Dit zijn de mooiste boekwinkels ter wereld

6 juni 2016
216

Ebooks mogen dan in zwang zijn, er gaat gewoonweg niets boven het binnenstappen van een fijne boekwinkel. Al die uitnodigende kaften, ongekreukte ruggen en stapels geduldig papier die liggen te wachten totdat ze hun geheimen mogen onthullen aan een gelukkige lezer. Eerder schreven we over de mooiste boekwinkels in Nederland, maar voor wie graag over de grens kijkt hebben we het territorium van de mooiste boekwinkels ook wereldwijd eens onder de loep genomen.

Het was lastig kiezen, maar deze winkels springen eruit vanwege hun schitterende uitstraling, bijzondere locatie of intrigerend verhaal. Hier kun je met gemak een dag rondlopen: lezen, ontdekken en verbazen. Missen we er nog een die absoluut in dit rijtje thuishoort? Laat het ons weten!

1. El Ateneo, Buenos Aires

In 1919 zag dit gebouw het levenslicht als het Teatro Grand Splendid. 10 jaar later werd het een bioscoop. Voor lezers die een beetje drama wel kunnen waarderen: denk aan fresco's op de plafonds, weelderig houtsnijwerk en veel rood pluche. De oorspronkelijke sfeer van El Ateneo is goed bewaard gebleven, je kunt ook in de stalles zitten om even rustig door een paar boeken heen te bladeren.

boekwinkels boekwinkels

2. Bart's Books, California

In 1964 zette Richard Bartinsdale een boekenkast op straat met daarin boeken die hij niet meer wilde. Voorbijgangers konden deze kopen door geld in een potje achter te laten. Nu staan er bijna 1 miljoen boeken in de winkel waarvan de meeste nog steeds worden verkocht via het zgn. honor system. Bart's Books is inmiddels ook wat groter dan die oorspronkelijke kast: het gebouw heeft een binnenplaats waar bezoekers kunnen schaken in de schaduw van een grote appelboom.

Lees ook:  Een gedicht van Rutger Kopland: De stem van een cello

boekwinkels  boekwinkels

3. Dominicanen, Maastricht

In Nederland blijft deze boekwinkel toch een unicum. Imposant en ingetogen tegelijk biedt de ruim 700 jaar oude Dominicaner Kerk een schitterende omlijsting voor alle boeken, tijdschriften en muziek. In de levensgrote inloopboekenkast van deze boekwinkel kun je eindeloos ronddwalen, en onder het priesterkoor een kop koffie drinken. Boek nog een dagje bij om ook de rest van Maastricht te kunnen zien...

boekwinkels boekwinkels

4. Atlantis Boeken, Santorini

Twee vrienden gingen in 2002 met vakantie naar Griekenland. Ze verbleven een week op Santorini, maar waren al snel door hun boeken heen. De twee 25-jarige studenten zochten op het eiland een tevergeefs naar een boekwinkel met meer dan alleen vakantieromannetjes en detectives. Naar goed Grieks gebruik dronken ze na hun vruchteloze tocht een paar glazen wijn en besloten dan maar zelf een boekwinkel te openen: Atlantis in Santorini.

  boekwinkels

5. Dom Knigi (House of Books), Rusland

Het Dom Knigi, beter bekend als The Singer House of House of Books, is opgericht in 1939. De winkel beslaat drie verdiepingen en is daarmee één van de grootste boekwinkels in St. Petersburg. Ook hier kunt u, in Café Singer, weer heerlijk eten en drinken terwijl u van een spectaculair uitzicht geniet op de Nevsky Prospekt en de Kazan kathedraal.

boekwinkels boekwinkels

6. Barter Books, Engeland

In 1991 besloot Mary Manley een boekenwinkel te beginnen op basis van een ruilsysteem met de passende naam Barter Books (barter = ruilhandel). Haar man, Stuart, suggereerde om deze in een voormalige fabriek in een oud Victoriaans in Alnwick treinstation te vestigen. Uit dit prachtige pand - met open haard, antiquariaat, koffie en koekjes, comfortabele stoelen, speelhoek, modeltrein die boven de boekenkasten langs rijdt en natuurlijk enorm veel boeken - wilt u nooit meer weg.

