Zo verzorg je een Monstera plant

9 mei 2023
596
Monstera verzorgen

Plantenliefhebbers! Ben jij ook zo dol op de prachtige Monstera plant? Met haar grote, groene bladeren is ze een echte eyecatcher in elk interieur. Het verzorgen van deze mooie plant kan echter soms een uitdaging zijn. Gelukkig hoef je je daar geen zorgen meer over te maken, want in deze blog vertellen we je alles over hoe je jouw Monstera gezond en gelukkig kunt houden. Van de juiste verzorging tot het oplossen van veelvoorkomende problemen en meer - we helpen je! Lees snel verder voor alle tips en tricks rondom Monstera verzorgen.

De basis van Monstera verzorgen

Ben jij ook zo dol op Monstera planten? Wij wel! Maar het kan soms best lastig zijn om te weten hoe je deze mooie plant moet verzorgen. Gelukkig zijn er een paar basisprincipes die je kunt volgen om je Monstera te laten groeien en bloeien. Ten eerste is de temperatuur belangrijk. Monstera's houden van warmte, maar niet van extreme hitte.

Houd de temperatuur rond de 18-27 graden Celsius en zorg ervoor dat de plant niet in de buurt staat van een verwarming of airconditioning. Daarnaast heeft je Monstera voldoende licht nodig om te groeien. Zet hem daarom op een plek met indirect licht, bijvoorbeeld naast een raam op het noorden of oosten. En tot slot, houd je Monstera lekker vochtig. Geef hem regelmatig water, maar niet te veel, want je wilt wortelrot voorkomen. En voilà, met deze basisprincipes kun jij ook een gezonde en gelukkige Monstera plant verzorgen!

De juiste pot kiezen voor je Monstera

De perfecte pot voor jouw Monstera? Er zijn een paar dingen waar je op moet letten. Allereerst is het belangrijk om een pot te kiezen die groot genoeg is voor de wortels van je plant. Monstera's hebben namelijk veel ruimte nodig om te groeien. Daarnaast moet de pot goede drainage hebben, zodat het water niet blijft staan en de wortels gaan rotten. Kies daarom voor een pot met gaten aan de onderkant en leg een laagje grind of hydrokorrels op de bodem.

Lees ook:  Olijfbomen – Hoe moet je ze snoeien en verzorgen?

Ook het materiaal van de pot is belangrijk. Terracotta potten zijn bijvoorbeeld poreus, wat betekent dat ze het water opnemen en weer afgeven aan de wortels. En tot slot, vergeet niet om een pot te kiezen die past bij jouw interieur en stijl. Neem eens een kijkje bij bekende tuincentra zoals Hornbach, hier vind je een breed assortiment kwalitatieve potten voor elke prijs.

Monstera verzorgen

Veelvoorkomende problemen bij Monstera verzorging

Heb je al een Monstera plant? Dan ben je vast wel bekend met de uitdagingen die het verzorgen van deze beauty met zich meebrengt. Soms lijkt het alsof je alles goed doet en toch heeft je plant last van verkleurde bladeren of ongedierte. Maar geen zorgen, veelvoorkomende problemen zijn te herkennen en op te lossen! Zo kan verkleuring van de bladeren worden veroorzaakt door te veel of te weinig water, te veel zonlicht of te weinig voedingsstoffen. Datzelfde geldt voor de tabaksplant. Deze moet ook goed onderhouden worden om te voorkomen dat de bladeren geel worden.

En ongedierte zoals spintmijten en bladluizen zijn te bestrijden met natuurlijke methoden zoals neemolie of insecticidale zeep. Het belangrijkste is om regelmatig je plant te controleren en actie te ondernemen zodra je iets vreemds opmerkt. Zo blijft jouw Monstera plant gezond en gelukkig!

Vermeerderen van Monstera: stekken en zaaien

Je Monstera familie uitbreiden? Er een paar manieren om dit te doen. Eén daarvan is stekken! Dit betekent dat je een stukje van de plant afsnijdt en dat in water of aarde plaatst, zodat er een nieuwe plant kan groeien. Het is belangrijk dat je een stukje afsnijdt dat minimaal één blad heeft en één oog (waar een nieuwe stengel uit kan groeien).

Lees ook:  Helleborus - Hoe moet je ze snoeien en verzorgen?

Een andere manier om je Monstera te vermeerderen is door zaadjes te planten. Het nadeel hiervan is dat het lang duurt voordat de zaadjes ontkiemen en uitgroeien tot volwassen planten. Bovendien is het lastig om te voorspellen welke eigenschappen de nieuwe plant zal hebben. Maar hey, het is wel een leuke en avontuurlijke manier om jouw Monstera familie uit te breiden. Probeer beide methoden uit en kijk wat voor jou het beste werkt!

Monstera verzorgen

Populaire soorten Monstera

Ben jij ook zo'n fan van Monstera planten? Dan weet je vast dat er heel veel verschillende soorten zijn om uit te kiezen. Eén van de populairste soorten is de Monstera Deliciosa. Deze plant heeft grote, golvende bladeren met gaten erin, waardoor hij ook wel bekend staat als de 'gatenplant'. Een andere populaire soort is de Monstera Adansonii, ook wel de 'gatenplant mini' genoemd.

Deze plant heeft kleinere bladeren met fijne gaatjes erin en is perfect voor mensen die wat minder ruimte hebben. En dan hebben we ook nog de Monstera Obliqua, ook wel de 'onmogelijke plant' genoemd. Deze plant heeft super kleine bladeren met heel veel gaatjes erin en is ontzettend zeldzaam en moeilijk te vinden. Maar als je er één vindt, dan heb je echt iets bijzonders in huis!

Klik hier voor onze blog over de verschillende soorten Philodendron planten en hun verzorging. Welke Monstera je ook kiest, ze zijn allemaal prachtig en verdienen alle liefde en zorg die je kunt geven.

Monstera en luchtzuivering

Wist je dat jouw Monstera plant niet alleen mooi is om naar te kijken, maar ook een geweldige luchtzuiveraar is? Het is wetenschappelijk bewezen dat Monstera's schadelijke stoffen uit de lucht filteren en zo de luchtkwaliteit in jouw huis verbeteren. Denk hierbij aan stoffen zoals benzeen, formaldehyde en trichloorethyleen, die vrijkomen uit bijvoorbeeld meubels en schoonmaakmiddelen. Daarnaast produceren Monstera's ook zuurstof, wat goed is voor onze gezondheid en gemoedstoestand, een perfecte kantoorplant! Dus als je nog een reden nodig had om nog een Monstera in huis te halen, dan is dit het wel!

Lees ook:  Hortensia - Hoe moet je ze snoeien en verzorgen?

Vond je deze blog leuk om te lezen? Lees dan ook "Duurzaam wonen voor een groenere toekomst"

Over de auteur

Mathias Molenberg

Recente berichten

Populariteit plantaardige levensstijl: waar komt het vandaan?

Het mysterie van Aurora: een natuurlijk lichtspektakel

Alles wat je moet weten: emigreren naar het buitenland!

Hollandse hoogtepunten: wat Nederland zo mooi maakt

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down