Het moment dat ik me realiseerde dat ik de oudste van het sportklasje was

1 oktober 2016
143
sporten 50+

Ik doe mijn best. Eet gezond, op die glazen wijn, buitensporige weekendborrels en repen chocolade na. Wandel of fiets elke dag naar mijn werk. Sinds een paar jaar realiseer ik me namelijk terdege dat de aftakeling onomkeerbaar is ingezet en dat ik niet meer ongestraft avonden kan doorzakken, 5 stukken worteltaart kan eten of minder dan 7 uur kan slapen.

Dus ik sport. Nadat ik voor het eerst sinds lange tijd 3 armzalige rondjes door het park had gelopen en bijna halfdood thuiskwam leek het me verstandig om dit iets professioneler aan te pakken.

Vrouwen. Een enkele man. Strakke pakjes, felle kleuren. Haren in weelderige paardenstaarten. Rimpelloze gezichtjes.

Daarom sta ik nu elke donderdagochtend te swingen tijdens de Zumbaklas. Onder de bezielende leiding van Sylvia werk ik me in het zweet en probeer ik ondertussen ook nog iets van een ritme aan te houden.

Ook sta ik steevast vooraan. Die pasjes zijn al moeilijk genoeg en mijn ogen gaan sinds een paar jaar danig achteruit. Het woord kippig zou ik nog niet willen gebruiken, maar het komt aardig in de buurt. Vanaf deze plek kan ik Sylvia nauwlettend in de gaten houden en zit er ten opzichte van haar passen minimale vertraging in die van mij. Dat scheelt botsingen met mijn buren. Voor iedereen beter.

Afgelopen donderdag was ik als een van de eersten in de zaal. Terwijl ik vooraan kwartier stond te maken - handdoek aan de rand leggen, shirt rechttrekken, nog een slok water voor de broodnodige hydratatie - keek ik via de spiegel voor mij ondertussen naar de mensen die langzaam achter mij binnendruppelden.

Lees ook:  9 quotes over ouder worden met een vleugje humor

Vrouwen. Een enkele man. Strakke pakjes, in felle kleuren. Korte broekjes die ternauwernood de bilpartij omspannen. Haren in weelderige paardenstaarten. Rimpelloze gezichtjes.

Aan de binnenkant van mijn bovenarmen zwabbert ook iets wat er niet hoort. Maar dat euvel beperkt zich beslist niet tot mijn generatie, stel ik met een valse en tevreden gedachte vast.

Een lichte paniek bekruipt me. Uit de boksen klinken de eerste tonen van een opzwepend liedje en Sylvia vraagt met schelle stem of we er allemaal klaar voor zijn. Mijn ogen scannen de rijen medesporters achter mij. Terwijl ik voor de eerste squat mijn billen richting de grond laat zakken, daalt de realiteit langzaam op mij neer.

Ik ben de oudste van het klasje.

Ternauwernood kom ik weer omhoog. Ik denk: ****. Tegelijkertijd heb ik de bemoedigende gedachte: maar ik sta hier mooi wel. Maar ik denk ook: Zouden zij – de weelderige paardenstaarten – dit nu ook opmerken en denken ‘Jemig, wat doet dat ouwe mens hier’?

Dan kijk ik nog eens goed. Ik heb dan wel geen fel pakje aan en aan de binnenkant van mijn bovenarmen zwabbert ook iets wat er niet hoort. Maar dat euvel beperkt zich beslist niet tot mijn generatie, stel ik met een valse en tevreden gedachte vast.

Ik zie er eigenlijk best goed uit. Sylvia draait ondertussen om haar as en ik draai gezellig mee. Voor een beetje lekker sporten hoef je echt geen 25 te zijn.

Tekst: Monique Bakker (56)

Ook een mooi moment dat je ter inspiratie wil delen op Paradijsvogels Magazine? Neem contact op met de redactie!

Lees ook:  Hoe El Greco mij veroverde

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings