Mooie Nederlandse gedichten

De mooiste Nederlandse gedichten lees je natuurlijk op paradijsvogelmagazine.nl!

Gedichten zijn zo oud als de taal, nu lezen we ze digitaal. Een mooie ode of een spannend verhaal. Elke letter als een kralenketting, kraal voor kraal. Het is wat ons mens maakt, emotie uitgedrukt verbaal.

Op paradijsvogel lees je de mooiste gedichten van Toon Hermans. De mooiste odes aan het leven. De liefste Vaderdag en Moederdag gedichtjes en nog veel meer van al het goede dat geschreven is. Door dichters van eigen bodem.

De bekendste Nederlandse gedichten en andere literatuur zoals rijmpjes, gezegden en versjes.

Voel jij je al geroepen? Het is heus geen plicht, maar als het even kan. Lees dan eens een gedicht! Voor een feest of een ode, voor verzen en geboden. Nee, het is geen plicht, maar mens lees een gedicht!

Terug naar boven

Geen berichten om te laden

Beste Nederlandse dichters

Nederland kent tal van goede schrijvers en dichters, maar natuurlijk blinken er een paar uit. Hier besteden we dan ook extra aandacht aan in onze blogs. Dichters die absoluut niet mogen ontbreken zijn onder andere Remco Campert, Toon Hermans en Rutger Kopland. De kleinste en belangrijkste momenten weten zij perfect te vangen met hun woordkeuze en zinsopbouw. Of het gaat om de weerbarstigheid van het voorjaar, de schoonheid van het najaar, verlies, liefde, vreugde of verdriet; de dichters schuwen de onderwerpen niet en kiezen woorden die iedereen raken.

Ook hebben we een speciaal plekje voor enkele gedichten van Ina Zeeders. Hoewel ze pas in 1997 haar schrijverspen pakte, heeft zij inmiddels heeft zij al de nodige romans en dichtbundels geschreven. Op onze website laten we je graag verder kennis maken met haar werk!

Gelegenheden voor gedichten

Blijft de knoeperd van een roman op je nachtkastje liggen omdat je er niet aan toe komt? Een gedichtje kost slechts een minuutje van je tijd, maar kan je inspiratie geven voor de hele dag. Op onze website vind je eenvoudig de mooiste gedichten zodat je altijd je dagelijkse portie poëzie tot je kunt nemen. Je kunt uit de gedichten inspiratie halen om zelf iets op papier te zetten voor speciale gelegenheden zoals een geboorte, bruiloft. Ook voor andere bijzondere dagen zoals Vaderdag en Moederdag vind je mooie teksten om je vader of moeder mee te verrassen

Zelf een gedicht maken? Dat kan

Misschien denk je dat een gedicht maken moeilijk is, maar dat hoeft niet zo te zijn. Het hoeft ook geen lang gedicht te zijn. Twee strofes kan vaak al genoeg zijn en een gedicht hoeft niet per sé te rijmen. Natuurlijk mag je ook best spieken bij de gedichten in onze blogs, om zo een beetje een gevoel te krijgen welk soort gedicht je wilt schrijven. In een paar stappen kun je al een aardig gedicht maken.

Kies de juiste woorden

De woordkeuze is belangrijk. Heb je voldoende tijd, dan mag je hier best tijd aan besteden. Heb je de tekst binnen een mum van tijd nodig? Dan kun je ook beginnen met gewoon woorden op te schrijven die je het meest met het onderwerp associeert en hiermee verder gaan.

Structuur

Vervolgens ga je kijken naar de structuur van je gedicht? Krijgt je gedicht een bepaald ritme, of ga je voor een gedicht in rijmvorm? Als je dat hebt bepaald ga je de woorden in een bepaalde volgorde zetten en ga je meer woorden zoeken die er bij passen. Heb je wat minder inspiratie, dan kun je op verschillende sites rijmende woorden opzoeken.

Niks is fout

Wanneer je schrijft, kun je eigenlijk niks fout doen. Het belangrijkste is dat het gevoel dat je wilt overbrengen op de lezer er duidelijk in verwerkt is.

Meer inspiratie opdoen op Paradijsvogels magazine

Niet alleen de gedichten op deze pagina kunnen voor de nodige inspiratie zorgen. Ook onze blogs over cultuur, reizen en levenskunst kunnen zorgen voor een boost aan creativiteit of een andere kijk op de dingen in het leven. Wij zouden zeggen: kijk vooral rond!

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings