De mooiste stranden in het zuiden van Zweden (en heel dichtbij!)

24 september 2017
1704

Wijde vergezichten, ruige wandelroutes en appelbloesem zover je kunt kijken: het zuiden van Zweden is een bijzondere bestemming voor natuurliefhebbers. Dit gebied - Skåne - staat met haar verschillende witte stranden ook bekend als de Zweedse Rivièra. Pluspunt: het is heel dichtbij. Je vliegt in 1,5 uur naar Kopenhagen en vanuit daar reis je in een half uur met de trein naar Zweden.

In Skåne liggen de pittoreske havenstadjes, blauwe meren en uitgestrekte stranden niet ver van elkaar vandaan. Dat maakt het een goede bestemming om in korte tijd veel te beleven. De omgeving is daarnaast een beetje ruig en leent zich goed voor een mooie wandeling of fietstocht over de skåneleden en de kattegatsleden. Deze routes brengen je door het hele gebied van Skåne, inclusief de strande.

Wij reisden af naar Zweden en delen graag de mooiste stranden die we daar tegenkwamen!

1. Sandhammaren

Beeld: wikimedia

Sandhammaren | Beeld: wikimedia

Sandhammaren is bij uitstek het mooiste strand van de Zweedse zuidkust. Het hagelwitte zand doet denken aan de Carraïben en leent zich goed voor een dagje strand en mooie wandelingen. Sandhammaren ligt in een natuurgebied met duinen en bossen waar o.a. elanden huizen. Op een kalme zomermiddag, als er een zacht briesje door het duingras blaast, is het lastig voor te stellen dat deze plek ooit gevreesd werd door zeelieden. Buiten de kust ligt een rif waar vele schepen op stuk liepen. Daarom werd er een vuurtoren geplaatst - deze staat er nog steeds.

Beeld: Helene Toresdotter | Visit Sweden

Sandhammaren | Beeld: Helene Toresdotter | Visit Sweden

Tip: ga na een dag strand een een ijsje eten bij Blå Spaden. Dit is een oude school die verbouwd is tot restaurant, hotel en een kleine ijsfabriek. In de zomer maken ze onder andere ijs van citroenmelisse - hierna wil je nooit meer iets anders - en kun je eten in de tuin onder een appelboom.

Lees ook:  4 activiteiten in Nederland die het proberen waard zijn

2. Skanörs havsbad

Beeld: Paradijsvogels Magazine

Skanör | Beeld: Paradijsvogels Magazine

Skanörs havsbad bestaat uit een lang, smal zandstrand. Het strand is alom bekend vanwege het fijne witte zand, de pittoreske houten badhuisjes met uitzicht op zee en het kristalheldere water. Als je goed zoekt kun je in dit gebied barnsteen vinden.. Het strand van Skanör grenst direct aan Falsterbo, je loopt in een uurtje van de haven van Skanör naar het zuidelijkste puntje van het dorp van Falsterbo.

FullSizeRender 28

De typische strandhuisjes bij Skanör | Beeld: Paradijsvogels Magazine

Beeld: Paradijsvogels Magazine

Skanör | Beeld: Paradijsvogels Magazine

Tip: In de haven van Skanör vind je verschillende restaurantjes. Jonas Persson serveert vanuit zijn rode houten blokhut en kleine keuken overheerlijke knäckebrödpizza's en ecologische wijn op het terras. Deze kok verdiende zijn sporen in Oostenrijk en keerde recent terug naar zijn geboorteplaats waar hij met een beetje jazzmuziek op de achtergrond je middag veraangenaamt met goed eten en dito drinken. In de winter kookt hij dagelijks voor 900 kinderen op de plaatselijke school: net als in zijn eigen restaurant zoekt hij naar pure ingrediënten en is (bijna) alles biologisch.

Jonas Persson | Beeld: Paradijsvogels Magazine

Jonas Persson | Beeld: Paradijsvogels Magazine

3. Falsterbo

FullSizeRender 6

Falsterbo | Beeld: Paradijsvogels Magazine

Falsterbo is een schiereiland in het zuidwestelijkste punt van Zweden, het grenst direct aan Skanör. Ook hier zijn de stranden zijn hier wit, de duinen plat en de stranden leeg afgezien van een paar strandhuisjes waar de inwoners en eigenaren van hun zomerhuizen hun zomeruitzet voor het strand opslaan. Kleine paadjes leiden je van het strand door de duinbegroeiing naar het wandelpad.

Lees ook:  De mooiste 10 km wandelroutes van Friesland

Natuurgebied Måkläppen | Beeld: Visit Sweden

Natuurgebied Måkläppen | Beeld: Visit Sweden

Tip: Ten zuiden van het dorp ligt het natuurgebied Måkläppen. Hier tref je grote zandvlakten die constant door de wind en het water van vorm veranderen. Het is het oudste natuurgebied van Zweden en een belangrijke broedplaats voor vogels en zeehonden. Tussen 1 november en 28 februari is het gebied opgesteld voor bezoekers!

4. Ribersborgs Kallbadhus, Malmö

Ribourskallbadhus | Beeld: Paradijsvogels Magazine

Ribourskallbadhus | Beeld: Paradijsvogels Magazine

Het Ribersborgs Kallbadhus ligt aan het stadsstrand van Malmö. Het strand is 2,5 kilometer lang waar je lekker kan uitwaaien na een dag in de stad doorgebracht te hebben of juist de plek om je dag te starten. Op het strand vind je een pier van 50 meter lang die leidt naar het badhuis waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan.

De sauna is hier houtgestookt, er zitten grote ramen in die uitzicht bieden over de zee. Buiten loop je via verschillende trappen daarna - poedelnaakt - de zee in om af te koelen, ook in de winter! De temperatuur van het water is voor Zweden altijd onderwerp van gesprek, maar nooit een reden om er niet in te springen..

5. Långa bryggan/Salstjöbad, Bjärred

Dit strand ligt 20 kilometer ten noorden van de stad Malmö bij het plaatsje Bjärred. Het water is hier aangenaam, waardoor het erg prettig is om te zwemmen. Het strand is 336 meter lang en via een meterslange brug over het water kom je uit bij een paviljoen op het water: Salstjöbad - alsof je even midden op zee zit.

Anderen bekeken ook: Dit zijn de mooiste stranden in het zuiden van Zweden (en heel dichtbij!)

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Het mysterie van Aurora: een natuurlijk lichtspektakel

Alles wat je moet weten: emigreren naar het buitenland!

Hollandse hoogtepunten: wat Nederland zo mooi maakt

Van bureaus naar bytes: de moderne werkplek

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down