7 mooiste botanische tuinen in Nederland

27 juni 2018
4474

Door heel Nederland verspreid vind je de meest prachtige en bijzondere botanische tuinen, 26 maar liefst! Met een veelzijdige en wonderlijke plantencollectie is een botanische tuin een paradijselijke plaats, een oase aan rust en een feest voor alle zintuigen. Voor een beetje plantenliefhebber - en wie is dat tegenwoordig niet? -  is een bezoekje aan een Hortus Botanicus een absolute aanrader. De hoogste tijd om de mooiste Nederlandse botanische tuinen op een rij te zetten.  

Een bezoekje aan de tropen

Botanische tuinen kun je zien als grote groene musea. De planten in de botanische tuinen worden behouden ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek, natuurbehoud, tentoonstelling en onderwijs. Een botanische tuin toont je een bijzonder inkijkje in de wonderlijke veelzijdigheid die planten verspreid over de wereld laten zien. Of je nu op zoek bent naar een exotische plant voor je interieur of de drukte van het dagelijkse leven achter je wilt laten: een botanische tuin biedt alles wat je zoekt voor een heerlijk dagje uit. Een selectie aan unieke tuinen, klein en groot, op een rij: 

1. De oudste Botanische tuinen van Nederland | Hortus - Leiden

botanische tuin mooi nederland

De Botanische tuin in Leiden is een charmante tuin verborgen in de stad. Bij binnenkomst wordt je verwelkomt door een goudenregen in de Clusiustuin: een afspiegeling van het oude karakter van deze Hortus. Een van de hoogtepunten zijn de tropische kassen met duizenden soorten orchideeën, palmvarens, vleesetende planten en bekerplanten. Trekpleisters zijn de imposant gekleurde Jadebloem, een enorme klimplant met blauwe trossen die hoog in de kas groeit, en de Victoria amazonica; de grootste waterlelie ter wereld. De bladeren van deze plant zijn zo groot dat ze een klein kind gemakkelijk kunnen dragen!

Lees ook:  Hoe richt je de tuin in voor de zomer?

Bekijk hier de agenda van Hortus Leiden en ontdek het rijke aanbod aan activiteiten en tentoonstellingen.

Website Hortus Leiden

2. Geneeskrachtige kruiden | De Kruidhof - Buitenpost

botanische tuin mooi nederland

Begin je bezoek aan de Botanische tuin de Kruidhof met een heerlijk kopje koffie in het Tuincafé (gratis toegankelijk) van waaruit je kunt genieten van het uitzicht op de Geneeskrachtige kruidentuin met de grootste kruidencollectie van West-Europa. Kom helemaal tot rust in de Meditatietuin of ontdek een van de andere thematuinen. Kinderen, groot en klein, kunnen naar hartelust spelen in de speeltuin. Sluit je bezoek af in de Verkooptuin waar je kunt kiezen uit een prachtig assortiment bijzondere planten.

Leuk extraatje: met je toegangsbewijs heb je ook toegang tot het Ijstijdenmuseum waar je prachtige fossielen, stenen en mineralen kunt aantreffen.

Website De Kruidhof

3. Unieke bomen in deze botanische tuinen| Hortus Haren

botanische tuin mooi nederland

Kleurige paddestoelen die eruit zien alsof ze van porselein zijn gemaakt, een rijk bloeiende weide vol vlinders, idyllische bruggetjes en rotsen met gezichten. Bij Hortus Haren, een van de grootste en oudste botanische tuinen van ons land, geniet je met al je zintuigen. Kenmerkend is de Wilde Tuin met unieke boom- en plantensoorten waaronder de Sequoia's, de grootste boomsoort ter wereld. Na afloop kun je in de NOVO-Plantage terecht voor een lekker hapje en drankje.

Website Hortus Haren

4. Bijzondere activiteiten | Hortus Alkmaar

botanische tuin mooi nederland

Je verwacht het niet: midden tussen de gebouwen op een bedrijventerrein vind je een groene oase. De Hortus in Alkmaar is een prachtige plek waar je kunt genieten van bloemen, rust en een unieke sfeer. De tuin is gespecialiseerd in geneeskrachtige kruiden en uniek door de verscheidenheid aan soorten en oorspronkelijke rassen. Bijzonder leuk is het verrassende activiteiten aanbod. Wat dacht je bijvoorbeeld van een workshop 'Energie uit je voeding halen' of een cursus 'Eetbare bloemen maken'?

Lees ook:  6 tips om van je tuin een egelparadijs te maken

Website Hortus Alkmaar

5. Vlindertuin | Hortus Botanicus - Amsterdam

Hortus Botanicus

Alleen al van het aanzicht van de kassen word je enthousiast. De Hortus Botanicus is een verborgen schat in Amsterdam. Eenmaal door het poortje gelopen, merk je niets meer van de drukte van de stad. Laat je omringen door de vlinders in de vlindertuin en waan je in een exotisch oord. In de hoge kassen vind je prachtige cactus soorten. Ook als je alleen een drankje wilt doen op het sfeervolle terras, is dit groene oord een mooie plek om neer te strijken (voor dit laatste heb je wel een toegangskaartje nodig).

Website Hortus Botanicus

6. Utrechtse schatten | Botanische Tuinen - Utrecht

Utrechtse Schatten

In het hart van het universitaire centrum de Uithof vind je diverse tuinen en bezienswaardigheden elk met een geheel eigen karakter: een Rotstuin, Evolutietuin, Ontdektuin, Tropische kassen, Vogelhut, Bijenhotel, Bamboebos en een Taxodiummoeras... Met andere woorden: er is hier genoeg te zien. Het tuincafé Botanica is in de zomer extra lang, tot 20:00 uur, geopend.

Website Botanische Tuinen in Utrecht

7. Botanische tuinen in Nijmegen: Hortus Botanicus

botanische tuin nijmegem

In Hortus Botanicus Nijmegen wandel je door de bloemrijke kalkgraslanden en langs een vijver met aangrenzend moerasgebied. Indrukwekkend is het Alpinum, een rotsheuvel met inheemse en uitheemse plantensoorten. Kloppend hart is de Theetuin met een bloemrijk terras onder een grote witgele reuzenparasol. Maar ook bij minder weer is 'de kas' een ideale plek om te genieten van een sapje uit te streek.

Goed om te weten: voor honden en huisdieren is de Hortus verboden terrein. De botanische tuinen zijn in de meeste gevallen gratis toegankelijk met je museumkaart.

Wil je je na een bezoekje nog verder onderdompelen in de natuur? Deze kaart toont alle plekken om te zwemmen in de Nederlandse natuur.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ivo de Wijs; gedichten van een cabaretier

De spirituele betekenis van een vogel tegen het raam

Kastelen van vroeger en nu

De rol van orakels in de Griekse mythologie: Voorspellingen en raadplegingen

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down