Deze antiekmarkten, oogstfeesten en cultuurfestivals vind je alleen maar in Engeland

26 september 2016
488

In de straatjes van de Cotswolds en op de glooiende landerijen lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Deze streek werd oorspronkelijk groot in de schapenbusiness: menig wolhandelaar maakte hier zijn of haar fortuin. Maar ook de kunsten vinden hier een belangrijke oorsprong: zowel de wortels van Shakespeare als Jane Austen liggen in de Cotswolds.

De levendige handelsgeest en kunstzinnige atmosfeer zijn ook anno 2016 nog voelbaar, in de Cotswolds barst het van de markten, festivals en antiekfairs. Van Jane Austen festivals (ze moest eens weten..) tot oogstfeesten in Middeleeuwse schuren en bezoekers in dito outfits: in zo’n setting tref je de Engelsen op hun best.

We vroegen geitenboerin en oudgediende op de Stroud's Farmers Market Renee Loveridge naar de pareltjes uit het aanbod om dit najaar te verkennen:

1. Cotswolds Antiques Decorative and Art Fair in Gloustershire 

westonbrti2

Het laatste weekend van oktober wisselt het Engelse familie-antiek traditioneel weer van handen in het mooie Westonbirt House. Een walhalla voor verzamelaars en mensen met oog voor mooie dingen. Hier staan stukken van 20 Pond moeiteloos naast objecten die 1000 maal zoveel waard zijn. Overall is de kwaliteit echter wel hoog. Westonbirt House is op zichzelf ook al een kunstwerk: van Victoriaanse lampen tot opvallende Art Deco elementen kun je hier ook al uren ronddwalen en je niet vervelen. 28, 29 en 30 oktober, meer informatie.

2. Stroud’s Farmers Market, Gloustershire 

Van appels uit de boomgaarden van Hereford tot romige kazen van het land, stalletjes met broodjes waar je van gaat watertanden en handgemaakt aardewerk uit de omgeving. Stroud’s Farmers Market (elke zaterdag) is de grootste, drukste en lawaaiigste markt in Engeland. Maar juist daarom is het zo heerlijk om hier uren rond te lopen, van ontbijt tot lunch wat bij elkaar te snaaien en de mooie dag vervolgens te vieren in de locale pub.

Lees ook:  Deze eeuwenoude plek in Barcelona is een oase voor je ziel

Logeer bijvoorbeeld in Stratford upon Avon, de bakermat van Shakespeare. Klik op de foto voor meer informatie.

Logeer in Straford upon Avon, de bakermat van Shakespeare. Klik op de foto voor meer informatie.

3. Jane Austen Festival in Bath

jane-austen3

Ook al schreef ze ‘slechts’ zes boeken in haar leven, het erfgoed van Jane Austen staat nog steeds in vele boekenkasten. Gelukkig kun je de Engelsen er blind op vertrouwen dat ze hun cultureel erfgoed zeer serieus nemen: jaarlijks organiseren ze in Bath een heus Jane Austen Festival. Compleet met kostuums, voorleesavonden, ontbijttaferelen, toneelstukken en dansworkshops uit 1816. Heerlijk voor ieder die zijn of haar hart wil ophalen aan Mr. Darcy, Emma Woodhouse en Mr. Willoughby.

4. Orchard Harvest Day op de Winterbourne Medieval Farm

De boerderij waar dit oogstfeest wordt gehouden stamt uit 1342. Deze dag worden appels geplukt en geperst tot cider, wordt de honingvoorraad verkocht, manden geweven en veel gegeten. Het is een mooi familiefeest waar veel locals op af komen. En traditiegetrouw als de Engelsen zijn geven ze je het gevoel dat je even in de middeleeuwen verkeert. Alleen dan met écht lekkere cider en - uiteraard - huisgemaakte cake.

Midden in de Cotswolds ligt het Banbury House Hotel. In klassiek Briste stijl opgetrokken en een ideale uitvalsbasis om de Cotswolds te ontdekken.

Midden in de Cotswolds ligt het Banbury House Hotel. In klassiek Briste stijl opgetrokken en een ideale uitvalsbasis om de Cotswolds te ontdekken.

5. Gypsy Horse Fair in Stow-on-the-Wold

De geschiedenis van deze Gypse Horse fair Show gaat terug tot het jaar 917: het plaatsje Stow lag zeer strategisch op het kruispunt van 8 wegen. Hier ontstond een levendige handel in de spullen die uit alle windstreken waren meegenomen. Later bloeide hier de wolhandel op en groeide de markt uit haar voegen. Toen het belang van de wolhandel afnam richtten de handelsmannen zich op paarden – waar het ook ann0 2016 (27 oktober) om draait. Doe je laarzen met warme sokken aan want dit is beslist geen Ascott maar een fijne en authentiek boerse setting. Modder gratis inbegrepen.

Lees ook:  Oude, alledaagse voorwerpen krijgen een nieuw leven in een geborduurd jasje

6. Kerstmarkt in Bath 

Bath Christmas market 2007

De kerstmarkt kan natuurlijk niet ontbreken wanneer we het over Engelse tradities hebben. Voor sommigen wellicht wat vroeg (ze gaan eind November van start), maar voor degenen die met eerste advent de kaars aansteken perfecte timing. Op de markt mogen in de ruim 120 houten stalletjes alleen handgemaakte spullen worden verkocht. De historische achtergrond, Engelse kerstliederen en loodzware Christmas Puddings - meer kerst dan dit wordt het niet. Van 24 november tot en met 11 december, meer info.

[hr]

Meer informatie over de Cotswolds?

Buro Scanbrit organiseert al jaren reizen naar de Cotswolds, reeds 16 keer werden ze uitgeroepen tot beste reisorganisatie voor Noord-Europa. Voor dit najaar hebben ze verschillende korte vakanties in de aanbieding, waarbij je met de boot naar Engeland vaart. Vanaf een knusse uitvalsbasis midden in de Cotswolds kun je op eigen gelegenheid dorpjes, festivals en de natuur ontdekken. Op dit moment bieden ze leuke reizen met korting

Vraag hier de brochure aan voor meer inspiratie.

scanbrit

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

Eindelijk wonen op jezelf, hoe pak jij dat aan?

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down