Lees ook:  Het mooiste openbaar toilet vind je in Noorwegen

boekwinkels   boekwinkels

7. Cook & Book, België

Laat u niet misleiden door de naam: deze boekwinkel specialiseert zich niet in kookboeken, maar combineert de aangename ervaring van het lezen van een goed boek met het eten van heerlijk eten. Cook & Book heeft acht verschillende ruimtes met elk een compleet eigen identiteit waar het interieur design en het menu is aangepast aan de boekenselectie.

boekwinkels boekwinkels

8. Livraria Lello, Portugal

In 1906 is dit neogotische gebouw omgetoverd tot een van de meest prachtige boekwinkels ter wereld: Livraria Lello. Blikvanger is de bijzondere rode trap in het midden van de winkel, maar ook de wanden vol boeken, de glas in lood ramen en het ongelooflijk mooie houtwerk, maken een verbluffende indruk op eenieder die hier binnen stapt - of in ons geval, naar de foto's kijkt.

boekwinkels  boekwinkels

9. The bookworm, China

Er hangt magie in de lucht in deze boekwinkel in Beijing. Het gedrapeerde, rode plafond en de gezellige lampjes die in de lucht zweven bij The Bookworm, zorgen voor een betoverende ambiance. U kunt in de bijbehorende bibliotheek tussen maar liefst 16.000 Engelse en Chinese titels struinen, maar er kan ook  heerlijk gedineerd worden en er vinden  regelmatig evenementen plaats.

10. Word on the Water, Engeland

Werkelijk uniek is deze boekenwinkel op het water. De boeken staan uitgestald op een Nederlandse sloep die over de kanalen en meren in Engeland vaart langs plaatsen als Camden Lock, Angel, Hackney and Paddington. Op iedere locatie meert de sloep ongeveer twee weken aan en dus moet de precieze locatie opgezocht worden op hun Facebook pagina.

boekwinkels boekwinkels

11. Alexandra Bookcafé, Hongarije

Deze boekwinkel met aangrenzend café bevindt zich in een van de mooiste gebouwen in Boedapest: Lotz Hall. Er hangen schitterende kroonluchters onder de fresco's op het plafond. Het lijkt alsof u een voortreffelijk met goed versierd paleis bent binnengelopen waar over enkele momenten een bal plaats zal vinden.

Lees ook:  Het Guggenheim Musem zet 200 kunstboeken online, gratis!

Alexandra Bookcafé

12.  Cafebreria El Pendulo, Mexico

Naast boeken kopen, kunt u in deze kruising tussen boekwinkel en café in Mexico-stad dineren, mojito's drinken, en van live muziek, poëzie of stand-up komedie genieten. Erg mooi is hoe de winkel naast boeken ook overspoelt wordt door natuur, wat bijdraagt aan de heerlijke zomerse sfeer die er heerst.

boekwinkels boekwinkels

13. The Last Bookstore, Los Angeles

In het paradijselijke Los Angeles bevindt zich een net zo paradijselijke boekwinkel: The Last Bookstore. De winkel situeert zich in een oud bankgebouw waarvan de architectuur behouden is gebleven, wat tot een fraai plaatje leidt. Hoewel de naam in eerste instantie ironisch bedoeld was, is het steeds meer van toepassing, aangezien vele boekwinkels verdwijnen door de enorme impact van online aankopen. Deze boekwinkel doet het gelukkig erg goed en blijft hopelijk nog een tijdje bestaan - misschien wel tot het de laatste boekwinkel ter wereld is...

boekwinkels boekwinkels

14. Librería Bardón, Spanje

In 1947 werd de Librería Bardón door Luis Bardón López, wat het een van de oudste bibliotheken in Spanje maakt. Dit antiquariaat bevindt zich in het centrum van Madrid en dankt zijn charme voornamelijk aan de wanden vol met wellicht de mooiste boeken die er maar bestaan. Het aanzicht van deze ruimte is, net als de boeken die zich erin bevinden, onbetaalbaar.

boekwinkels boekwinkels

[hr]

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ingrid Bergman | Dualiteit

Op vakantie naar de Malediven: activiteiten om te doen

Backpacken in Mexico: de top 5 plaatsen die je moet bezoeken

Alles wat je moet weten over oranje edelstenen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings