op het terrein. Het landgoed Osterley Park is eigendom van de National Trust sinds 1991 en is een populaire bestemming voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in geschiedenis, architectuur en tuinontwerp. De geschiedenis van Osterley Park gaat terug tot de 16e eeuw, maar het huidige huis werd gebouwd in de 18e eeuw en is een meesterwerk van de Georgische architectuur.

Idyllische omgeving
De tuinen van Osterley Park zijn prachtig aangelegd en bieden een idyllische omgeving om te wandelen en te genieten van de natuur. Daarom behoort Osterley ook tot de mooiste parken in Londen. Je vindt er formele tuinen, uitgestrekte gazons en een groot meer. De formele tuinen zijn aangelegd in de Engelse landschapstijl en zijn perfect om te verkennen en te ontspannen.

Open voor publiek
Osterley House zelf is ook open voor het publiek en herbergt een indrukwekkende kunstcollectie, waaronder schilderijen, meubels en porselein. Het interieur van het huis is prachtig bewaard gebleven en biedt bezoekers een kijkje in het leven van de welgestelde Georgische familie die hier ooit woonde. Ben je op zoek naar meer kunst? Lees dan eens deze blog over de 25 beste musea in Londen.

Over de auteur

Natasja Bartholomé
Hallo allemaal, mijn naam is Natasja Bartholomé en ik ben content marketeer bij marketingbureau Web Wings. Het is hier dat ik mijn passie voor schrijven mocht gaan inzetten voor Paradijsvogels Magazine, aangezien ik graag mijn ervaringen van mijn vakanties deel in stimulerende reisblogs. Naast schrijven en reizen, ben ik ook groot fan van dansen, boeken en films/series. Paradijsvogels biedt me de mogelijkheid creatief om te gaan met taal en me te verdiepen in deze prachtige onderwerpen en meer. En dat blijf ik heel graag doen.

Recente berichten

Populariteit plantaardige levensstijl: waar komt het vandaan?

Het mysterie van Aurora: een natuurlijk lichtspektakel

Alles wat je moet weten: emigreren naar het buitenland!

Hollandse hoogtepunten: wat Nederland zo mooi maakt

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down