Slapen in de sneeuw: de mooiste accommodaties in Fins Lapland

11 september 2018
411

Sommige natuurverschijnselen zijn zo mysterieus, zo overweldigend mooi, dat je ze nooit meer vergeet. Het aanschouwen van het Noorderlicht is zo’n ervaring. Het Finse gedeelte van Lapland is een van die zeldzame plekken op aarde waar je de dansende vlammen van de Aurora Borealis kunt zien. En dat kan dan ook nog vanuit de meest bijzondere overnachtingsaccommodaties, zoals een iglo of een ijskasteel. Alsof je midden in een wintersprookje bivakkeert.

Over sprookjes gesproken: de oude Finnen verdachten de dondergod Thor ervan dat hij bliksem en donder op dit plekje boven de poolcirkel afvuurde. Daar waren ze niet blij mee: ze zagen het Noorderlicht als een voorbode van een hoop onheilspellend gedoe.

Een andere mythe komt met een luchtiger verklaring: de staart van een vos zou de sneeuwvlokken laten opdwarrelen, en zo de lichteffecten van de Aurora Borealis laten ontstaan. Zo ontstond de benaming 'Vossenvuur'.

De nuchtere wetenschappelijke uitleg luidt echter dat de zon elektrisch geladen deeltjes het heelal in slingert, die bij de polen op moleculen in de atmosfeer botsen en licht gaan geven. Vanaf eind augustus tot begin april is dit magische natuurverschijnsel ruim 200 keer te zien.

Lapland is stoer én romantisch

Toch is het Noorderlicht is niet het enige wat hier fascineert. Lapland is één groot natuurgebied. Nergens in Europa is de natuur zo uitbundig. Dat levert schitterende vergezichten op. De duizenden meren worden omringd door naaldbossen, en alleen die bossen beslaan al ruim zestig procent van het land.

Dankzij het arctische klimaat ligt er vanaf december tot april overal sneeuw, wat het tot een paradijs voor wintersport maakt. Maar ook voor stoere activiteiten als ijsvissen of een tocht op de sneeuwscooter. En hoe romantisch is het om in een slee te zitten die wordt voortgetrokken door honden of rendieren? Tijdens zo’n uitje kun je zomaar een beer spotten. Of wolven, lynxen en lemmingen. Ze leven hier nog allemaal in het wild, net als nertsen, marters en hermelijntjes.

Lees ook:  Help de natuur vanuit je eigen tuin!

Slapen op een bed van ijs in Lapland Hotel Snowvillage

Lapland Hotel Snowvillage wordt elke winter opnieuw gecreëerd door ijskunstenaars.

Die puur-natuur-uitstraling geldt ook voor de meest spectaculaire accommodaties in Fins Lapland. Want de Finnen gebruiken de sneeuw om er iglo’s en complete kastelen van te bouwen. Neem bijvoorbeeld het Lapland Hotel Snowvillage. Dit hotel wordt ieder jaar opnieuw vanuit het niets opgebouwd uit sneeuw en ijs. IJskunstenaars crëeren elke winter unieke ijssuites met prachtige sculpturen. Verder vind je er een trendy ijsbar, een ijsrestaurant en - heel exotisch - zelfs een ijskapel waar getrouwd kan worden. De nacht doorbrengen in een kamer van sneeuw: hoe bijzonder is dat?

Hotel Snowvillage beschikt zelfs over een kapel, een ijsrestaurant en een loungeruimte.

Andere bezienswaardigheden in de buurt zijn de gotische kerk en het historisch museum in de kustplaats Kemi. Maar bovenal ligt vlakbij - in Levi - een van de meest aantrekkelijke wintersportgebieden van Finland. De zon zie je er ’s winters nauwelijks, maar de goed verlichte, kilometerslange pistes zijn een walhalla voor skiërs, langlaufers en snowboarders. Verder kun je er icekarten, paardrijden door de sneeuw, een sneeuwscooter huren of gaan ijsvissen. Maar gewoon een stevige wandeling maken - en daarna toch maar per slee terug? - is natuurlijk ook geweldig.

Iisakki Glass Village: zonde om je ogen dicht te doen

Waar kun je het Noorderlicht relaxter bekijken dan vanuit je eigen bed? Iisakki Glass Village is de perfecte plek om ademloos te genieten van de Aurora Borealis. De tien villa’s hebben een dak en wanden van glas. Behoefte aan iets meer privacy? Dan trek je gewoon de gordijnen dicht. Bovendien zijn de villa’s zo opgesteld, dat je niet bang hoeft te zijn voor inkijk.

