6 bijzondere vaarroutes door Nederland

4055 VIEWS
6 bijzondere vaarroutes door Nederland

We hebben een geweldige lente met veel zomerse dagen. Het prikkelt om er op uit te gaan, liefst naar het water. Voor alle zonnige dagen die nog gaan komen hebben we 6 mooie vaarroutes in Nederland op rij gezet. Heb je zelf geen boot dan is er in de regio makkelijk één te huren.

1. Friesland, Turfroute voor rust en ongerepte natuur

Bij Friesland denk je snel aan de Friese meren en de route van de Elfstedentocht. Neem in zuidoost Friesland de turfroute en leer een hele andere kant van de provincie kennen. De turfroute wordt omsloten door de Friese wouden. Vaar door bosrijke gebieden, veenkoloniën en langs pittoreske dorpjes. De vele bruggen en sluizen onderweg voegen vanwege het contact met de brug en sluiswachters wat extra’s toe. Meer aan bij een terrasje voor Friese lekkernijen of een glaasje Berenburg.

vaarroutes

2. Noord-Holland, beschermd natuurgebied bij Waterland

Vlak boven Amsterdam ligt een mooi beschermd natuurgebied. Vanuit het historische dorpje Broek in Waterland maak je prachtige tochten door Waterland. Wandel eerst door het charmante dorpje, een oase van rust. De huizen zijn prachtig gerenoveerd en hebben kleurrijke tuinen. Huur een fluisterboot en bepaal via de kaart je eigen vaarroute. Ga op ontdekking door het beschermde en vogelrijke natuurgebied.

Lees ook:  Een dromerige boottocht door de lucht

vaarroutes

3. Zuid-Holland & Noord-Brabant, varen door Nationaal Park De Biesbosch

Nationaal Park De Biesbosch ervaar je het beste vanaf het water. Het gebied is het grootste zoetwatergetijden gebied van Europa. Hierdoor is er  getijdenverschil dus houd rekening met ondiepten, stroming en grote afstanden. Er zijn veel wilgenvloedbossen en kreken. Huur een fluisterboot en geniet van de rust en een gevoel van vrijheid. Speur naar bosdieren zoals de bever, vos, ree, boommarter, haas en Noordse woelmuis. Maak gebruik van de aanlegplekken en steigers om aan land te gaan voor een wandeling of picknick.

vaarroutes

4. Zeeland, volg de Deltaroute

De beroemde deltawerken bestaan uit 3 sluizen, 6 dammen en 4 stormvloedkeringen. De vaarroute, deltaroute voert je een klein stukje over zee, langs ruime zeearmen en historische steden. De leuke havenplaatsen Zierikzee en Veere zijn een “must” om onderweg te bezoeken. De Deltaroute sluit aan op de Staande Mast Route.

vaarroutes

5. Noord-Holland, van Medemblik naar Alkmaar

Deze vaarroute van sloepennetwerk voert je door het hart van de provincie. Vaar vanuit de historische stad Medemblik gelegen aan het IJsselmeer naar kaasstad Alkmaar. Geniet onderweg van mooie vergezichten, bollenvelden en rietkragen. Je passeert genoeg leuke plaatsjes die uitnodigen voor een aangename pauze. De route verloopt via Middenmeer en het Kolhornerdiep naar Waarland. Waarland is mooi gebied dat bestaat uit riviertjes, beken en kreken. Na Kolhorn vaar je in zuidelijke richting via het kanaal Alkmaar binnen.

Lees ook:  8 bijzondere kerstmarkten in Duitsland

vaarroutes

6. Limburg, Met de Maas van noord naar zuid

De heuvelachtige provincie Limburg beschikt over een groot onontdekt vaargebied. Ervaar de gemoedelijke sfeer aan de maasplassen en in de maasstadjes. Geniet onderweg van de Limburgse gastvrijheid en de Bourgondische levensstijl. Je vergeet bijna dat je in Nederland bent. De provincie Limburg heeft de mooie vaarroute: Met de Maas van noord naar zuid. Start in Gennep of Cuijk, de maas voert u naar beneden. Bekijk het pittoreske Arcen, wandel door het compacte centrum van Venlo of de mooie historische binnenstad van Roermond. De Roer en de Maas komen bij Roermond samen waardoor het ook een populaire watersport plaats is. Kronkelend over de Maas kom je via Sittard en Geleen in het mooie Maastricht aan.

vaarroutes

Wil je op een andere manier aan het water genieten? Lees Stranden in Nederland waar je (bijna) het rijk voor jezelf alleen hebt

MEER INSPIRATIE

Fietsen in Zuid-Limburg
De mooiste bezienswaardigheden van Zuid-Limburg
Unieke plekken om te gaan uiteten in Nederland
Hier vind je de gezelligste terrasjes van Nederland