Lees ook:  De mooiste wandelroutes in Kaapstad, Zuid-Afrika

Liggend op bed - slapen is natuurlijk zonde, met zo’n ongeëvenaard uitzicht - kijk je omhoog en krijg je het gevoel dat dit wonderbaarlijke natuurfenomeen alleen voor jouw ogen bestemd is.

  

Lisakki Glass Village ligt circa 6 km van Ruka, in het zuidoosten van Lapland. Ruka geldt als hét wintersportgebied van Fins Lapland. Die populariteit dankt de plaats, tegenstrijdig genoeg, aan haar rust. De prachtige ongerepte natuur, de winterse stilte. Het lijkt alsof je er alleen op de wereld bent. Dat gevoel inspireert tot het maken van safari’s, bijvoorbeeld een huskytocht of een arretocht met rendieren. Bij terugkomst warm je heerlijk op in een van de vele sauna’s. Of je nestelt je met een glaasje Finse Koskenkorva wodka bij een knapperig haardvuur.

Eindeloos sterren kijken in Aurora Village

Vanuit de houten Kota's met glazen dak zie je de hemel oplichten.

Nog zo’n plek waar je een subliem panoramisch zicht op het Noorderlicht hebt, is Aurora Village. Je overnacht in een typisch Finse blokhut, maar deze houten Kota’s zijn voorzien van een (thermisch) glazen dak. En dat is meteen de reden waarom je aan slapen nauwelijks toekomt, als je de hemel ziet oplichten door de vurige dansende stralen. Het Noorderlicht kun je overigens niet élke dag zien. Maar eindeloos vanuit je bed naar de sterren staren is natuurlijk ook idyllisch.

  

Aurora Village ligt vlakbij het dorpje Ivalo en het Inarimeer, het op één na grootste meer van Finland. Vanuit Ivalo kun je avontuurlijke meerdaagse tochten maken met sneeuwscooters en sledehonden. En uiteraard kan er ook geskied worden. De kerktoren van Ivalo is zelfs in de vorm van een skischans gebouwd!

Lees ook:  Zo verzorg je een Monstera plant

Overnachten tussen de rendieren in Nothern Lights Village

Vlakbij Saariselkä, in het noorden van Lapland, staat een rendierboerderij naast de Finse houten kota’s. De Kota’s bevinden zich op een donkere locatie en zijn stuk voor stuk voorzien van een glazen dak. Zo kun je vanonder je dekbed de hemel afspeuren naar het Noorderlicht. En ’s morgens ga je natuurlijk even de rendieren begroeten. Daar hoef je niet eens naartoe te lopen, want Nothern Lights Village beschikt over een restaurant met een panaromisch uitzicht over de rendierboerderij.

Saariselkä ligt aan de rand van Urho Kekkonen National Park en dat is voor langlaufers the place to be. Er is maar liefst 200 km aan loipen. Skiërs kunnen zich uitleven op de hellingen van de twee heuvels Kaunispää en Lisakkipää. Hier ligt ruim 11 km aan pistes.

Urho Kekkonen National Park staat bekend om zijn rendieren én om de vele fotogenieke bevroren meren. En waar rendieren zijn, vind je natuurlijk… de kerstman. In zijn woonplaats, het dorpje Korvatunturi, kun je bij de elven een verlanglijstje afleveren en desgewenst sleetje rijden.

Veel spannender is het echter om een nachtelijk ritje op een sneeuwscooter te maken, dwars door de bossen en over de open vlaktes. Weer zo’n ervaring waarbij je je in een wintersprookje waant…

Zin om ook eens op zo’n wonderbaarlijke plek te overnachten? Of om te genieten van het arctische natuurschoon? Buro Scanbrit heeft diverse data geselecteerd voor de mooiste reizen naar Fins Lapland. Natuurlijk kun je geweldige activiteiten bijboeken, zoals een husky- of rendiersafari, en zie je gegarandeerd het Noorderlicht.

Reeds 16 keer werd Buro Scanbrit uitgeroepen tot beste reisorganisatie van Noord-Europa. Vraag hier de gratis brochure aan voor meer inspiratie!

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Babykamer inrichten? Bekijk deze checklist!

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

Waarom koud water goed voor je is

Zo verzorg je de passiebloem!

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings